Letošní mláďata se dospělé dvojici bobrů kanadských narodila 27. června. Ke třem předloňským přírůstkům a jednomu z minulého roku se tak přidala nejmladší čtveřice. Celkem tak v brněnské zoo návštěvníci uvidí deset členů bobří rodiny. „Nová mláďata bobrů máme každý rok. Lidé je mohou vidět buď ve vodní nádrži, nebo přímo v jejich vnitřním brlohu. Aby se z něj dostali ven, musí podplavat do venkovního jezírka. Podobně to funguje i přírodním bobřím doupěti," sdělil ředitel zahrady Martin Hovorka.

Plavat zatím nejnovější mláďata neumí, ve vnitřním brlohu si však svým vyváděním nezadají se svými staršími sourozenci. „Bobři jsou od přírody velmi aktivní a chovatelům svou pílí občas přidávají práci. Vynášejí totiž naplaveniny ze dna jezírka a nosí je k výpusti. Záměrně ji tak ucpávají, aby zvedli hladinu vody," popsal chovatel Miloslav Walter.

O nejmladší přírůstky se nestará pouze matka, ale i jejich sourozenci. „Samičky bobrů se tak učí pečovat o mláďata. Těmto opatrovnicím se říká tety. Vztahy mezi bobry jsou v tomto smyslu velmi pevné," podotknul Walter.

Narození mláďat láká v létě k návštěvě hlavně rodiče s dětmi. Nejpilnější školáci si zvířata mohou prohlédnout zadarmo. „Vstup pro děti, které přinesou vysvědčení se samými jedničkami, bude zdarma. Děti si také mohou půjčit fotoaparát a pořídit si vlastní snímky zvířat. Dostanou také speciálně natištěné fotoalbum, do kterého si fotky mohou uložit," uvedla mluvčí Zoo Brno Monika Brindzáková.

RŮŽENA MACHÁLKOVÁ