Vedení východoslovenského klubu se organizátorům omluvilo pár dní před startem tradičního mezinárodního klání. „Není to příliš dobrá vizitka oddílu ani společné česko-slovenské soutěže WHIL,“ prohlásil jeden ze zklamaných diváků.

Šéf pořádajícího HK Hodonín a ředitel turnaje Radek Bičan ovšem nepříjemnou situaci ustál. I když měl známý funkcionář velké starosti s dodržením časového rozpisu utkání, nakonec dostál všem slibům a zbývajícím účastníků zajistil smluvený počet zápasů. „Michalovce nám informaci poslaly emailem tři dny před zahájením turnaje. Byla to pro nás komplikace, protože zahraničním týmům vždy garantujeme určitý počet zápasů,“ říká Bičan.

Předseda jihomoravského oddílu však napnul všechny síly, oslovil své kontakty a zdroje a za Iuventu našel adekvátní náhradu. „Ve středu a ve čtvrtek místo Michalovců nastoupily hráčky Šaľy,“ informoval Bičan.

V pátek večer si zase proti turecké Ankaře zahrály domácí házenkářky. V sobotu se ve sportovní hale TEZA představily Ivančice. Prvoligový nováček sbíral cenné zkušenosti proti švýcarskému Brühlu. „Nakonec se nám to podařilo poskládat ke všeobecné spokojenosti,“ těší Bičana.

O tom, že by Michalovce na prestižním klání nahradila hodonínská děvčata, ale šéf domácího klubu neuvažoval. „Pro holky by to bylo příliš velké sousto,“ myslí si Bičan.

„Pět fyzicky náročných zápasů v pěti dnech je strašně moc. Náš tým není na takový zápřah zvyklý. Hrozily by zranění a my jsme nechtěli riskovat zdraví hráček,“ pokračuje.

„Přece jenom trénovanost Polek, Bělorusek nebo Švýcarek je trochu na jiné úrovni než trénovanost vítěze první české ligy,“ dodává Bičan.

I přes menší komplikace přinesl jedenáctý ročník Slováckého poháru skvělou házenou a zajímavou konfrontaci šesti účastníků evropských pohárů, včetně posledního šampiona Challenge Cupu.

O vítězství na mezinárodním ženském házenkářském klání se letos utkalo sedm týmů ze sedmi zemí. „Je to přehlídka evropské házené. Kromě Poruby všechna družstva hrají příští rok evropské poháry. V Česku nemá podobný turnaj konkurenci,“ tvrdí předseda pořádajícího HK Hodonín.

Známý házenkářský funkcionář i letos vedl spoustu jednání a vyřizoval nespočet telefonátů a emailů, nakonec však do Hodonína přilákal zvučné a atraktivní týmy.

O pozornost si svými výkony řekly hlavně Vistal Gdynia a MKS Lubin. „Polské týmy potvrdily vysokou kvalitu,“ souhlasí Bičan.

Špičkovou házenou na jihu Moravy předváděly také Lokomotiva Zagreb, BNTU-BelAZ Minsk Reg. nebo Brühl. „Od Švýcarek jsem tolik nečekal. Jsou pro mě příjemným překvapením. Každému soupeři dělaly velké problémy,“ upozorňuje Bičan.

Podle něj i běloruský Minsk podával v Hodoníně lepší výkony než v minulých letech. Naopak hráčky turecké Ankary pořadatele a diváky až tolik nenadchly. „Čekal jsem od nich lepší výkony. Na druhé straně chápu, že v Turecku moc soupeřů nemají a mezinárodní zkušenosti mladých hráček nejsou až tak vysoké jako u házenkářek z balkánských zemí,“ říká Bičan.

Toho kromě odřeknutí Michalovců nejvíce štve absence klimatizace ve sportovní hale TEZA na Lipové aleji. Páteční vedro nepotrápilo pouze fanoušky, ale hlavně hráčky. Teplota pod střechou ukazovala neúnosných třiatřicet stupňů. „Trochu mě to mrzí,“přiznává Bičan.

„Hala slouží už dvanáct let. Možná by se jí mělo věnovat stejně pozornosti jako zimnímu stadionu,“ pokračuje.

„Při současném vývoji klimatu by si si hala klimatizaci nebo vzduchotechniku zasloužila,“ uzavírá Bičan. Stejný názor pak měla i většina návštěvníků mezinárodní akce.