Například Jaroslav Kopřiva je s posledními lety spokojený, nějaké výhrady přesto našel. „Podle možností se mi tady žije celkem dobře. Co považuju za tragédii, je nedostatek parkovacích míst u panelových domů," svěřil se Kopřiva.

Také kroutil hlavou nad situací kolem kyjovské nemocnice, kde se v posledních letech vystřídalo několik ředitelů. „Doufám, že se vše uklidní a bude dobře," doplnil Kopřiva.

Štěpán Vavřina zase není příliš nadšený z opravené smuteční síně. „Je hezká, ale bohužel piedestal je celý šedivý, což jen umocňuje ponurou atmosféru," vyjádřil se muž. Naproti tomu pochválil zájem radnice o sport. Na chybějící kryté koupání si postěžovala Jana Marholdová. „Bazén tady velmi postrádáme. Musíme za koupáním dojíždět do Ratíškovic. Přitom by ho užily i školy a sportovní kluby. Třeba hřišť je tady dostatek," řekla Marholdová. Podle ní je vidět, že se v Kyjově pořád něco opravuje. „Dávají nám do pořádku silnice. Uvidíme, jak budou vypadat po jejich dokončení," doplnila žena.

O bazén by moc stála i Gabriela Matějů. Za pozitivní považuje rekonstrukci kulturního domu. „Ta se opravdu povedla. Opravit kulturák chtělo už dávno. Budova, kterou postavili za komunismu, dostala konečně nový kabát," upozornila Matějů.

Další z Kyjovjanů, David Ryška, považuje za záslužný počin, že ve městě vzkvétá folklor. „Je dobře, že se snaží zachovávat tradice a že se folklorní činnost rozrůstá," zmínil se muž. K rekonstrukcím v Kyjově se vyjádřil také Ivan Ryčovský. „Před volbami se najednou začalo všechno opravovat. Pokud se získaly peníze, je to v pořádku. Ale silnice se mají dělat průběžně, a ne za půl roku rozkopat osm ulic," poukázal Ryčovský.

Podle něj je zvláště oprava městského kulturního střediska velký úspěch. „Kulturák už byl starý. Docházelo k únikům tepla ven a parket byl ve špatném stavu," okomentoval obnovu. Stejný názor má i Ladislav Měsíček, který před lety objekt kulturního dění stavěl. „Líbí se mi, že město myslelo na lidi. Udělalo výtah a bezbariérový přístup. Patnáct milionů korun je na dobrém místě," uvedl. Ovšem krok hejtmana Michala Haška, kdy jmenoval jako ředitelku nemocnice kyjovskou zastupitelku za ČSSD Danuši Křivákovou, se mu nelíbí. „Bývalý ředitel opustil karlovarskou nemocnici a vybral si tu naši. A on si tam nakonec dosadil svého člověka," uzavřel Ryčovský.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.

Kulturák dostal nový kabát
Kyjov - V posledních čtyřech letech obyvatelé Kyjova zaznamenali řadu změn. Hodonínský deník Rovnost vybral dvě z nich.
OPRAVA MĚSTSKÉHO KULTURNÍHO STŘEDISKA. V Kyjově se pustili do přestavby budovy Městského kulturního střediska. Nejprve přišla řada na venkovní úpravy, teprve později zvelebili interiéry. Rozhodnutí radnice opravit kulturák místní oceňují. „Podle mě se oprava kulturního domu povedla. Zvenku vypadá dobře. Do vzhledu celého náměstí zapadl," okomentoval rekonstrukci jednatřicetiletý Radek Ruban.
JMENOVÁNÍ ŘEDITELE NEMOCNICE KYJOV. Po více než dvou letech opustil křeslo šéfa kyjovské nemocnice Petr Svoboda. Po třech neúspěšných výběrových řízeních krajští radní schválili, že ve vedení zdravotnického zařízení usedne zastupitelka za ČSSD Danuše Křiváková. „Změny ředitelů absolutně nevnímám. Podle mě by na výkony lékařů žádný zásadní vliv mít neměly," vyjádřil se například dvaatřicetiletý Marek Grufík.

Lídři: Kyjovský okruh? Tradice i nebezpečí

Kyjov - Rachot silných motorů a nadšení fanoušci, nebo spíš vystrašení kolemjdoucí? Hodonínský deník Rovnost se ptal lídrů kandidujících stran a uskupení na Kyjovský okruh.

Otázka: Patří motocyklový závod do ulic Kyjova?

Jsem určitě pro jeho zachování. I když si spousta lidí myslí, že je to nebezpečná záležitost, tak Kyjov má ve srovnání s podobnými závody nejmenší počet zraněných.
Stanislav Firtl, Moravané

Myslím si, že ano. Je ovšem potřeba vylepšit podmínky pro lidi, které tento závod omezuje. Například umožnit lepší průchodnost.
Zdeněk Frolec, Česká pirátská strana

Podle mě nepatří. V posledních dvou letech jsme jako strana hlasovali vždy proti. Hlavně kvůli bezpečnosti diváků i závodníků.
Pavel Berka, KDU-ČSL

Motocyklové závody do ulic nepatří. Zní to nejen logicky, ale i pravdivě. Kyjovský okruh ve městě ano, ale bez rizika ohrožení nezúčastněných obyvatel ulic. Proto připravujeme s Karlem Abrahamem okruh mimo zástavbu. Takže ano, ovšem v extravilánu.
František Lukl, Sedmadvacítka nezávislých.

Podle mého názoru Kyjovský okruh do našich ulic nepatří. Je to nebezpečný závod pro obyvatele a všechny zúčastněné. Přemístil bych jej směrem na Bukovany.
Martin Kyjovský, ANO 2011

Tento závod je obrovská rarita. Z pohledu některých obyvatel může být jízda velmi riziková. Ale riziko ke sportu patří. Pro Kyjovský okruh bych viděl jinou trasu, třeba přes Kostelec.
Karel Longaver, Strana práv občanů

Motocyklový závod ke Kyjovu patří. Vždyť město proslavil, a proto by byla škoda jej zrušit. Bylo by akorát potřeba omezit nejsilnější stroje.
Oldřich Talaš, ČSSD

Je to sice tradice, ale do ulic města nepatří.
Antonín Rajda, KSČM

Ano, podporuji pořádání motocyklových závodů v ulicích Kyjova. Je to tradice, která k našemu městu patří.
Kamil Filípek, ODS