Bylo mu čtyřiasedmdesát let. „Hodonínští zápasníci by mu chtěli poděkovat za všechno, co je naučil, co obětoval pro jejich rozvoj i za to, kam posunul hodonínský a československý zápasnický sport," prohlásil organizační pracovník a trenér oddílu zápasu TJ Sokol Hodonín Jiří Baják.

Ten označil Trnku za praotce velké hodonínské zápasnické rodiny. „Vždyť v desetiletí trvající a stále se prohlubující krizi dokázal z našeho oddílu vytvořit silný a soudržný kolektiv, bezpečný přístav, zápasnickou rodinu. A ne ledajakou, ale rodinu zcela funkční, která nejednomu z nás dokázala pomoci ve složitých situacích, kdy ta tradiční, pokrevní rodina selhávala," říká Baják.

„Každá funkční rodina potřebuje svého otce. S klidným svědomím můžeme prohlásit, že praotcem naší velké hodonínské zápasnické rodiny byl a navždy také zůstane trenér Zdeněk Trnka," přidává.

Podle současného funkcionáře Sokola byl legendární zápasník a kouč za každé situace pokrokový a osvětový člověk, jehož trenérské působení se nikdy neomezilo na pouhý sportovní rozvoj svých svěřenců. „Vždy důsledně usiloval o to, aby vychoval správné chlapy, kteří obstojí i v těch nejtěžších životních zkouškách," tvrdí Baják, jenž připomíná, že o sportovních úspěších hodonínských zápasníků, které trenér Trnka vychoval, jsou popsány kroniky.

Zdeněk Trnka se v roce 1942 narodil v Plzni. Oba jeho rodiče zahynuli ve válce při náletu, když mu byly dva roky. Vychovávala ho babička se starším bratrem. Po základní škole se vyučil mědikovcem. Hrával fotbal za Plzeň a věnoval se i zápasu. Když přecházel z chlapeckých oddílů do mužů, musel se rozhodnout, kterému sportu se bude dále naplno věnovat. Zvítězil u něho zápas.

V roce 1961 přišel do Hodonína jako voják základní služby a člen oddílu zápasu ASD Dukla Hodonín. Po skončení vojenské služby v roce 1963 se v Hodoníně oženil a ve městě již zůstal. S manželkou vychoval syna Zdeňka a dceru Barboru.

Zdeněk Trnka získal ve svých juniorských letech titul mistra republiky. V roce 1964 začal aktivně působit v oddíle zápasu TJ Slovan Hodonín, který byl střídavě účastníkem první a druhé celostátní ligy. Od roku 1966 rozvíjí a velmi úspěšně vede mládež v oddíle. Jeho zásluhou v roce vzniká 1984 Tréninkové středisko mládeže, jehož se stává trenérem.

Deset let vykonával i funkci trenéra juniorské reprezentace ČSSR. Jeho svěřenci dosáhli vynikajícího úspěchu hlavně v roce 1999, kdy získali titul Přeborníka ČR. O rok později pak svůj triumf obhájili.

Zdeněk Trnka získal za dlouholetou činnost ve sportu, popularizaci zápasnického sportu a obětavou práci s mládeží získal Cenu města Hodonína. „Odešel výjimečný muž, který navždy zůstane v našich srdcích," dodal Baják.