VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jiří Ambrož: Musím mít plné nádoby a pořádek ve sklepě

Lužice, Ostrava /VINAŘI POD LUPOU/ – Výrobu vína s gastronomií propojil Jiří Ambrož z Lužic. V obci na Slovácku obhospodařuje vinohrady, v Ostravě pak provozuje sklep s posezením. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou. Čtyřiatřicetiletý vinař původem z Lužic je ženatý a má dva syny Jiřího a Kristiána. „Je těžké skloubit práci na takovou dálku, díky pomoci a toleranci rodiny se to ale dá zvládnout," přiznává Ambrož.

19.2.2014
SDÍLEJ:

Když byl menší, chodíval s dědečkem do vinohradu. Později se rozhodl vinařinu vystudovat. Jiří Ambrož se zaměřuje nejen na víno, ale také na gastronomii.Foto: archiv

Jak a díky komu jste se k vinařství vlastně dostal?

K tomuto krásnému povolání mě přivedl dědeček František Kopřiva. Když jsem byl menší, často mne bral s sebou do vinohradu. Po jeho předčasném úmrtí jsem se rozhodl, že tento obor vystuduji na střední vinařské škole ve Valticích a následně pak na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici.

V čem podle vás spočívá tajemství výroby dobrého vína?

Stará známá vinařská pravda je taková, že dobré víno se dělá už ve vinohradě. Pokud pěstitel nevytvoří kvalitní surovinu, je velmi problematické to pak ve sklepě zachránit. Obráceně to však funguje, proto je důležité vyvarovat se při výrobě vína chyb a maximálně využít potenciál sklizených hroznů.

Existuje nějaké pravidlo, kterým se jako vinař bezvýhradně řídíte?

Na střední škole jsme poměrně často jezdili na exkurze do různých vinařských provozů. Jedno zajímavé pravidlo tam často zaznělo. A to takové, že víno mohou pokazit především dvě věci vzduch a sklepmistr. Takže z toho vyplývá, že je potřebné mít vždy doplněné nádoby a pořádek ve sklepě.

Kolik vína denně obvykle vypijete?

Nevedu si statistiku. Při práci ve sklepě ochutnám, ale jen v případě, když vím, že nebudu řídit. Občas s manželkou večer otevřeme sedmičku, a pokud mám řízenou degustaci, tak samozřejmě koštuju se zákazníky.

Bílé, nebo červené? Jaké víno máte raději a proč?

Nevybírám si ani tak podle barvy, ale spíš podle nálady. A přiznám se, že tu mám častěji na bílá nebo růžová vína.

Na co by měl člověk dávat pozor při výběru vína k jídlu?

Pokud si vybírá v restauraci a nemá vyzkoušené spojení jídla a vína, která nabízejí, je lepší si nechat doporučit obsluhou. V domácí kuchyni se kreativitě meze nekladou. Občas to sice nevyjde, ale chybami se člověk učí a v tomto případě i chyba může být fajn.

Vaše nejoblíbenější kombinace vína a jídla?

Není nad grilovaného lososa s listovým salátem a dobře vychlazené růžové víno. Už ta barva masa nádherně ladí k barvě vína, a to nemluvím o chuti…

Jakou nejkrásnější a naopak nejhorší chvíli jste s vínem dosud zažil?

Já ty krásné okamžiky s vínem prožívám spolu s krásnými chvílemi s přáteli a písničkou. A tu nejhorší si nějak neumím vybavit. (úsměv)

Kterého ze svých vinařských úspěchů si ceníte nejvíc?

Určitě diplomu z mezinárodní výstavy vín ve Skalici z roku 1997. Dostal jsem jej totiž za Ryzlink vlašský, který jsem vyrobil v šestnácti letech, a bez pomoci.

Jakou máte motivaci? Čeho chcete dosáhnout?

Mojí motivací jsou spokojení zákazníci a to, když díky našim vínům a atmosféře ve sklepě vidím jejich usměvavé tváře. Dosáhnout chci toho, abych těchto pohledů mohl mít co nejvíce.

Máte raději tradiční odrůdy a postupy, nebo jste spíše zastáncem moderních metod a nově vyšlechtěných o­drůd?

Ve vinařství i v mnoha jiných odvětvích neplatí jen jedna cesta, ten, kdo se vydá pouze jedním směrem, může se najednou ocitnout ve slepé uličce. Tradiční i moderní metody se dají s jistotou kombinovat.

Kterého ze svých konkurentů si nejvíc vážíte? A proč?

Nevnímám ostatní vinaře jako konkurenty, ale spíše jako kolegy. Spojuje nás láska k velmi náročnému, ale přitom krásnému oboru. Vážím si všech vinařů.

Myslíte na budoucnost? Vychováváte si svého nástupce?

Mám dva kluky, tak uvidíme. Mohu je trošku nasměrovat, ale tu cestu si musí zvolit sami. Nebudu je k ničemu nutit. Třeba budu muset počkat na vnuky. (smích)

Autor: Jiří Kosík

19.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V pátek 18. srpna vjela u železniční stanice Olbramkostel na Znojemsku na železniční přejezd Octavia v době, kdy tudy projížděl motorový vlak. Při srážce zemřeli dva lidé, dítě ve vážném stavu transportovali záchranáři vrtulníkem do Brna.
AKTUALIZOVÁNO
24

Srážka auta a vlaku u Olbramkostela: dva lidé zemřeli, malá dívka bojuje o život

Monika Baldriánová z Hodonína žila ve Španělsku poblíž místa, kde útočili teroristé.
21

Teror v Barceloně: Lidé se bojí zajít si i pro jídlo, říká Hodoňanka

Žaloba na územní plán: za krajem stojí přes 60 obcí

Jižní Morava – Více zastánců než odpůrců mají krajské zásady územního rozvoje. Alespoň podle počtu obcí, které se připojily na stranu Jihomoravského kraje v žalobě na platnost územního plánu, kterou před měsícem podalo patnáct jihomoravských obcí přes advokátní kancelář Frank Bold.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

V Pánově se budou prohánět tanky. Festival s neckyádou oživí nábřeží Svitavy

Jižní Morava /TIPY NA VÍKEND/ – Živá Svitava. Tak zní téma třetího ročníku festivalu Překročme řeku na nábřeží Svitavy. V sobotu od desíti hodin dopoledne mohou nejen Brňané zavítat na čtrnáct míst podél řeky, kde se mohou zapojit do různorodých programů.

Vedení kyjovských skláren rozdalo na projekty padesát tisíc korun

Kyjov – Třiadvacet zájemců se přihlásilo do projektu Malé věci kolem nás, který spustilo vedení kyjovských skláren. Soutěžili o dotaci na uskutečnění svých nápadů, které pomohou rozvoji regionu nebo místních organizací.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení