Zemědělský podnik by přitom nezačínal na zelené louce, šardický chov má už nyní kapacity na více než třináct tisíc slepic ve dvou halách. Další dvě mohou přibýt, jedna s místem pro šest tisíc šest set a druhá pro více než deset tisíc kusů. Chov se tak může více než zdvojnásobit. „Mohlo by to znamenat posílení pracovních míst v Šardicích. Plán proto schvalujeme, provoz je za vesnicí, mimo obydlenou zónu," řekla šardická starostka Blažena Galiová.

Zatím se jedná o investiční záměr. Případná stavba také závisí na zajištění odběru, získání stavebního povolení a dotaci. Vedení podniku se proto k projektu nechtělo vyjadřovat. Prozatím je hotové vyhodnocení vlivů na životní prostředí, takzvané EIA. Dopad na soustavu Natura 2000 vylučuje.

Obyvatel Šardic se případný chov z hlediska zápachu příliš nedotkne. K nejbližším domům je to podle dokumentu minimálně tři sta metrů. V okolí také nejsou žádné další chovy, takže by se případné pachy nemísily. „Jednali jsme i se spolky, co se zabývají životním prostředím, nikdo neměl žádné připomínky," doplnila Galiová.

Obec si návrh pochvaluje i proto, že staré budovy nahradí nové. Chovné haly jsou plánované na místo odchovny býků, kterou čeká rekonstrukce, a jako náhrada za sklad. Dokument označuje místo jako vznikající brownfield. Tímto výrazem se nazývají lokality dříve průmyslově či zemědělsky využívané a zastavěné, které ale už svůj účel neplní a pomalu chátrají.

Vajíčka mohou být konzumní, to jsou ty, co se lidem dostanou na talíř, nebo právě násadová. „Násadová vajíčka slouží k líhnutí kuřat. V normálních klecových chovech jsou jenom slepice, není tam kohout. Násadová vajíčka se třídí a převáží se do líhně, z líhní se odváží kuřata," upřesnil předseda Okresní agrární komory Hodonín Petr Chaloupka.

V Jihomoravském kraji se o nosnice zajímají i jiné zemědělské společnosti. „Chovem se zabývají Proagro Nymburk s farmou Opatovice u Rajhradu, Agropodnik Hodonín, dále Zevos Staré Město, Troubecká hospodářská v Troubkách a také ZD Senice na Hané na Blanensku," vyjmenoval předseda krajské agrární komory Jaromír Musil.

V roce 2013 se chovalo na jižní Moravě 2,8 milionu kusů drůbeže, loni a předloni jejich počet už přesáhl 3,2 milionu.