Hvorecký na jubilejním desátém ročníku Memoriálu László Sillaie triumfoval ve váze do dvaačtyřiceti kilo. Letošní vítěz mezinárodního turnaje ve slovenských Nesvadech si v Maďarsku nejdříve v semifinále poradil s rakouským borcem Georgem Tatzerem, kterého po ukázkovém křižním zvratu položil na lopatky.

Ve finále pak hodonínská naděje svedla napínavou bitvu s Gergöm Lászlem, který je členem maďarského zápasnického střediska se sídlem v Dorogu. „Toto utkání začal aktivněji náš borec, jenž získal mírnou územní převahu. Zápasilo se ve vysokém tempu. Na konci první periody po mírném tlaku soupeře se Hvorecký správně pokusil o provedení křižního zvratu sedem. Bohužel kvůli upocené kluzké ruce soupeře neudržel záběr a byl zaskočený,“ popisuje důležité chvíle organizační pracovník a trenér oddílu zápasu TJ Sokol Hodonín Jiří Baják.

Do druhé periody ovšem nastoupil Hvorecký, který si byl dobře vědomý své dvojbodové ztráty, opět velmi aktivně. Jeho soupeř se bránil a byl brzy napomínán pro pasivitu. Hvorecký naopak v aktivitě nepolevoval a ve třetí minutě boje zatlačil Maďara až k vnějšímu pásmu aktivity. „Ze kterého každé vyšlápnutí alespoň jedním chodidlem znamená bod pro protivníka,“ připomíná Baják.

Tomuto vyšlápnutí se Lászlo snažil zabránit riskem, kdy se pokusil o provedení záhlaváku, na což pozorně zápasící Hvorecký zareagoval kontrachvatem za čtyři body, čímž se dostal do vedení, které již udržel až do konce utkání. „Martin tak předvedl nejen skvělou techniku, ale i umění taktického boje,“ pochválil šikovného mladíka kouč Sokola.

Suverénní vítězství z mezinárodního turnaje v chorvatském městě Sesvetski Kraljevec zopakoval Jan Jaroš i na žíněnkách v Györu, kde opanoval v ostře sledované kategorii mladších žáků těžkou váhu. Skvěle zápasící Jaroš nedal svým soupeřům žádnou šanci. Ve vyřazovacích kolech poslal svazovaným záhlavákem na lopatky Bence Misleie z Tatabanyai. „Svého semifinálového soupeře Olivera Szymczeka z polského města Poznaň položil na lopatky za necelou minutu,“ upozorňuje Baják.

A o mnoho déle netrval ani finálový duel, ve kterém Jaroš nastoupil proti dalšímu Maďarovi, Gergömu Toldimu. Hodonínský mladík zápasil od první sekundy velmi soustředěně. Po pětatřiceti sekundách Jaroš zaútočil do pasu o hlavu vyššího soupeře, který sice včas zareagoval odsunutím pánve vzad, ale již nezachytil rychlé podběhnutí pod paží, po němž Jaroš strhl svého rivala na zem. „Toldi se za nepříznivého stavu nula dva zdravě naštval a v boji v postoji převzal iniciativu. Jaroš se zkušeně nenechal strhnout k bezhlavému zápasu a pozorně čekal na protivníkovu chybu. Ta přišla na samém konci první periody, kdy se Toldi pokusil o točenou záruč, kterou hodonínský borec vystihl a přišpendlil svého soupeře na lopatky,“ uvedl Baják.

Krásné a dramatické boje se spoustou zápasnických technik předvedli i další medailisté, kteří za celý turnaj zaznamenal jedinou prohru. Ze stříbrné medaile se nakonec radovali Jan Kotlařík, Martin Vališ, Lukáš Grochál, Ladislav Letocha a Tomáš Kotzian. Bronzová medaile ozdobila po slavnostním dekorování nejlepších zápasníků krk Marka Kotlaříka, Ondřeje Mrkvánka, Jakuba Marhefky, Alexandra Harci a Romana Žáčka. „Zvláštní pochvala za předvedený výkon patří nejmladším hodonínským závodníkům, Janu Kotlaříkovi a Romanu Žáčkovi, kteří ač specialisté na řecko-římský styl, dokázali své medaile vybojovat v zápasení volným stylem,“ prohlásil Baják, který závěr zmínil také předvedené ukázkové zápasnické umění hodonínských nadějí, které skončili na pátém místě. „Blahopřání posíláme i Denisu Lišťákovi, Denisu Vrbovi a Davidu Kubíkovi,“ řekl kouč Sokola.

Jubilejní desátý ročník Memoriálu László Sillaie v olympijském zápasení, který na konci dubna uspořádal oddíl GYAC Györ, jasně ukázal, že staré maďarské město Györ není jen kolébkou evropského lázeňství, nýbrž také nejstaršího olympijského bojového sportu, zápasu. „Vždyť tohoto mládežnického turnaje, který se každoročně pořádá k uctění památky skvělého györského zápasníka a mistra světa, László Sillaie, se zúčastnilo 281 borců z Maďarska, Polska, Rakouska, Slovenska a České republiky,“ informuje Baják.

Mezi účastníky již počtvrté v řadě nechyběli ani zápasníci z Tělocvičné jednoty Sokol Hodonín, která si ve stejný den připomněla uspořádáním slavnostní Akademie 145. výročí svého založení. „Sounáležitost ke svému oddílu a jednotě je odrazem charakteru každého sportovce. A proto nikoho, poměrů v hodonínském zápase znalého nepřekvapí, že mladí sokoli na maďarských žíněnkách nebojovali jen za sebe, nýbrž také pro čest své jednoty a podporu na slavnostní Akademii cvičících sester a bratrů. Na konci náročného zápasnického maratonu mohli trenéři Lubomír Jurman, Martin Vališ a Jiří Baják radostně konstatovat, že společného cíle bylo dosaženo. Aby také ne, vždyť hodonínští zápasníci vybojovali rekordních dvanáct medailí,“ dodává hodonínský kouč.

Další zahraniční vystoupení sokolů se uskuteční v polovině května na mezinárodním turnaji v německém městě Weisswasser.