Jeden z elitních časovkářů současného profipelotonu za sebou při neúčasti loňského vítěze Leopolda Königa nechal o více než minutu Petra Vakoče, o další minutu zpět zůstal třetí Josef Černý. Dvaatřicetiletý rodák z Milotic zvládl trať dlouhou čtyřicet kilometrů za dvaapadesát minut a devět vteřin. „Už na první obrátce jsem měl dobrý mezičas a věřil jsem, že to bude dobré. Snažil jsem to nepřepálit, protože to bylo dost náročné. První čtvrtina byla suverénně nejtěžší, bylo to proti větru a do kopce, zpátky to docela letělo a konec byl zase docela těžký a proti větru," popsal páteční závod Jan Bárta.

V Žiaru nad Hronom tak navázal na svou nadvládu z let 2012 až 2015, kdy triumfoval čtyřikrát za sebou. Vítěznou šňůru mu přetrhl až loni v Hodoníně König, jenž se letos potýkal s dlouhodobějšími problémy s kolenem a i proto se rozhodl šampionát vynechat. Bártu před rokem odsunul na stříbrnou pozici, když ho porazil o osm sekund.

Společné mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice v Žiaru nad Hronom - časovka:
Muži (40 km): 1. Bárta (Bora-hansgrohe) 52:09, 2. Vakoč (Quick-Step Floors) -1:02, 3. Černý -2:00, 4. Kukrle (oba Elkov-Author) -3:04, 5. Okrouhlický (Topforex-Lapierre) -3:22, 6. Bucháček (Elkov-Author) -3:48.

Muži do 23 let (40 km): 1. Pietrula (Dukla Praha) 55:26, 2. Ťoupalík (Beobank Corendon) -22, 3. Michal Kohout (Dukla Praha) -1:01.

V pátek Bárta od úvodu potvrzoval roli velkého favorita. Šestý muž časovky letošního Gira d'Italia vedl od prvního mezičasu a komfortní náskok na zbytek startovního pole, v němž scházeli i další skvělí jezdci Zdeněk Štybar s Romanem Kreuzigerem, nadále navyšoval. „Snažil jsem se první čtvrtinu jet tak, abych se úplně neuvařil, protože to bylo do kopce a proti větru. Po obrátce jsem se snažil jet rychle hlavně po rovině. Petra Vakoče jsem dojel před druhou obrátkou a předjel jsem ho, pak mě předjel zpátky tři kilometry před cílem v kopci, ale nakonec jsem ho předstihl ještě v cílové rovině proti větru," popsal Bárta průběh závodu na webu Českého svazu cyklistiky.

Odchovanec klubu Sokol Dacom Pharma Kyjov na trati dostihl svého největšího soupeře a bylo jasné, že získá už pátý titul. ,,Když jsem ho dojížděl, tak jsem se hlavně snažil udržet svoje tempo, protože při předjíždění se dá snadno přehnat a potom ztuhnout," říká účastník olympijských her v Londýně a brazilském Rio de Janeiru.

Vakočovi ale Bártova rychlost pomohla, protože na mezičasech neměl výrazný náskok na Josefa Černého, v cíli však byl o téměř minutu lepší. Pro čtyřiadvacetiletého Vakoče je ale i druhá příčka úspěchem. Domácí šampion ze závodu s hromadným startem z roku 2015 díky ní dosáhl na své maximum mezi českou elitou v této disciplíně. Loni završil bronzový časovkářský hattrick po třetích příčkách z let 2014 a 2015.

Mezi jezdci do třiadvaceti let byl nejrychlejší loni třetí Nicolas Pietrula, jenž si lépe rozvrhl síly a porazil o dvaadvacet vteřin úspěšného cyklokrosaře Adama Ťoupalíka. Bronz si vyjel Michal Kohout. „Před startem jsem měl smíšené pocity. Na jedné straně jsem si věřil, ale jistotu jsem neměl,“ říká Pietrula, který měl při závodě informace přímo z trati.

„Takže jsem nějaké mezičasy věděl,“ přiznává talentovaný cyklista.

„V první části jsem ještě jel s rezervou, protože jsem se nechtěl úplně vyčerpat. Spíš jsem chtěl využít tahu z dráhy na druhou část,“ pokračuje.

„Na prvním mezičase jsem ztrácel na Ťoupalíka osmadvacet vteřin a po obrátce v nájezdu na druhou část jsem to začal stahovat a na poslední jsem už byl ve vedení asi o pět vteřin,“ dodává.

Pietrula neměl vzhledem k náročnému programu na přípravu časovky velký prostor, protože nedávno absolvoval etapový závod Okolo Slovenska, a ještě minulou neděli závodil. „Spíše jsem se zaměřoval na hromadný závod. Neměl jsem totiž stoprocentní jistotu, že bych mohl časovku vyhrát, takže jsem moc spokojený,“ uzavřel Pietrula.

Páteční časovka uzavřela program měření sil s chronometrem. Víkendový program šampionátu nabídne silniční závody s hromadným startem. V sobotu na Slovensku pojedou o titul ženy, juniorky a junioři, v neděli si to pak ve společném závodě rozdají o medaile muži a jezdci do třiadvaceti let.