Pokud Veselanky v sobotním derby zopakují poslední výkony, mají šanci na prodloužení série bez porážky. Panenky proti Porubě nezklamaly, na výhru ale nedosáhly. „Bylo to jako na houpačce. Remíza je vzhledem k průběhu utkání asi spravedlivá. Oběma týmům chyběl k vítězství krok,“ ví domácí trenér Ľuboš Hudák.

Veselský kouč nemohl svým svěřenkyním upřít snahu, ale k výkonu měl oprávněné výhrady. „Nasazení hráčkám nevytýkám, bohužel jsme v momentě, kdy jsme vedli o tři góly, udělali netaktické chyby v útoku, které nás připravily o ještě lepší výsledek,“ ví Hudák.

Ani házenkářky Poruby ale ve středeční dohrávce nijak nezářily. „„I když tento zápas už nemohl nic změnit na postavení v tabulce, tak jsme ho chtěli za každou cenu vyhrát. Jsem zklamaný z toho, že se nám nepodařilo. Přitom jsem holky upozorňoval na to, aby nic nepodcenily, protože by se to mohlo vymstíti,“ prohlásil hostující kouč Peter Olšavský.

Celek z Ostravy trápila na jihu Moravy především koncovka. Střelecky družstvo táhly pouze Minarčíková s Marčíkovou, další hostující hráčky se ke kanonýrkám nepřidaly. „Budeme muset zapracovat na zakončení, v krátkém sledu jsme však udělali i docela hodně technických chyb, které každého soupeře nakopnou,“ uvedl Olšavský.

Jeho tým se sobotním vyřazení v semifinále Challenge Cupu se švédským Höörem musel rychle přeorientovat na domácí soutěž. Výkon házenkářek Poruby ale zůstal za očekáváním. Kouč Sokola Olšavský dal ve Veselí příležitost méně vytíženým hráčkám, ty se však příliš neukázaly. „Máme sice za sebou náročný program, ale na únavu se nevymlouváme. Holky jsou profesionálky, trénují osmkrát týdně,“ připomíná Olšavský.

V dohrávaném utkání dvacátého kola interligy viděli diváci vyrovnaný zápas od začátku do konce. Ani jeden tým si nedokázal vypracovat větší než tříbrankový náskok. V 10. minutě to bylo 4:4, nerozhodný výsledek svítil na světelné tabuli dál. Veselanky až v závěru první půli soupeři odskočily a do kabin si nesly jednobrankový náskok.

Slovácký celek měl i po změně stran mírně navrch a ve 39. minutě vedl 17:14. Poruba se však probrala a výsledek otočila na 18:20. „V tu chvíli vše naznačovalo tomu, že dva body získáme,“ říká Olšavský. „Pro mě nepochopitelně ale přišlo uspokojení našich hráček, což je pro mě velké zklamání. Byl jsem přesvědčený, že zápas zvládneme. Místo toho jsme svojí nedůsledností vrátili soupeře do zápasu,“ lamentuje kouč Poruby.

Panenky nakopla výměna brankářek i oddechový čas. Jihomoravanky skóre třemi brankami v řadě otočily a v závěru sahaly po výhře. Slovenská pivotka Pastorková ale sedmimetrový hod zahodila a uzdravená spojka Šustková třináct sekund před koncem napálila levou tyč hostující branky.

Poruba to v závěru zkusila bez brankářky Roháčkové v sedmi hráčkách, při krátké power-play vstřelila i vítězný gól, sudí ale trefu Rechtorisové po parádní akci kvůli přešlapu neuznali. „Je to škoda, protože jsme se mohli před blížícím se play-off dostat do herní pohody. Naštěstí jsme dokázali zápas dovést alespoň do remízy,“ oddechl si Olšavský.

Zatímco Porubu čekají semifinálové bitvy s pražskou Slavií, Veselanky budou znovu hrát pouze o interligovou záchranu. O lepší výchozí pozici pro play-out budou bojovat už v sobotu se Zlínem. „Pokud se chceme dostat v tabulce před něj, musíme doma vyhrát o jedenáct gólů, abychom měli lepší bilanci ze vzájemných zápasů,“ připomíná vedoucí slováckého celku Ivo Sádlo.

Pokud panenky v derby zvítězí menším rozdílem, se Zlínem remizují nebo prohrají, vstoupí do bojů o záchranu s jedním bodem. „Zlín by měl na kontě tři body a Písek nula,“ dodává Sádlo. Závěrečný duel základní části začíná v osmnáct hodin.

Interliga žen, dohrávka 20. kola

SHK Veselí nad Moravou – DHC Sokol Poruba 22:22 (13:12)

Nejvíce branek: Vargová 6/3, Pastorková 5/2, Šustková a Lukšíková 4 – Minarčíková 8, Marčíková 5, Polášková 3/1

Rozhodčí: Králíček, Letev

Sedmimetrové hody: 6/5 – 1/1

Vyloučení: 1:2

Diváci: 150

Veselí nad Moravou: Lekešová, Vašulková – Kosinková, Novotná, Lukšíková 4, Slováková 1, Šustková 4, Pastorková 5/2, Vargová 6/3, Soldánová 1, Krokavecová 1

Poruba: Roháčková, Doláková – Mýlková, Tomašechová, Maiwaelderová 1, Sekulová 1, Šviráková, Polášková 3/1, Rechtorisová 1, Minarčíková 8, Marčíková 5, Kostelná 3