Deník Rovnost ve spolupráci s Českou unií sportu a Jihomoravským krajem připravil tradiční čtenářskou anketu JIHOMORAVSKÝ SPORTOVNÍ SYMPAŤÁK ROKU 2016. Nabízíme vám přehlídku dvanácti uchazečů z regionu o tento primát, jejich jména vzešla z vyhlášení jednotlivých okresních kol ankety Nejlepší sportovec roku. Dejte svému favoritovi hlas a nominovaný s jejich nejvyšším počtem se stane sympaťákem roku 2016 na jižní Moravě.

JAK HLASOVAT
Hlasovat můžete dvěma způsoby. První možnost je na internetových stránkách Deníku Rovnost. Druhá je pomocí hlasovacích kuponů, které vycházejí v tištěném vydání Deníku Rovnost. Ty posílejte na adresu Milady Horákové 9, Brno 602 00 (na obálku připište heslo SYMPAŤÁK). Hlasování končí v neděli 26. března 2017 o půlnoci. Z tipů na tištěných kuponech poté vylosujeme jednoho výherce, který obdrží dvě vstupenky na slavnostní večer s udílením cen jihomoravským sportovcům, který se uskuteční 30. března 2017 v sále Rotunda pavilonu A na brněnském výstavišti za účasti nominovaných sportovců, jejich trenérů, rodičů a dalších hostů. Víc informací o anketě najdete také na www.sportovecjmk.cz.

Eliška Březinová Eliška BřezinováZdroj: archiv
Věk: 21 let
Sport: krasobruslení
Klub: VSK Technika Brno
Půvabná česká krasobruslařka je pokračovatelka rodinného klanu spojeného s tímto sportovním odvětvím, její otec Rudolf momentálně trénuje, její bratr Michal vlastní bronz z mistrovství Evropy. Eliška Březinová se stala už čtyřnásobnou českou šampionkou.

Tomáš Čožík.Zdroj: archivTomáš Čožík
Věk: 37 let
Sport: fotbal
Klub: FC Ivančice
Zkušený ivančický fotbalista už téměř dvě desítky let větrá obrany soupeřů, ale nadále zůstává na hřišti i mimo něj gentlemanem. V krajském přeboru pomýšlí na stogólovou metu. Stal se sympaťákem okresu Brno-venkov.

Michaela Doležalová Michaela DoležalováZdroj: archiv
Věk: 32 let
Sport: volejbal
Klub: VK Královo Pole
Usměvavá volejbalistka s četnými zkušenostmi z francouzské ligy už druhou sezonu vede jako kapitánka královopolský extraligový celek. Loni překonala vážné zranění kolena a v aktuální sezoně se vyrovnala i se změnou pozice, když se ze smečařky přeorientovala na libero.

Jakub KornfeilZdroj: archivJakub Kornfeil
Věk: 23 let
Sport: motorismus
Klub: Peugeot Motorcycles Saxoprint
Rohatecký motocyklový závodník v uplynulé sezoně jako jediný český jezdec závodil v nejprestižnějším seriálu mistrovství světa a v kategorii Moto3 obsadil celkově osmé místo. Ve Velké ceně Malajsie dojel druhý, čímž vyrovnal svůj nejlepší výsledek v šampionátu.

Jan Koudelka Jan KoudelkaZdroj: archiv
Věk: 25 let
Sport: fotbal
Klub: FK Blansko
Subtilní fotbalový rychlík střílí góly na několika frontách. Na podzim válel v třetiligovém Blansku, za což si vysloužil angažmá ve druhé nejvyšší rakouské soutěži. Patří k tahounům české reprezentace v malém fotbalu, které pomohl k bronzové medaili na mistrovství Evropy. Branky střílí i ve futsale.

Jan OsolsoběZdroj: archivJan Osolsobě
Věk: 18 let
Sport: atletika
Klub: AHA Vyškov
Talentovaný junior pochází z atletické rodiny. Domácí tituly sbíral už od žákovských kategorií především v bězích na středních a dlouhých tratích. Úspěchy slaví také v krosech či bězích do vrchu, v uplynulém roce vybojoval bronz na domácím juniorském šampionátu na tři kilometry překážek.

Jiří Lipták Jiří LiptákZdroj: archiv
Věk: 34 let
Sport: sportovní střelba
Klub: Kometa Brno
Aktuálně třetí muž ankety Střelec roku v uplynulé sezoně vyhrál závod Světového poháru v San Marinu a dostal se také na finále prestižního seriálu v Římě. Mezi jeho největší individuální úspěchy patří stříbro na mistrovství Evropy a bronz ze světového šampionátu.

Peter PucherZdroj: archivPeter Pucher
Věk: 42 let
Sport: lední hokej
Klub: Orli Znojmo
Čtrnáct sezon oblékal dres znojemských Orlů a pomohl ke dvěma největším úspěchům v historii klubu – extraligovému bronzu a loňskému stříbru v mezinárodní soutěži EBEL. V aktuálním ročníku dosáhl na metu 600 kanadských bodů ve znojemském dresu.

Andrea Sládková Andrea SládkováZdroj: archiv
Věk: 26 let
Sport: basketbal
Klub: KP Brno
Loňská posila královopolského celku si po příchodu z Prahy zvykla v Brně velmi rychle a vypracovala se mezi opory týmu, s nímž slavila i zlatou medaili ze Středoevropské ligy. Vedle hráčské role zvládá i další, protože v Řečkovicích trénuje malé děti.

Marek SvobodaZdroj: archivMarek Svoboda
Věk: 46 let
Sport: triatlon
Klub: Fitness Club Freedom Hustopeče
Jde o prvního závodníka z Hustopečí, který úspěšně absolvoval největší světový triatlonový závod Ironman na Havaji. Kvalifikoval se na něj triatlonem v rakouském Klagenfurtu časem 9 hodin, 36 minut a 47 vteřin. Na Havaji závodil v úctyhodných 45 letech.

Anna Šebková Anna ŠebkováZdroj: archiv
Věk: 22 let
Sport: moderní gymnastika
Klub: SK Tart Moravská Slavia
Momentálně jednička české moderní gymnastiky, na společném mistrovství České a Slovenské republiky v září ovládla víceboj a také cvičení s jednotlivým náčiním – obručí, míčem, kužely i se stuhou. Závodnice Moravské Slavie sní o olympiádě v Tokiu.

Rebeka ŠilhanováZdroj: archivRebeka Šilhanová
Věk: 21 let
Sport: atletika
Klub: Olymp Brno
Talentovaná česká tyčkařka má ve sbírce šesté místo na juniorském mistrovství světa, v červenci se zúčastnila seniorského evropského šampionátu v nizozemském Amsterdamu. Roste z ní následovnice české jedničky Jiřiny Ptáčníkové.

Zdroj: Česká unie sportu

Zdroj: Jihomoravský kraj