Před týdnem odjeli Jihomoravané s prázdnou z Humpolce, v neděli pak neuspěli ani proti vedoucím Opatovicím nad Labem. S lídrem druhé ligy, který letos neztratil ještě ani bod, po boji padli 16:19 a v tabulce klesli na čtvrté místo.

Svátečnímu utkání předcházelo slavnostní otevření zrekonstruovaného areálu sokolovny.

Nedělní duel se tak těšil nezvykle velké návštěvě. Diváci vytvořili slušnou kulisu, k výhře ale domácím hráčům nepomohli. „Porážka nás mrzí. Na druhé straně soupeř byl favoritem a ukázal, že je na prvním místě právem," uvedl domácí kapitán Pavel Fojtík.

Veselané, kteří loni neúspěšně bojovali o postup do nejvyšší soutěže, se po dlouhých letech konečně dočkali nového povrchu.

Národní házenkáři se na nové hřiště těšili dlouho dopředu. V zimní přestávce na moderním povrchu pravidelně trénovali, pořádnou prověrkou však byl až atraktivní duel s lídrem soutěže. „Povrch je dobrý, oproti minulému je ale o něco pomalejší. Snad bude naší výhodou," věří Fojtík.

Veselský kouč Jiří Nejezchleba ale v taktice nic měnit nebude. „ Je to povrch, na kterém se druhá liga většinou hraje. Od těch druhých mančaftů ho známe. Jediná výhoda bude v tom, že na něj budeme zvyklí už z tréninku," uvedl zkušený trenér.

Horšího soupeře si ovšem Veselané při slavnostním otevření opraveného areálu nemohli přát. Opatovice nad Labem jsou v letošním druholigovém ročníku suverénní, po sestupu z nejvyšší soutěže ještě neztratily ani bod. Skvělou sérii třinácti výher v řadě prodloužily i na Slovácku.

Veselští házenkáři se sice před nadprůměrnou návštěvou snažili, ale na lídra soutěže neměli. Začátek utkání lépe vyšel favorizovaným hostům, kteří velmi rychlým přechodem přes střední pásmo rychle získali výrazný náskok. Paradoxně po vyloučení veselského obránce domácí mužstvo svoji hru zlepšilo a postupně začalo ztrátu smazávat, což potvrdil po čase proměněný trestný hod z úhlu, kdy Petr Malovaný přesnou střelou do horního rohu branky snižoval na poločasových 9:12.

Druhá půle byla podobná. Klíčovým momentem zápasu byl neproměněný šestimetrový hod Kamila Provazníka. Domácí forvard trefil pouze břevno. „Místo toho, abychom skóre srovnali, tak nám soupeř z následujícího protiútoku opět odskočil na dvoubrankový rozdíl. A toto vedení udržel až do konce utkání," pravil Nejezchleba. Zajímavý duel se vyznačoval velkým nasazením obou mužstev. Z přemíry snahy vyplynuly i ostré střety hráčů a následné vylučování. „Zápas ukázal, jak velkou kvalitu soupeř
z Opatovic hlavně v útočné fázi má," řekl Nejezchleba.

Jeho tým hlavně kvůli nepovedenému začátku podlehl vedoucímu týmu 16:19. Svěřenci trenéra Jiřího Nejezchleby po dvou porážkách klesli v druholigové tabulce za Svinov a Dobrušku na čtvrté místo. „Zachránění jsme, ale samozřejmě chceme vyhrát každý zápas. Postup nevzdáváme, ale taky nepředpokládám, že by Opatovice teď prohrály čtyři zápasy za sebou. Oni mají našlapaný tým," ví Fojtík. „My chceme hrát do třetího místa, to je náš cíl," dodal kapitán slováckého celku.

Trenér Nejezchleba má k dispozici stejný tým jako na podzim. „Kádr zůstal stejný. Před sezonou jsme zrušili družstvo dorostu, takže jsme si vytáhli dva mladé kluky. Na jaře bychom měli získat většinu bodů," věří známý trenér.

Národní házená, 2. liga mužů

SK NH Veselí nad Moravou – Sokol Opatovice nad Labem 16:19 (9:12)

SK NH Veselí nad Moravou: Lukáš Soukup, Tomáš Pejša – Vojtěch Šimek, Tomáš Václavík, Pavel Vaďura, Jakub Matuška, Petr Bauer – Pavel Fojtík (6), Jan Fišer (5), Petr Malovaný (3), Kamil Provazník (2), Jan Hanák

Trenér: Jiří Nejezchleba, vedoucí družstva: Lubomír Bauer