VYBRAT REGION
Zavřít mapu
TÉMA

Vinaři pod lupou

Máte tip na vinaře, kterého bychom měli představit? Pište na hodoninsky@denik.cz Seriál Vinaři pod lupou najdete také v tištěné podobě každé úterý v Hodonínském deníku Rovnost s týdeníkem Slovácko

Je potřeba pravidelně chutnat a vyhodnocovat, myslí si vinař Šalša

Kyjov /VINAŘI POD LUPOU/ – Práce s vínem ho léta přitahovala natolik, že se jí nakonec rozhodl zcela oddat. Václav Šalša z Kyjova ke skladbě původních vinohradů z odrůd Sauvignon, Veltlínské zelené, Chardonnay a André postupně přidával další. Ve viničních tratích obce Čeložnice vysadil několik interspecifických odrůd Hibernal, Malverina a Laurot.

Stanislav Žůrek: Víno musí chutnat a zaujmout. I bez přívlastku

Žeravice /VINAŘI POD LUPOU/– Před čtyřiadvaceti lety začal na okraji Žeravic stavět sklep s posezením pro hosty. Od roku 2000 víno lahvuje. Nyní Stanislav Žůrek vyrobí na sto tisíc lahví ročně. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Čevela: Také na jižní Moravě se dá vyrobit kvalitní červené víno

Dolní Bojanovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Jakub Čevela z Dolních Bojanovic se k profesionálnímu vinaření dopracoval teprve v roce 2012. To právě dokončil studia vysoké školy v Olomouci. Protože měl ale v plánu věnovat se výrobě vína, rozhodl se získat cenné vědomosti na Mendelově univerzitě v Brně. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou. Jelikož je osmadvacetiletý vinař v oboru teprve krátce, jeho produkce činí asi patnáct tisíc lahví ročně.

Vinař Buček: Technologie? Červená vína musí ležet v sudu

Sudoměřice /VINAŘI POD LUPOU/ – O vinařství se zajímal už v mládí. V roce 1998 založil vlastní firmu. František Buček ze Sudoměřic obhospodařuje asi šest hektarů vinic, jejich odrůdovou skladbu tvoří například Sauvignon, Veltlínské zelené, Modrý Portugal nebo Zweigeltrebe. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl seriálu Vinaři pod lupou. Rodinné vinařství Bučkovi ročně vyrobí na třicet tisíc lahví převážně přívlastkových vín od kabinetu až po ledové.

Jiří Ambrož: Musím mít plné nádoby a pořádek ve sklepě

Lužice, Ostrava /VINAŘI POD LUPOU/ – Výrobu vína s gastronomií propojil Jiří Ambrož z Lužic. V obci na Slovácku obhospodařuje vinohrady, v Ostravě pak provozuje sklep s posezením. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou. Čtyřiatřicetiletý vinař původem z Lužic je ženatý a má dva syny Jiřího a Kristiána. „Je těžké skloubit práci na takovou dálku, díky pomoci a toleranci rodiny se to ale dá zvládnout," přiznává Ambrož.

Vinař Košut: Motivace? Aby za mou prací zůstalo uznání

Prušánky /VINAŘI POD LUPOU/ – Rulandské bílé, modré, šedé a Chardonnay doplněné Ryzlinkem rýnským. To jsou stěžejní odrůdy Rodinného vinařství Košut sídlícího v Prušánkách. Jeho spolumajitel, sedmatřicetiletý Luděk Košut, vystudoval vinařskou školu ve Valticích a poté Zahradnickou fakultu Mendelovy univerzity v Lednici. Společně s bratrem obhospodařuje asi patnáct hektarů vinic v Prušánkách a Moravské Nové Vsi. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Vinař Veverka: K vínu musím přistupovat s úctou a pokorou

Strážnice /VINAŘI POD LUPOU/ – Hrozny z asi jednoho hektaru vinohradu umístěného na úpatí Bílých Karpat sklízí každoročně Lukáš Veverka pro výrobu zemských, ale i vysoce přívlastkových vín. Další nakupuje od prověřených pěstitelů. Dvaatřicetiletý strážnický vinař se řemeslu věnuje už od malička, kdy navázal na tradici svých předků. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Vinař Chytil: Moravská vína jsou srovnatelná s celým světem

Dubňany /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Miroslav Chytil se zabývá zpracováváním hroznů a výrobou vína už pětatřicet let. Je majitelem dubňanské společnosti Livi, která ročně naplní asi půl milionu lahví. Má dva syny, Jiřího a Miroslava. A také tři vnoučata, Anetu, Jiřího a Mirka. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Vinař Soviš: Chci jen úspěšně pokračovat v rodinné tradici

Blatnice pod Svatým Antonínkem  /VINAŘI POD LUPOU/ – Vinař Dušan Soviš navázal v rodině na více než stoletou tradici. Hospodaří na sedmi hektarech vlastních vinohradů v tratích Plachty, Kamenice, Staré Hory. Ty se nacházejí v starobylé vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem na jílovitokamenitých půdách na jihozápadních svazích Bílých Karpat.

Josef Dufek: Stále platí, že velká vína se dělají ve vinohradě

Svatobořice-Mistřín /VINAŘI POD LUPOU/ – V roce 2003 Josef Dufek ze Svatobořic-Mistřína navázal na více než stoletou tradici vinaření v rodině a založil vlastní podnik. Nyní obhospodařuje třicet hektarů plodných vinic. Vyrábí a prodává především přívlastková vína. Dvaačtyřicetiletý rodák z Kyjovska vychovává spolu s manželkou Marií dvě děti Veroniku a Josefa. Hodonínský deník Rovnost mu věnuje další díl ze seriálu Vinaři pod lupou.

Vojtěch Jestřáb: Ve sklepě musí být vinař přesný a předvídavý

Dubňany /VINAŘI POD LUPOU/– V roce 1999 dubňanský vinař Vojtěch Jestřáb zúročil dlouholeté zkušenosti z pěstování hroznů a výroby vína. Navázal na tradici předků a spolu se svou rodinou založil malé vinařství. Nyní obhospodařuje asi jeden hektar vlastních vinic. Vinařství se soustředí na výrobu přívlastkových a moravsko-zemských vín, ale v sortimentu nechybějí také každoroční výběry z hroznů odrůd Neuburské a Hibernal.

Vinař Maňák: Víno piji hlavně s láskou a pro dobrý požitek

Žádovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Sedmnáct hektarů vinic obhospodařuje rodinné vinařství Štěpána Maňáka ze Žádovic. Ten firmu založil v roce 1992, dnes vyrobí na sto sedmdesát tisíc lahví převážně přívlastkových vín. Pro jejich zrání využívá mimo jiné sudy typu barrique, které každý rok z jedné třetiny obnovuje. Osmačtyřicetiletý vinař je ženatý a má dvě děti Štěpána a Marcelu.

Vinař Hradil: Základní pravidlo? Poučit se z vlastních chyb

Čejkovice /VINAŘI POD LUPOU/ – Průměrně devadesát tisíc lahví vín ročně vyrobí čtyřiatřicetiletý vinař Lukáš Hradil z Čejkovic. Ještě před rokem 2002 se přitom soustředil pouze na víno stáčené. Nyní má v obci dva sklepy a jeho specialitou je odrůda Rubinet. Je ženatý a má čtyřletého syna Davida. Na práci ve vinařství se podílí celá rodina.

  • 1
  • 2

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies