Patnáctiletá Zubalíková měla v závěru více sil než o rok starší Michal Podešť. Obě sportovní naděje o vítězství bojovaly od začátku až do konce. Hodonínská odchovankyně téměř po celou dobu plavala po boku závodníka z Fakultního klubu Brno. Na konci však byla rychlejší, Podeště porazila o jedinou sekundu a na přírodním koupališti Lužák obhájila loňské prvenství. „Trať byla dobrá, na můj vkus akorát dlouhá. Jenom voda byla hodně teplá, takže jsem se v ní rychle zahřála,“ uvedla Lucie Zubalíková.

I přesto si mladá plavkyně si Lužickou míli náramně užila. „Byl to celkem rychlý a pro diváky také atraktivní závod. Konec byl dramatický, doplavali jsme hned za sebou,“ připomíná rohatecká rodačka.

Na výkony Zubalíkové v Lužicích navázali i členové Oddílu sportovního plavání Hodonín. „Naši závodníci v různých kategoriích celkem získali pětadvacet medailí,“ chlubí se trenér pořádajícího klubu Marek Jedlička.

Mezi staršími žáky zvítězili Vojtěch Kolafa a Anna Dvořáková, v kategorii mužů se radoval právě Marek Jedlička. Na stupně vítězů vystoupali také junioři Tomáš Kasík, Adéla Benešová a Tomáš Dvořáček.

V silné konkurenci se ovšem neztratily ani Tereza Holíková, Viktorie Černá nebo Karolína Vlasáková. Šikovná děvčata se představila v závodě dívek na čtyři sta metrů. „Naši plavci po celý rok závodí v krytých bazénech. Pravidelně objíždí celou jižní Moravu. Chtěli jsme dětem ukázat, že se dá plavat také venku, v otevřené vodě,“ říká Jedlička.

Letošní podmínky organizátorům i samotným účastníkům nadmíru přály. „Počasí bylo krásné. I voda byla poměrně teplá a čistá,“ uvedl kouč OSP Hodonín.

Závodu na osm set metrů se zúčastnil také lužický starosta Jaroslav Kreml. „Mám z toho dobrý pocit. Chtěl jsem udělat něco pro své zdraví a otestovat kondici. Z tohoto pohledu jsem maximálně spokojený,“ usmíval se Kreml. Ten chce, aby děti v létě trávily u vody více času.

Celkem se třetího ročníku veřejných plaveckých závodu na otevřené vodě s názvem Lužická míle, který společně uspořádal Oddíl sportovního plavání Hodonín ve spolupráci s obcí Lužice, zúčastnilo 103 mužů, žen a dětí nejen z regionu, ale také ze Slovenska, Brna nebo Prahy. „Jsme moc rádi, že se nám poprvé podařilo pokořit magickou hranici sta účastníků,“ těší Jedličku. „Navazujeme na tradici, která tady byla před padesáti lety. Budeme rádi, pokud se nám ji podaří zachovat,“ přidává.

Pořadatelé opět po roce připravili nadšeným plavcům několik tratí. Nejkratší měřila padesát metrů, ty delší měly čtyři sta, osm set a šestnáct set metrů. „Dětské závody se pořádaly ve dvou kategoriích. Těch nejmenších s pomůckami plavalo dvanáct chlapců a dívek, bez pomůcek soutěžilo třiadvacet dětí,“ informuje Jedlička.

Nejmladším účastníkem Lužické míle byl desetiměsíční Ondřej Míček, který plaval v doprovodu svého otce.