Jak doplnila, je poznat i vyšší zájem o společenský život. „Starosta nám pomohl domluvit místo pro naši činnost na myslivně a dostali jsme malý příspěvek na zařízení místnosti," uvedla Polášková.

Podle vracovského podnikatele Libora Řiháka se ve městě zvedla kulturní úroveň. „Základem a tím nejdůležitějším je, že se udržují hody. Pořádá se dožínkové Vracovské kulturní léto a konečně se probudila průmyslová zóna. Nezaměstnanost je stále vysoká, takže každé pracovní místo je dobré," řekl Řihák.

Vracovský fotbal v posledních čtyřech letech zažil největší historický úspěch v podobě postupu do divize, ale i boj o holou existenci. Šéf klubu je v současnosti spokojený. „Vedení města nám pomohlo tím, že loni převzalo stadion do svých otěží, tedy do vlastnictví. Opravy se dočkala prádelna, kabina pro rozhodčí i sprchy. Taky je zajištěná údržba a dotování chodu klubu," uvedl pětapadesátiletý předseda FC Vracov Jiří Kudlík.

Ještě v tomto měsíci se bude rozhodovat o podobě nového náměstí. „Myslím si, že by bylo dobré, kdyby se tady objevily obchůdky místních, které jsou roztroušené po celém městě. Bylo by fajn, pokud by tak Vracovští utráceli své peníze doma," myslí si živnostník a hudebník Marek Chmela. Naopak Kateřina Polášková se domnívá, že by mohlo náměstí sloužit jinému účelu. „Byl by tady dobrý park, alespoň jednoduše, aby tak začal plnit rekreační funkci," představila svůj návrh Kateřina Polášková.

Ještě jinou variantu by doporučil třiačtyřicetiletý Radek Zajac. „Myslím si, že by bylo dobré, kdyby tam fungoval nějaký větší obchod, Vracovjáci zatím zbytečně jezdí nakupovat do Bzence či Kyjova, kam tak zároveň odvážejí své peníze," je přesvědčený Zajac. Jiný názor má restaurátor Josef Krososka. „Naštěstí se tam nepodařilo postavit velký supermarket, už v prvním semestru se studenti architektury učí, že takové budovy patří na okraj obce. Doufám, že se místo toho podaří vytvořit krásné náměstí, které Vracov potřebuje," řekl restaurátor. Ten je přesvědčený, že by z města měla zmizet smuteční síň. „Teď se opravuje místo toho, aby se zbořila. Je to šílená stavba, pro šest pohřbů za rok," doplnil Krososka.

Čtyřiatřicetiletý Libor Řihák vidí jiné problémy, které by měla radnice v budoucnu řešit. „Dlouhodobě ve Vracově chybějí stavební místa. Obec by se k tomu měla postavit a některé své pozemky zasíťovat a nabídnout k prodeji. Jinde se prodávají parcely mnohem levněji. Když už je nějaká volná, tak je hodně drahá. Taky je u nás málo bytů. Je zapotřebí podpořit bydlení, aby mladí neodcházeli a zůstali ve Vracově," nabídl svůj pohled Řihák.

Podle básníka Radka Zajace město přichází o místní patrioty. „Jde to vidět i ve fotbale, kde chybí více Vracovjáků. Lidé prostě utíkají někam jinam, než aby udělali něco pro Vracov," posteskl si Zajac.

Práce na hřišti jsou téměř u konce
Vracov - Za poslední čtyři roky se ve čtyřapůltisícovém Vracově pracovalo na několika důležitých veřejných stavbách.
SPORTOVNÍ HALA. Zřejmě nejnákladnější z projektů za poslední léta byla rekonstrukce sportovní haly za dvanáct milionů korun. „Nyní jsou na pořadu dokončovací práce. K opravám jsme přistoupili po třicetiletém provozu haly, která byla v nevyhovujícím stavu. Přitom se tam pořádají veškeré kulturní akce a také ji využívá škola," upozornil starosta Vracova Jaromír Repík. Dějiště sportovních a kulturních programů je zateplené, má novou střechu, šatny, jídelnu, bufet, veškeré instalace i venkovní dláždění.
MULTIFUNKČNÍ HŘIŠTĚ. Další nákladnou stavbou za pět milionů pět set tisíc korun bylo hřiště u Masarykovy základní školy. Výstavba se mimo jiné dotkla i sociálního zařízení. „Škola totiž žádné venkovní neměla," vysvětlil starosta. Hotové by mělo být ještě tento měsíc.
PRŮMYSLOVÁ ZÓNA. Pět milionů korun stálo kompletní zajištění infrastruktury průmyslové zóny. „Hlavním důvodem bylo navýšení počtu pracovních míst. Město už má uzavřené smlouvy o prodeji všech pozemků v dané lokalitě," dodal Repík.

Lídři: Náměstí? Kultura i odpočinek

Vracov Velké nákupní centrum britského řetězce nakonec naproti vracovské radnice nevyroste. Co dál? K tomu se vyjádřili lídři kandidujících stran.

Otázka: Jak by mělo vypadat vracovské náměstí?

Občanům a zastupitelům předložíme na zářijovém zasedání studii. Následně bude možné pracovat na nové podobě náměstí. Budu pro variantu s multifunkčním obecním domem. Jaromír Repík, SNK. Nejlepší by bylo, pokud se podaří sdružit nějaké prostředky a vystavět uličku s podloubím v podobě malých obchodů s bydlením v patře. To by mohlo vrátit Vracovu peníze.
Božena Hofrová, KSČM.

Na vracovském náměstí mají určitě být obchody a služby pro obyvatele, ale zároveň i prostor pro kulturní a společenské akce, které budou důstojně sloužit ke spokojenosti všem místním.
Zdeněk Hlavsa, ČSSD

Obchodní dům by měl být na okraji města. Jsem pro to, aby na náměstí vznikla rozlehlá zelená odpočinková zóna. Takže hřiště, lavičky či pódium pro pořádání kulturních akcí.
Andrea Ledvinová, ANO 2011

Osobně bych preferoval spíše klidovou zónu podle hesla „náměstí obývací pokoj města". Obyvatelé Vracova by ale měli dostat prostor, aby se k této věci mohli vyjádřit.
Jan Martinek, KDU-ČSL

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.