Že lze zachránit evropsky chráněnou ptačí oblast Bzenecká Doubrava – Strážnické Pomoraví a ještě ušetřit až dvě miliardy korun se rozhodli dokázat úřadům ekologové a ornitologové. Nechali zpracovat studii nové rychlostní komunikace R 55 z Olomouce do Břeclavi a zaslali ji na padesátku institucí včetně ministerstva životního prostředí a Evropské komise v Bruselu.

„Předložená studie prokazuje, že z technického a stavebního hlediska existuje možnost, aby rychlostní silnice R 55 vedla mimo ptačí oblast,“ řekl zhotovitel dokumentace Jiří Kalčík.

Podle něj navíc splňuje potřebné parametry a je levnější. Nová silnice R 55 z Olomouce do Břeclavi, kterou loni schválilo ministerstvo životního prostředí, by měla nahradit stávající přetíženou silnici I/55, která protíná centra měst například Veselí nad Moravou, Strážnici nebo Petrov. Na druhou stranu nová cesta ohrozí mnoho skupin živočichů v jedné z ornitologicky nejbohatších oblastí u nás.

„Schválená trasa by do rázu krajiny zasáhla nezvratným způsobem. Znamenala by například trvalé hlukové i světelné zatížení a zvýšená rizika ropných havárií v blízkosti vodních zdrojů. Ohroženo je hnízdění vzácných druhů ptáků,“ varoval ornitolog Karel Šimeček a upozornil, že v oblasti žije například lelek lesní, dudek chocholatý, skřivan lesní nebo orel mořský. Právě nová studie doporučuje změnit navrhovanou trasu a vést ji mimo ptačí oblast východně od nivy řeky Moravy. Znamenalo by to, že obchvaty ve Veselí nad Moravou a Strážnici by se již stavět nemusely. Úřady se zatím vymlouvají a nechtějí změnu cesty komentovat. Nejsou prý ještě seznámeni s obsahem nové studie.

„V této záležitosti hodně napovídá poslední postoj vlády, která vydala příkaz sestavit odbornou komisi a zhodnotit skutečné možnosti řešení R 55 v této části Slovácka,“ uvedl Šimeček. V souvislosti s dřívějšími posudky prý totiž byly závěry některých zoologů a ekologů do nebe volající. S ekology nesouhlasí ale většina zastupitelů dotčených obcí. Shodují se, že jde o začarovaný kruh.

„Jakékoliv zpochybnění této trasy je nesmyslné. Celou diskuzi o R 55 to pak vrací na začátek, což je až patnáct let zpátky,“ tvrdí strážnický starosta Risto Ljasovský. Podle něj snaha o obchvat narazí z druhé strany na oblast Bílých Karpat a tam také nebude možné ho vést.