Co všechno se v Rohatci podařilo zrealizovat v uplynulých letech, zda obec využívá čerpání evropských dotací nebo jaké plány má vedení obce do budoucna. To všechno a ještě mnohem více v rozhovoru pro Deník prozradil starosta Rohatce Jarmil Adamec.

Můžete zmínit konkrétní příklady projektů, které se v posledních letech v Rohatci uskutečnily?
Mezi nejdůležitější můžeme považovat vybudování protipovodňové hráze, chránící obec před stoletou vodou. Nutno však říci, že zhotovitelem této akce nebyla obec Rohatec, ale Pozemkový úřad. Z čistě vlastních akcí bylo důležité vybudování sběrného dvora, který byl slavnostně otevřen v roce 2011. Bohužel se i dnes stále najde hodně těch, kteří nedokáží tuto službu zdarma využít a svůj odpad vysypávají, kam nemají. Boj za čistější obec ale nevzdáme. Mezi standardní projekty patřilo vybudování chodníků na Předních dílech, komunikace v uličce Úzká a z poslední doby zejména kompletní zateplení objektu mateřské školky, která díky poskytnuté dotaci vypadá jako nová. Vybudovala se i kratší kanalizace K Olšičkám. A po petici velké části obyvatel i nové dětské hřiště u kulturního domu v blízkosti základní školy. Velkých akcí za posledních pět let nebylo mnoho a obecní rozpočty končily často mnohamilionovými zůstatky na konci roku, jelikož se akce nerealizovaly.

Jak se obci v tomto ohledu daří čerpat evropské dotace?
Evropské dotace jsme ještě nečerpali. První peníze se nám snad podaří vyčerpat díky ROP Jihovýchod až nyní, kdy plánujeme v prvním pololetí dokončit výstavbu multifunkčního sportovního areálu u základní školy. Takovýto areál obci již dlouhá léta chybí jak pro žáky školy v rámci výuky, tak pro občany Rohatce pro volnočasové aktivity.

Jsou ale jistě i takové projekty, které se uskutečnit nepodařilo. Jaké to jsou?
Nedá se říci, že se projekty nepodařilo uskutečnit. Rozpočty obce byly vždy naplánovány s mnoha investičními akcemi za ty nepovažuji výměnu kotle a podobné a finanční zdraví obce je natolik dobré, že mohla pomýšlet i na nové projekty z dotačních titulů za cenu případných půjček. Bohužel kdo nepožádal, nemůže ani nic dostat. A projekty z vlastního rozpočtu byly často s problémy v přípravě, jednáním o pozemcích či z různých jiných důvodů tak pomalé, že se stávalo, že na konci roku jsme si málokdy mohli říci splněno. Ať už je to pět let trvající rekonstrukce kanalizace na Mírové ulici, čtyři roky na Slovácké ulici, urgovaná i peticí občanů, čtyři roky trvající rekonstrukcekanalizace ulice Na kopci, vždy byly finanční prostředky v rozpočtu zablokované, akce se však nepodařilo uskutečnit.

A co plány do dalších let? Na co se Rohatečtí mohou těšit?
Nejprve budeme muset dotáhnout ke zdárnému konci letité akce, o kterých jsem mluvil výše. Občané z těchto lokalit jsou již dlouho a po právu naštvaní, jelikož se jim roky slibovalo, ale nekonalo se. A jak už to bývá, když je nové vedení radnice, chtějí to ideálně nejlépe hned letos. Snažíme se, co nám síly stačí, abychom opravdu všechny tři zmiňované kanalizace letos stavebně zvládli. Nebude to ovšem lehké, protože zároveň s těmito akcemi stavíme multifunkční sportovní areál z dotací ROP, revitalizujeme budovu staré školy z dotací OPŽP na objekt občanských aktivit a podali jsme několik významných žádostí do dalších dotačních titulů.

