Z Varnsdorfu vyběhl koncem dubna. Za tu dobu proběhl severní, střední i jižní Čechy, tento týden se krátce zastavil i v Modřicích. “Teď mířím směrem na hranice s Rakouskem a na nějakou dobu se možná zastavím ve Vídni. Rád bych doběhl až do Budapešti,” popisuje Vodička, který běhá sám s víc než padesátikilovým pojízdným vozíkem se zavazadly.

Moravská vlajka. Ilustrační foto
Moravské orlice zavlají v další stovce obcí. Vlajky vyvěsí i na Slovensku

Svým během protestuje proti plýtvání jídlem. Je také strůjce projektu Veřejné lednice v Praze, kam lidé dávají potraviny, které nestihnou sami spotřebovat. “Největší problém je, že si lidé neumí naplánovat nákup. Zároveň je obchody nutí nakupovat víc, než potřebují, prostřednictvím hromadných slev. Průměrný Čech vyhodí devětašedesát kilogramů potravin ročně,” vyčísluje

Na problém chce upozornit osvětou, dělá proto besedy a mluví s mladými lidmi. O plýtvání jídlem už přednášel třeba na Jihočeské univerzitě. “Běhám už sedmnáct let a tak jako tak jsem chtěl někam cestovat a zároveň se věnovat něčemu prospěšnému. Tak jsem vše spojil dohromady,” popisuje důvod, proč vyběhl proti plýtvání.

Supersport BMW i8. Policie si od auta slibuje hlavně větší ukázněnost řidičů na dálnici.
Policisté předvedli svůj nový supersport. Brázdit silnice začne už tento týden

Navrhuje i řešení. “Restaurace by měly mít povinnost zlevnit jídlo minimálně o polovinu kupříkladu nějakou dobu před tím, než bude na výhoz. Třeba v Brně se takto zlikviduje mnoho stovek hotových porcí denně. Pomohlo by také omezit množstevní slevy v obchodech,” říká Vodička, který pracoval jako živnostník.

Pouť mu nyní komplikuje zraněná noha. “Když jsem si běžel na poštu pro nové boty, uklouzl jsem a zranil si pravé koleno. Zatím se to hojí, takže teď musím zkracovat etapy a víc odpočívat,” upřesňuje.

K tak dlouhé cestě jej inspirovali běžci, kteří se vydali napříč kontinenty. “Říkal jsem si, že bych se časem mohl vydat i po Evropě. Rád bych pokračoval dál buď na východ, nebo naopak do Anglie. Už jsem tam byl a líbilo se mi tam,” vypráví.

Pro zraněnou ženu v lese poblíž Kanic na Brněnsku musel ve středu dopoledne přiletět vrtulník.
Turistka se zranila v těžko přístupném terénu. Přiletět pro ni musel vrtulník

Kromě běhání Vodička rád cestuje, poslouchá hudbu nebo fotografuje. Zasazuje se také o zřízení stanice záchranné služby v rodném Varnsdorfu. “Nemáme vlastní stanici a dojezd záchranky je tak zhruba deset minut, což je mnohem více než v jiných městech. Kvůli pozdnímu příjezdu mohou lidé i umřít,” upozorňuje.