Zatímco Veselanky proměnily pouze dva z pěti sedmimetrových hodů, hostující hráčky si připsaly tři přesné pokusy. Hrdinkou středečního dramatu se nečekaně stala brankářka Poruby Hana Mučková. Mladá gólmanka bravurně zneškodnila střely Novotné, Olšovské a Lukšíkové a posunula celek z Ostravy mezi čtyři nejlepší týmy. „Musím ji pochválit. Vysvobodila nás," pochválil hvězdu klíčového rozstřelu kouč Poruby Peter Olšovský.

Zato panenkám napomohla ani výtečný brankářka Vašulková. Juniorská reprezentantka skvěle zastoupila zraněnou jedničku Lekešovou. Spoluhráčky podržela ve hře i při sedmimetrových hodech. Na postup to Jihomoravankám ale nestačilo. „Je škoda a velká smůla. Chtěly jsme vyhrát a postoupit dál. Já si myslím, že jsme na Porubu měly," uvedla po nešťastné porážce osmnáctiletá gólmanka.

Staronový veselský kouč Ľuboš Hudák, který v reprezentační přestávce nahradil kolegu Vargu, si na svoji první výhru po návratu na Slovácko musí počkat.

Družstvo ale po prvním soutěžním zápase chválil. „Každý v hale viděl, že nám k vítězství moc nechybělo. Celý zápas jsme s Porubou drželi krok. I když úvod byl z naší strany trochu nervózní, dělali jsme zbytečné chyby a v útoku jsme hráli dost netakticky, postupem času jsme se zlepšili. Hra nám začala vycházet, probudily se nám střelkyně. Navíc se rozchytala vynikající gólmanka Vašulková. I obrana nám až na pár chyb dobře fungovala," řekl Hudák.

Ten se musel při své obnovené premiéře obejít bez zraněného spojky Vargové. Dcera bývalého kouče nedávno absolvovala artroskopii ramene, a tak pohárový duel sledovala pouze mezi diváky.

V hledišti nechyběla ani bývalá Veselanka Petra Varjassiová. Sympatická Slovenka přijela pozdravit své kamarádky, štěstí ani postup ale panenkám nepřivezla.

První poločas patřil Porubě. Čtvrtý tým interligy měl v úvodní části navrch. Domácím házenkářkám dělala problémy hlavně gólmanka Doláková, proti které se do 15. minuty prosadila jen Lukšíková.

Veselanky po čtvrt hodině hry prohrávaly 3:8 a šance na postup klesaly. Trenér Hudák si však za nepříznivého stavu vyžádal oddechový čas. Panenky se zklidnily a postupně začaly dotahovat manko. Domácí tým v závěru poločasu snížil na 13:14 a oživil šanci na zvrat i postup.

Naopak hráčky v bílých dresech ztratily ještě před přestávkou jistotu a glanc a začaly kupit chyby.

„Jsem na holky naštvaný. Musíme se naučit hrát naplno víc než polovinu poločasu. Ve Veselí hráčky pokyny plnily pouze třicet minut, což je málo. Při vší úctě k soupeři, kterého v žádném případě nepodceňuji, pokud bychom hráli s ještě těžším protivníkem, tak by nás to mohlo mrzet," ví Olšavský. „Pokud chceme pomýšlet na medaile v interlize a vítězství v poháru, musíme se takových věcí vyvarovat,"přidal.

Druhá půle přinesla výbornou házenou i dramatické momenty. Utkání gradovalo v závěru. V 53. minutě šly Veselanky zásluhou výtečné Lukšíkové poprvé v zápase do vedení. Poruba ale dokázala rychle srovnat.

Naději na postup do finálového turnaje dala panenkám v poslední minutě křídelnice Soldánová. Dcera bývalého ligového fotbalisty poslala domácí tým do vedení 28:27. Mladý tým ale o těsný náskok šest vteřin před koncem přišel, když bezmocnou Vašulkovou z hranice brankoviště překonala nepokrytá pivotka Minarčíková.

Zápletku přinesly i sedmimetrové hody. V nich na domácí straně uspěly Lukšíková s Pastorkovou, ale další tři hráčky Veselí si na brankářku Poruby Mučkovou nepřišly. „V rozstřelu jde o všechno. Není to běžná sedmička, která se hází v zápase. Na děvčatech se možná projevila nervozita. Asi nám při zakončení chybělo více klidu. Tři neproměněné sedmičky z pěti je hodně. S tím se žádný rozstřel vyhrát nedá," říká Hudák.

Ani střelkyně Sokola ovšem nebyly stoprocentní. „Hráček jsem se ptal, určil jsem pouze jejich pořadí," uvedl Olšavský. „Sedmičky pro mě byly velkou zkušeností. U některých protihráček jsem věděla, kam budou střílet," tvrdila Vašulková.

Ani to ovšem panenkám nepomohlo. Poruba byla v koncovce úspěšnější a se štěstím proklouzla do Jindřichova Hradce, kde se finálový turnaj 27. a 28. prosince koná. Společně s Ostravou se ve Final four Českého poháru žen představí také Zlín, Slavia Praha a Most. Složení semifinálových dvojic určí čtvrteční los. „Chci uspět a dostat se až do finále. Při vší skromnosti budu ale rád, když už v semifinále dostaneme nejsilnějšího protivníka," přeje si Olšavský.

Čtvrtfinále Českého poháru žen

SHK Veselí nad Moravou – Sokol Poruba 30:31 po sedmimetrových hodech (28:28, 13:14)

Sedmimetrové hody: Šviráková dala, Šustková dala, Marčíková dala, Pastorková dala, Mýlková dala, Novotná nedala, Kostelná nedala, Olšovská nedala, Rechtorisová nedala, Lukšíková nedala.

Nejvíce branek: Šustková 7/1, Lukšíková 6, Olšovská 5 – Rechtorisová 7, Minarčíková, Šviráková a Kostelná 4

Rozhodčí: Králíček, Letev

Vyloučení: 2/3

Sedmimetrové hody: 8/5:7/4

Diváci: 310

Veselí n. M.: Vašulková, Lekešová, Sedláčková – Olšovská 5, Kosinková, Novotná 3/3, Kalivodová 1, Lukšíková 6, Slováková, Vinklárková 1, Šustková 7/1, Pastorková 3/1, Melichárková, Soldánová 4

Poruba: Doláková, Roháčková, Mučková – Varmužová, Mýlková 3/1, Konečná 1, Tomašechová 3, Maiwaelderová 1, Sekulová, Šviráková 4/2, Polášková 2, Rechtorisová 7, Minarčíková 4, Marčíková 3/1, Revajová, Kostelná 4

Další výsledky: Sokol Vršovice – Baník Most 13:39 (7:17), Sokol Písek – Slavia Praha 20:30 (7:16), HK Hodonín – HC Zlín 23:36 (12:17)