Tento druh piva začal čepovat právě v pátek. Dalším speciálem je osmnáctistupňová tmavá chilli porter. „Jedná se o kvašené pivo anglického typu, které chceme servírovat až na Štědrý den. Do sypání jsme přidali kakaové a pražené slady. V chuti je cítit hořká čokoláda s kávovými tóny," popsal Lukács. Při vaření použil papričky Brown Bhutlah, jedny z nejpálivějších na světě, které si vypěstoval ve skleníku.

Když se člověk takového piva napije, ucítí intenzivní chuť čokolády a kávy. „Po polknutí je patrná mírná hřejivost z chilli. Alespoň pro mě je mírná, nevím jak pro ostatní," zasmál se výrobce. Doporučil také, že chilli porter je vhodným vánočním dárkem. Nechává ho totiž čepovat do lahví s tematickou etiketou. Za třetinkovou láhev zájemce zaplatí přibližně padesát korun.

Třináctistupňový polotmavý mok připravuje na Vánoce majitel pivovaru Mazák v Dolních Bojanovicích Jiří Michalovič. „Letos nabídneme mimo jiné i sváteční speciál. Přes rok čepujeme také kvašená piva jako třeba osmnáctku Baltic Porter," uvedl Michalovič a dodal, že na speciální chmelové nápoje každoročně naláká spoustu hostů. „Loni jsme prodali přibližně tisíc litrů. Letos nachystáme víc," prohlásil majitel Mazáku.

S větším počtem návštěvníků v následujících dnech může počítat i rodinný minipivovar Hodonínský vojáček. Již podruhé má majitelka Marcela Pančochářová představit vánoční pivo s názvem Kapitán. „Speciál je jemně medovaný a třináctistupňový. Tvoříme ho výjimečně i k Velikonocům nebo hodům," sdělila Pančochářová.

Prozradila také, že už k Mikuláši Vojáček připravil speciální kolekce a limitované edice. Obsahovaly Mikulášskou dvanáctku, Čertovskou jedenáctku a Andělkou desítku. „Lidí přišlo opravdu hodně, zájem o netradiční příchutě piva stoupá. Loni se prodalo asi padesát hektolitrů Kapitána a letos čekáme alespoň o pětadvacet procent více," řekla Pančochářová.

Mezi pivní labužníky patří například Hodoňan David Martinkovič, který sice má oblíbený druh napěněného moku, ale nepohrdne ani speciálem. Podle jeho názoru je třeba medové pivo čím dál běžnější. „Dělá ho už hodně malých pivovarů, není vůbec špatné a chuťově mi ničím nevadí. Kdo má rád sladší pivo, tak mu bude chutnat. Čokoládových je méně, ale ani je moc nevyhledávám, většinou to jsou tmavá piva s vyšší hořkostí," podělil se o svůj názor Martinkovič. Zároveň doporučil návštěvu pivnice Stará Budvarka, kde jsou na výčepu různá piva právě od menších pivovarů. „Mají tam skvělé extra hořké pivko a občas si dám i nějaké svrchně kvašené," doplnil.