Čeho se týkají?
Základní škola potřebuje dokončit poslední část přístavby, jelikož současná budova kapacitně nevyhovuje množství žáků. Na sběrném dvoře chybí potřebné vybavení kvůli zvyšujícím se nárokům na zpracování odpadů. V majetku obce jsou budovy, které jsou již 40 a více let bez významnější investice do technického stavu. Budeme se snažit revitalizovat zdravotní středisko na Kolonii. Také chceme v mateřské škole vybudovat zahradu v přírodním stylu, což pomůže dětem lépe vnímat své okolí, život v přírodě a jiné než plastové materiály. A jelikož další výzvy zejména v oblastech životního prostředí mají být teprve vyhlášeny, čekají nás další možnosti najít pro Rohatec vhodné projekty, jak zlepšit kvalitu života v naší obci, i když to ne každý občan mnohdy na první pohled pozná.

Tím dlouhý výčet nekončí…
Pak jsou tu projekty dlouhodobé, kde se musí obec ještě rozhodnout, jak je pojmout a přistoupit k nim. Je to například revitalizace objektu bývalé ubytovny, řešení nevyhovujícího stavu současného kulturního domu nebo léta opomíjený problém velmi špatného stavu budovy hasičské zbrojnice. To jsou projekty, které jsou z hlediska dotací nejisté, a z pohledu finanční náročnosti na obecní rozpočet velmi významné. Zastupitelé a občané si však nejdříve musí říci, jaké jsou priority a které zvolí varianty rekonstrukcí, možností je více.

V obci působí řada spolků. Jak s nimi radnice spolupracuje?
Ano, máte pravdu, v obci působí skoro dvě desítky různých spolků. Všem z nich obec poskytuje dotace na činnost a snažíme se podporovat projekty, se kterými přicházejí. Mnoho z nich organizuje také akce pro širokou veřejnost, a pomáhá tak utvářet společenský život obce. Všechny spolky mají dveře na radnici otevřené, a naopak i my se snažíme komunikovat opravdu se všemi, což nebývalo dlouhé roky zvykem.

Hodonínsko se potýká s dlouhodobou nezaměstnaností. Mají v Rohatci podnikatelské subjekty šanci?
Co se týká obecních pozemků určených pro podnikání, tak bohužel v tomto směru nemáme co nabídnout. Ale v Rohatci existuje v současné době několik podnikatelských provozoven na prodej. Máme průmyslovou zónu, stávající podniky na Kolonii se v poslední době úspěšně modernizují a rozvíjejí. Velký výrobní areál je také po bývalé armaturce na Soboňkách. V obci máme dvě zdravotní střediska, několik výdejen obědů, dobré dopravní spojení autobusové i vlakové, roli hraje i blízkost okresního města. Rohatec může být dobrým místem pro život i podnikání.

Spolupracujete úzce s okolními obcemi nebo organizacemi?
Jsem zastáncem toho, že obce by měly fungovat jako lidé žijící na jedné ulici. A kdo z nás by nechtěl mít dobré sousedy? Kteří pomohou, když je třeba, umí poradit, starají se o své pozemky řádně, a se kterými se můžete pobavit, grilovat, slavit. Právě takové vztahy bychom rádi s našimi sousedy vybudovali, ať už jsou to Ratíškovice za lesem, nebo Petrov a Sudoměřice za řekou. Chceme být v mnohem užším kontaktu než dříve, předávat si zkušenosti a vzájemně se obohatit. Plánujeme první historické společné zasedání obecních rad Rohatce a Ratíškovic. Aktivní chceme být také v rámci mikroregionu Hodonínsko a MAS Dolní Morava, které jsou důležitými články v meziobecní spolupráci a při tvorbě strategických dokumentů pro nové plánovací období.

Kde vidíte budoucnost Rohatce?
I když je Rohatec jen vesnice, hraje v mnoha směrech na mapách důležitou roli. Prochází jí naskrz rychlostní silnice 55, bude se zde stavět plavební komora na Baťově kanále, také jím prochází trasa kanálu Odra Dunaj Labe. Rohatec se nachází na samé hranici dvou sobě blízkých národů a na Slovensko je to co by kamenem přes řeku dohodil. Blízkost řeky, lesa, dostupnost veškerých služeb, kvalitní péče o vzdělávání dětí a bohatá spolková činnost, by mělo z Rohatce činit hezké místo pro klidný život. Přejme si, aby tomu tak také bylo.