„Jsem spokojený. Jelo se mi dobře. Bylo to příjemné zakončení letošního roku," uvedl v cíli devítikilometrové projížďky Antonín Kostiha. Společně s ním závěrečný kilometr končícího roku absolvovala necelá stovka cyklistických nadšenců.

V pelotonu nechyběly ani známé tváře. Na kolo v mrazivém počasí usedl například profesionál Jan Bárta, mistr světa na dráze Alois Kaňkovský, mistr světa na vysokém kole Josef Zimovčák nebo Pavel Gruber. „Ještě o půl dvanácté to vypadalo, že nás pojede deset. Počasí totiž bylo extrémní. Sice nefoukal vítr, ale námraza byla nepříjemná. Nakonec se akce velmi vydařila. Zase přijelo hodně lidí. Až jsem z toho byl překvapený," uvedl šéf pořádajícího klubu CK Sokol Dacom Pharma Kyjov Vladimír Hušek.

Známý cyklistický funkcionář a trenér přiznal, že společně s kolegy uvažoval o zrušení akce, nakonec se ale rozhodl v pořádání tradiční cyklovyjížďky pokračovat. „Spousta lidí k nám jezdí pravidelně. Podle nich Polsední kilometr k silvestru patří, má své místo v kalendáři," říká Hušek.

I start jubilejního desátého ročníku byl před kyjovskou radnicí, kde účastníky pozdravil místostarosta královského města Antonín Kuchař. Oblíbenou akci odstartoval zlatý medailista z letních olympijských her v roce 1964 Jiří Daler.

Velmi početný peloton se od kyjovské radnice po stezce Mutěnka společně vydal do Svatobořic, odkud po hraběcí cestě dojel až k milotickému zámku, kde byla krátká pauza s občerstvením a zdravicí kastelána Evžena Bočka. „Chtěli jsme znovu využít stezky, které se na Hodonínsku vybudovaly a jež slouží cykloturistice, a také ukázat lidem, že se na nich dá sportovně vyžít," pronesl Hušek.

Skupina se nakonec pomalu vrátila do Kyjova. Závěrečné vyhodnocení se poprvé uskutečnilo v restaurace Budvarka. „I když podmínky nebyly letos optimální., všichni si to pochvalovali. Akce splnila účel," prohlásil Hušek.

Dlouholetý trenér kyjovských cyklistů, který v pondělí 2. ledna oslaví devětapadesáté narozeniny, má za sebou mimořádně náročný a hektický rok. Hušek a spol. totiž letos uspořádali nejen další závod Na kole regionem Kyjovského Slovácka, ale hlavně společné mistrovství České a slovenské republiky v cyklistice, které se konci června uskutečnilo v Hodoníně a v Kyjově. „Na záda jsme si naložili pořádné břemeno. Bylo to velké sousto. Možná jsme si ani neuvědomili, že to bude tak velká akce," říká Hušek. Podle něj byla organizace velmi náročná. „Ale za pomoci policie a dalších složek jsme to zvládli. Pořadatelů bylo nejvíc historii, o bezpečnost diváků a závodníků se staralo až dvě stě lidí," uvedl Hušek.

Hvězdy v čele Slovákem Peterem Saganem přilákaly na jih Moravy nejen fanoušky z obou zemí, ale i novináře a další hosty. „Akce byla před olympijskými hrami nesmírně sledovaná. Dorazili největší hvězdy. Byli tady Sagan, Bárta, König nebo Sáblíková," připomíná Hušek. „Sledovanost médií i fanoušků byla velká. Na organizátory hlavně kvůli bezpečnosti byl vyvíjen mimořádný tlak," přidává. Nadšené fanoušky nadchla hlavně časovka. Kyjovský odchovanec Bárta ve strhujícím závodě nestačil na Leopolda Königa, se současným oddílovým kolegou prohrál o pár vteřin. „Lidé ze svazu na nás tlačili, aby časovka byla náročná. Ani na Tour de France nebo mistrovství světa nebyla trať tak dlouhá," upozorňuje Hušek.

Závodníky ovšem nepotrápila pouze dlouhá trať, ale hlavně nepříjemné vedro. „V ten den zrovna ve stínu bylo šestatřicet stupňů," vrací se na konec června šéf kyjovské Dacom Pharmy.

Hlavní silniční závod pak startoval z kyjovského náměstí. Elitní čeští a slovenští jezdci absolvovali devět náročných okruhů přes obávaný Strážovický kopec, navíc poprvé v historii v přímém přenosu České televize. „Málokdo se může na Hodonínsku pochlubit tím, že měl pětihodinový přenos v celostátní televizi. Byla to obrovská propagace nejen našeho tvrdého, ale krásného sportu, ale i celého regionu Slovácko," prohlásil Hušek.

Tomu v roce 2016 dělal velkou radost svěřenec Antonín Kostiha. Talentovaný mladík přestoupil z Kyjova do Prostějova, v jehož barvách ovládl Český pohár ve stíhacím závodě, na dráze byl zase třetí v omniu.

Mezi žákyněmi se zase dařilo Veronice Bartoníkové. „Máme tým plný nováčků. Věřím, že se výraznější úspěchy odstaví v dalších letech," dodává Hušek.