Přestože má teď v hlavě spíše maturitní zkoušky, s hledáním brigády už začala. „Je o ně velký zájem, takže je potřeba shánět co nejvíce dopředu" poznamenala.

Letní měsíce jsou obdobím brigád nejen pro studenty. Práci najde, alespoň na nějaký čas, i několik uchazečů evidovaných na úřadech práce. Obvykle je proto v letní sezoně nižší nezaměstnanost. Ta často začíná klesat na konci března či dubna. „Letošní rok byl díky teplé zimě trochu jiný a pokles nezaměstnanosti začal už v únoru. Na úřadě máme nahlášené dvě brigády na léto, a to obsluhu letní zahrádky v restauraci a pokladní v supermarketu. Ne všichni totiž brigádníky hledají přes nás," sdělil ředitel úřadu práce v Hodoníně Radek Hořák.

Právě práci na letní zahrádce mají studenti v oblibě. O takové krátkodobé zaměstnání je každoročně velký zájem. To potvrzuje i Zuzana Miškeříková, která shání výpomoc do hodonínské Restaurace Na Radnici. Rok od roku se tam hlásí čím dál víc lidí. „Zájemců je hodně, mnohem více, než kolik nabízíme míst. Nabíráme minimálně dva lidi plus další k velkým akcím. Využíváme i praxe studentů z hotelových škol. Na letní sezonu je potřeba personál posílit, protože pořádáme různé oslavy, svatby nebo třeba Svatovavřinecké slavnosti," přiblížila Miškeříková. Díky velkému zájmu podle ní není problém s tím, někoho vybrat. Dotyčný však musí splňovat určité podmínky. „Chci lidi, kteří jsou vyučení v oboru. Nejde totiž jen o obsluhu, ale i o chystání různých slavnostních tabulí. Zájemci také musí ovládat anglický nebo německý jazyk, protože k nám jezdí hosté ze zahraničí," nastínila podmínky Miškeříková.

Několik lidí najde přes léto brigádu na hodonínském koupališti. „Studenty přijímáme minimálně, snažíme se dát šanci zejména těm, kteří jsou na úřadu práce. Za celé léto se u nás prostřídá zhruba šest až osm lidí. Jde o pomocné práce v areálu," informoval vedoucí koupaliště Libor Bartoš.

Před lety hojně nabízela brigády zemědělská družstva. Přestože zájemců mají stále hodně, míst je už minimum. Například v Mikulčicích najde práci v létě asi jen třicet lidí. Ovoce totiž sklízejí stroje. „Dříve jsme mívali i tři sta brigádníků denně. V posledních letech jich deset až patnáct chodí na višně, stejný počet na meruňky. Více jich není, protože sklízíme mechanicky," řekla za Zemědělský podnik v Mikulčicích Zdena Pindová.

V Hodoníně nabízí letní krátkodobé zaměstnání i městský úřad. V projektu studentské Zelené město. I tady poptávka studentů převyšuje nabídku volných míst, kterých je kolem osmdesáti. „Zájem je stále velký, ale každoročně klesá," uvedla starostka Hodonína Milana Grauová.