„Určitě to nebylo špatné, cítil jsem se dobře. Při závodě jsem si našel dobrou pozici. Celkem se mi to tam otvíralo i v posledním kole. Bohužel při poslední stovce jsem dlouho zůstal zavřený. Měl jsem sílu na to být čtvrtý. Bohužel jsem to nestihl,“ smutnil Sasínek.

Mílaři na stadionu v Lille v sobotní výhni předvedli vrcholnou taktickou bitvu. Ze začátku se běželo hodně pomalu. „Tady se ani nic jiného čekat nedalo. Nikdo to nechtěl odedřít pro ostatní. Na tyto závody se vždycky jezdí s tím, že se poběží až poslední kolo,“ připomíná Sasínek.

Svěřenec trenéra Antonína Slezáka chtěl za každou cenu držet první dráhu a nepřidávat si metry obíháním. Tato taktika českému reprezentantovi dlouho vycházela. „Pořád jsem věřil, že se budou otevírat cesty. Trochu jsem na to doplatil v cílové rovince, kde se to stalo až třicet metrů před cílem. Takže spokojený jsem tak napůl," uvedl mladý Jihomoravan, který litoval hlavně porážky o dvě setiny s Francouzem Mekhissi Benabbadem. „Měl jsem být čtvrtý. Jedno místo mě strašně mrzí,“ přiznává Sasínek. Za vítězným Polákem Lewandowskim zaostal o vteřinu a půl.

Nicméně pátým místem přispěl vynikajícími sedmi body do soutěže družstev. „Bylo to moje první mistrovství Evropy družstev. Týmové závody se mi líbí. Mám v nich větší zodpovědnost. Když to pokazím sobě, tak se až tolik neděje. Při týmové soutěži si to ale nemohu dovolit,“ ví Sasínek.

Čeští atleti se i díky výkonu hodonínského běžce poprvé od zavedení nového formátu soutěže v roce 2009 udrželi v superlize mistrovství Evropy družstev. Ve francouzském Lille skončili osmí. Vyhráli Němci, sestoupili Bělorusové a Nizozemci.

Sasínka společně s dalšími českými reprezentanty již ve středu čeká Zlatá tretra. Na vítkovickém stadionu, kde jednadvacetiletý mistr republiky obhajuje senzační loňské zlato, se představí v závodě na tisíc metrů. O víkendu pak Slezákův svěřenec v Ostravě absolvuje další ligový závod.

Tréninkový partner Filipa Sasínka, Matúš Talán, se o víkendu zúčastnil druhé ligy mistrovství Evropy družstev. Slovenský reprezentant v izraelském Tel Avivu zazářil v závodě osm set metrů. Výkonem 1.48,42 minuty si na této trati vytvořil nový absolutní osobní rekord a třetím místem výrazně bodově přispěl k postupu Slovenské atletické reprezentace do první ligy mistrovství Evropy družstev v roce 2019.