V kancelářích společnosti Home Credit mají sice klimatizaci, přesto se rozhodli zaměstnancům tropické dny ještě zpříjemnit. „Každý z nich dostane kopeček zmrzliny zdarma,“ uvedla mluvčí společnosti Nela Maťašeje.

Opatření proti přehřátí dělníků zavedli v kuřimských slévárnách. Slévači dostávají speciální iontové nápoje, které do těla vrací vypocené minerály. „V provozu je takzvaný limobar, díky němuž mají naši lidé neustálý přístup k vychlazené sodovce. V neposlední řadě prodlužujeme délku obědových a bezpečnostních přestávek,“ uvedl ředitel pro lidské zdroje Radim Vojkovský. Teploty v tavírně kovů sahají často až k šedesáti stupňům.

Ilustrační foto.
Porodnice hlásí novorozenecký boom. Červenec lámal rekordy

Před vedrem a přehřátím chrání zákazníky zaměstnanci brněnské restaurace Piazza na náměstí Svobody. Na letní zahrádce je kropí studenou vodou. „Máme speciální rozprašovače umístěné v konstrukci přístřešku. Můžeme nastavit intenzitu i intervaly osvěžování,“ informoval číšník David Komenda.

Návštěvníci restaurace tento systém většinou vítají. „Vždy se ale najde někdo, koho rozprašovače nepříjemně překvapí,“ dodává Komenda.

Horké počasí trápí i lidi v jejich domovech. Nejhůř na tom jsou ti z podkrovních bytů. „Je důležité větrat přes noc a ve dne co nejvíc zastínit okna. K výměně vzduchu hodně pomůže i obyčejný větrák. Samozřejmě lidé nesmí zapomínat hodně pít,“ poradila praktická lékařka Michaela Koukalová, podle které ochladí také vlažná sprcha.

Někteří lidé před tropickým vedrem utíkají pryč z města. Hlavně na večer, kdy jim vysoké teploty brání ve spánku. „Bydlím v Brně, ale v těchto dnech jezdím každý den přespávat na blízkou chatu. Je tam mnohem příjemněji, protože stojí přímo u rybníka,“ sdělil Martin Fabiánek.

I v horkých srpnových dnech odolává přehrada sinicím. Přitom ještě před několika lety se v ní nedalo koupat například už v červnu. Ideální podmínky ke koupání nyní panují na Sokolském koupališti, v Rokli, Osadě i Kozí horce.
Voda v přehradě je i ve vedrech vhodná ke koupání. Potíže představuje doprava

V tropickém počasí je důležité omezit fyzickou aktivitu, pití alkoholu a přeslazených limonád. „Doporučuji jíst lehčí jídla, jako jsou saláty nebo ovoce,“ dodává Koukalová. Nižší teploty můžou lidé podle meteorologů očekávat na začátku příštího týdne.

I když většinu Jihomoravanů vlna tropických veder z posledních dní trápí, najdou se i takoví, kteří mohou být spokojení. Patří mezi ně mimo jiné prodejci klimatizací a ventilátorů. „Klimatizací jsme prodali o desetinu více než loni,“ připustil mluvčí internetového obchodu Mall.cz Jan Řezáč.

Zvýšený zájem potvrdil jednatel firmy Topr klima Richard Vytopil. „Lidé si klimatizace kupují více. Nejen kvůli teplotám, ale i díky tomu, že jsou levnější. V současnosti jsou ve většině domácností běžné asi jako kávovar,“ zmínil.

Podle obchodníků je v současnosti situace lepší než před dvěma lety, kdy při vedrech lidé klimatizace vykoupili. Nyní je koupí bez problémů. „Neměli jsme co montovat. Teď vše zvládáme v pořádku, klimatizací je dost,“ řekl Vytopil.

Ilustrační foto.
Neobvyklý zásah hasičů. Holčička si zasekla nohu ve schůdcích do bazénu

Od pořízení klimatizace do montáže si lidé počkají přibližně týden. „Záleží na tom, jakou si vyberou firmu i kolik dalších lidí klimatizaci zrovna chce,“ vysvětlil Vytopil.

Dostatek je letos i ventilátorů, které předloni také na pultech obchodů nebyly. Lidé si je kupují hlavně, když vedra najednou udeří. „Jinak se ale v současnosti shánějí spíše po klimatizacích,“ dodal Řezáč z Mall.cz.

PETR UHLÍŘ
MICHAELA NÁROŽNÁ