Mazák se dostal mezi užší elitu díky výběru restaurací a hospod. U nejlépe doporučené padesátky pak degustátorské komise vybraly vzorky, které následně podle kvality rozdělily bronzovou, stříbrnou a zlatou korunu. „Diplom v současnosti čeká na zasklení. Půjde zřejmě do kanceláře," pousmál se Michalovič.

Ten se pro vaření tradičního nápoje rozhodl z prozaického důvodu. „Pivo mi prostě chutná," prozradil zakladatel pivovaru s tím, že s vařením začínal doma na sporáku.

Tam vzniklo jeho prvních dvacet litrů piva, na kterém si pochutnal spolu s kamarády. „Pak se to postupně vyvíjelo dál. Dvacet litrů bylo málo, tak jsem pořídil kotel na padesát," přiblížil počátky bojanovického pivovaru Michalovič.

První oficiální várka byla hotová v březnu 2011. Hned se vypila. „Jelikož mám rád pšeničné pivo, tak jsem je ze začátku také vařil. Ale poslední dobou už je příliš neděláme," pokračoval pivovarník.

V současnosti jsou totiž u zákazníků oblíbené především klasické ležáky jedenáctky Jantar a extra hořká. „Jsou nejprodávanější. Pak vaříme každý týden jeden nebo dva speciály, například černá, svrchně kvašená piva, jako je ale, bock či ipa. Kromě toho připravujeme piva velikonoční, vánoční nebo i výroční," přiblížil sortiment Michalovič.

Pivo z Mazáka je nepasterizované a nefiltrované, a už se dávno dostalo i mimo Dolní Bojanovice. Čepuje se v hospodách v Hodoníně, Břeclavi či Brně. Ochutnají jej i milovníci tekutého zlata na Slovensku či v české metropoli. „Na ležáky používáme české suroviny, slad ze Záhlinic a chmel ze Žatce, vaříme je tradičně bez chemie. Ve speciálech je zahraniční chmel, z Ameriky či Austrálie," dodal.