„Jde o ocenění Víno originálního původu, což je vlastně doklad toho, že víno pochází z daného regionu. Oceněné musí být hrozny, cukernatost i množství hroznů. Na výrobu musí jít z daného regionu sto procent hroznů. Ocenění nese to nejlepší víno, které může region nabídnout," uvedl za oceněný Cech blatnických vinařů Vladimír Hanák. Takto oceněná vína navíc musí splňovat přísné zásady i při výrobě ve sklepě. Vinaři je označí na láhvi jednotným logem a kontrolním páskem.

Označení VOC, tedy Vína originální certifikace Blatnice, má za úkol lidem představit odrůdy révy vinné a vína, která jsou pro tuto oblast typická, mají nejvyšší kvalitu a jsou zároveň historicky prověřená.

„V Blatnici pod Svatým Antonínkem mezi tyto odrůdy patří Ryzlink rýnský a skupina burgundských odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé a Chardonnay. Oprávnění k označení těchto vín vydává Ministerstvo zemědělství ČR prostřednictvím Cechu blatnických vinařů," informoval další z blatnických vinařů Jan Polehňa.

Osmadvacet zástupců cechu přihlásilo k degustaci osmnáct vzorků ročníku 2012. Sedmičlenná odborná porota vybrala deset nejtypičtějších vín. „Překvapením pro mne byla zralost vín již v tomto ročním období. U všech vzorků bylo vidět, že vinaři přistupují k technologii výroby velmi odpovědně," zhodnotil předseda degustační komise Vojtěch Masařík.

Čtyři druhy Ryzlinku rýnského, tři druhy Rulandského bílého, dva druhy Rulanského šedého a jeden druh Chardonnay, které ocenění získaly, mohou zájemci ochutnat již osmnáctého května při Putování po blatnických búdách.