Panenky před týdnem potrápily favorizovanou Slavii a věřili si i na Zlín. Nedělní souboj s tradičním moravským rivalem ale mladému týmu vůbec nevyšel. I když Veselanky po prvním poločase o gól vedly, nakonec ve Zlíně schytaly nepříjemný výprask. Pořádka o deset gólů panenky i s ohledem na postavení obou družstev v tabulce hodně bolí. „Hrajeme strašně pasivně, neumíme si vytvořit pořádný tlak. Hrajeme a střílíme strašně ze stoje a daleko. Hlavně v útočné hře nás čeká čeká nás kupa práce, nic ale nevzdáváme," zůstává optimistou po dalším neúspěšném vystoupení staronový veselský kouč Ľuboš Hudák.

Zatímco Jihomoravanky po další prohře smutní, Zlíňačky se radují. Parta trenéra Sabadky se po jednoznačné výhře dostala v tabulce před Olomouc. „Protože je soutěž teprve v polovině a plná vyrovnaných duelů, rozhodnuto o čtvrtém účastníkovi do českého play off není. Na druhé straně jsme udělaly veliký krok," ocenil trenér domácích Peter Sabadka, stejně jako kolektivní výkon. Ovšem až po změně stran.

Do té doby se favorizovaný Zlín trápil a většinu času dotahoval náskok soupeře. Až třígólový. „To jsme nebyly my. Až příliš byla na nás znát nervozita, v hlavách jsme měly poslední nepovedený zápas u nich, bylo to prostě derby," pokrčila rameny brankářka Lenka Benedíková.

„Soupeř má strašně dlouhý útok, naopak my nebyly trpělivé," sypala si popel na hlavu šikovná gólmanka, která se v prvním poločase blýskla trefou přes celé hřiště.

V té chvíli ale Veselí hrálo dobře a vedlo. „V první půli jsme v obraně příkladně bojovali, holky plnily předzápasové pokyny," uvedl Hudák.

Jeho tým ale o těsný náskok po změně stran rychle přišel. „Bohužel v útoku nám to stále vázne, nemůžeme se dostat do tempa a tlaku. Druhá půle od nás velmi slabá. Zlín si počínal zkušeně a zaslouženě vyhrál," prohlásil veselský kouč, který poprvé využil služeb slovenské spojky Nikolety Krokavecové. Odchovankyně Šaľy se při premiéře blýskla dvěma góly.

Domácí družstvo nakopl až důrazný poločasový proslov slovenského kouče Sabadky. Rázná domluva přineslo domácí probuzení. Rozhodnuto bylo už za čtvrt hodiny. Házenkářky Zlína ve 45. minutě vedly už 21:13. „Pomohly nám snadné góly, v neposlední řadě i zpevněná defenziva. Zlepšení bylo diametrální," vypozorovala ze zadních řad zlínská gólmanka.

Naopak trenér Veselí po změně stran své svěřenkyně téměř nepoznával. „Domácí nás přehráli ve všech směrech, hlavně v bojovnosti nasazení. Dělali jsme strašně moc chyb, za což jsme zaplatili z brejků," bolelo nejvíce kouče Hudáka.

Po vydřené výhře v boji o play off domácím spadl velký kámen ze srdce. „Byla to rána, uhrály jsme důležitou, a hlavně vysokou výhru. Ale rozhodnuto opravdu není! Očekávám tuhý boj s Olomoucí ale i Veselím. To je nebezpečné hlavně doma," míní Benedíková, která před třemi roky zamířila do Zlína právě z Veselí.

A i proto byla dlouho mnohem nervóznější, než spoluhráčky. „Pořád mám k němu vztah. Už den před zápasem jsme byla hodně nervózní. Jak jsem si ale dala gól a něco se ubránilo, vše ze mě spadlo. Co se házené týče, cítím se Zlíňankou, ale co se týče osobních vztahů, tak jsem stále Veselanka," přiznala s úsměvem pětadvacetiletá gólmanka, jež se v závěru kalendářního roku musela vyrovnat s nepříjemným zraněním.

„Natržené vazy v lokti jsme si přivodila po ráně hráčky Michalovců, už podruhé od dorostu. Naštěstí to byla druhá ruka a po dvou měsíční pauze je už vše v pořádku, už mohu chytat naplno," potěšila fanoušky brankářka.

Benedíková tuší, že nejbližší zápasy napoví o šancích Zlína na boje o medaile. „Čekají nás nevyzpytatelní soupeři. Jsem ale optimistka a chci všechny vyhrát," dodala s úsměvem sympatická házenkářka Zlína.

Veselí má před sebou další venkovní duel. Panenky druhou polovinu sezony odstartují na palubovce poslední Bratislavy.

Interliga žen, 12. kolo:

HC Zlín – SHK Veselí nad Moravou 27:17 (9:10)

Nejlepší střelci: Kamenářová 7, Očadlíková 6, Birkušová 5 – Šustková 8/1, Olšovská 6/2, Krokavecová 2. Rozhodčí: Kosa, Švidernoch. Sedmimetrové hody: 4/4 – 4/4. Vyloučení: 4:6. Diváci: 212.

Zlín: Benedíková 1, Stojarová – Sobieská 4/2, Gärtnerová, Očadlíková 6, Drotárová, Andrýšková, Hradilová 3/3, Kolářová, Baumbachová, Kamenářová 7, Birkušová 5, Kříčková 1, Dufková.

Veselí nad Moravou: Vašulková, Lekešová, Sedláčková – Olšovská 6/2, Kosinková, Novotná, Kalivodová, Lukšíková, Vinklárková 1, Šustková 8/1, Pastorková, Melichárková, Soldánová, Krokavecová.

Další výsledky: Olomouc – Poruba 21:22 (14:14), Prešov – Partizánske 23:24 (13:14). Předehráno: Slavia Praha – Trenčín 29:15, Bratislava – Šaľa 17:31.