Na jednoznačném triumfu se dvěma body podílela i polská reprezentantka Natalia Partykaová. Vítězka letošních paralympijských her v brazilském Riu nedala šanci Veronice Polákové ani Anně Matějovské, obě hráčky hladce vyřídila ve třech setech. „Je to dlouholetá polská reprezentantka. Je levačka, hraje útočně a má nepříjemný servis. Má vyrovnané výsledky a ve světovém žebříčku se drží kolem sedmdesátého místa," představila letní posilu Renáta Štrbíková.

Česká reprezentantka nedávno působila s Partykaovou v polském Tarnobrzegu, nyní se potkaly i v Hodoníně. „Nevzaly jsme ji kvůli extralize, ale aby nám pomohla do Ligy mistryň," upozorňuje Štrbíková.

„Hlavně díky ní můžeme letos hrát prestižní soutěž," přidává. „Věřím, že nás pomůže i za stolem," dodala zkušená hráčka.

Opora Hodonína sice byla proti Vlašimi připravená nastoupit, ale do pátečního utkání vůbec nezasáhla. Prostor proti soupeři ze spodku tabulky dostaly jiné stolní tenistky.

Lenka Harabaszová proti Matějovské i Staré splnila povinnosti, když dvakrát zvítězila 3:1, pochvalu za výkon ale zaslouží především šikovná obranářka Markéta Ševčíková. Mládežnická reprezentantka nejprve nedala šanci o dva roky starší Kateřině Staré, následně si poradila i se zkušenou Polákovou, která duel ve čtvrtém setu za stavu 2:4 skrečovala. „Zápas i přesto hodnotím velmi pozitivně. Holky utkání odehrály tak, jak měly. Byla to pro nás kvalitní příprava na sobotní duel s hodonínském béčkem. V něm půjde o důležité body a záchranu v extralize," připomíná hostující trenér Luboš Pěnkava.

Zkušený kouč moc dobře věděl, že jeho tým nemá proti desetinásobnému českému mistrovi žádnou šanci. „Pokud proti nám Hodonín nastoupí v takové sestavě a se sedmdesátou hráčkou světa, nemůžeme mu konkurovat. Naše holky teprve sbírají zkušenosti," říká Pěnkava.

Stolní tenistky Hodonína i v letošní sezoně pomýšlejí na zisk trofeje. „Ambice zase máme ty nejvyšší," přiznává šéf jihomoravského klubu Richard Brhel. „Chceme vyhrát ligu a uspět v evropském poháru," přidává.

I když v prestižní Lize mistryň, do které se slovácký celek kvalifikoval po několika letech, patří mezi outsidery, v Poháru ETTU může znovu dojít daleko. „Podle žebříčku jsme jedenáctí v Evropě," chlubí se Brhel.

Hodonínským funkcionářům se před sezonou povedlo přivést zvučnou posilu. Vedení klubu se na spolupráci dohodlo s osmadvacetiletou Natalií Partykaovou. Osmdesátá hráčka světového žebříčku, která se narodila bez pravé ruky a předloktí, se pyšní nejen spoustou výher a úspěchů, ale především čtyřmi zlatými medailemi z paralympijských her.

Letos triumfovala v brazilském Riu. „Na jejím příchodu jsme pracovali asi tři měsíce. S ní jsme se domluvili rychle, ale měla ještě povinnosti v Tarnobrzegu, takže se to trochu protáhlo," uvedl Brhel.

Sympatická Polka do Hodonína přišla jako náhrada za Kateřinu Pěnkavovou. Dlouholetá opora týmu je těhotná a připravuje se na roli maminky. „Bylo to i kvůli Kačce. V prosinci má termín, takže nám v letošní sezoně nepomůže," prohlásil Brhel.

Ten věří, že Partykaová naváže na výkony Pěnkavové a bude posilou. „Je to adekvátní náhrada," říká Štrbíková.

Úřadujícího českého mistra ale letos v extralize nečeká nic jednoduchého. Na nejvyšší příčky a postup do finále pomýšlí také Břeclav a Moravský Krumlov. „Soutěž se zkvalitnila. Vrátila se Dana Čechová, Břeclav má mít posilu z Číny. Snad to bude vyrovnanější než v posledních letech," věří hodonínský šéf.

SKST Hodonín – SKST Vlašim 6:0

Zápasy: Harabaszová – Matějovská 3:1, Partykaová – Poláková 3:0, Ševčíková – Stará 3:0, Partykaová – Matějovská 3:0, Harabaszová – Stará 3:1, Ševčíková – Poláková 3:1.