„Byl to reflex, chtěl jsem mu pomoci, vytáhnout ho z vody,“ líčí bez dlouhého přemýšlení své pocity jeden z dvojice Břeclavanů, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce jej však zná.

Ilustrační foto.
Anorexie: závislých na hladu přibývá, vyléčit pacienta je obtížné

Byl to právě on, kdo si plavce ve vodě všiml jako první. „Díval jsem se do vody a viděl tam muže, který se blížil ke břehu. Otočil jsem se k autu pro věci na potápění, a když jsem se obrátil zpět, plavec byl asi tři nebo čtyři metry od břehu, motal se v kruhu a hlavu měl pod hladinou,“ popisuje dobrovolný hasič.

Se skokem do vody dlouho neotálel. Společně s Jiřím Zímou z vodní záchranné služby na Nových Mlýnech, který se s Břeclavany přijel také potápět, pak vytáhli tonoucího na břeh. „Já jsem mezitím volal záchranku. Potom k nám přiběhl muž, patolog, předal jsem mu telefon a on udal záchranářům dokonce i GPS souřadnice,“ zmiňuje druhý z hasičů Josef Gajdoš.

Podle něj muž ve vodě pravděpodobně dostal křeč. „Nemohl hýbat jednou rukou, jednou nohou, půlka těla mu zkolabovala,“ přibližuje Gajdoš.

Vodní drama nakonec mělo šťastný konec. Zachráněný sice nebyl po vytažení vody při vědomí, ale měl hmatný puls a za chvíli se začal probírat. „Pak už s námi komunikoval. Ležel na kamenité pláži, tak jsme pod něj dali lehátko a zabalili do termofólie, aby měl nějaký komfort,“ říká první hasič.

Plán, kudy má vést obchvat Břeclavi.
Obchvat: Břeclav prodala pozemky Ředitelství silnic a dálnic

Pak vyčkali muži z Břeclavska na příjezd sanitky. „Byl tam veliký sráz. Hrozilo, že by se muž mohl dostat až do hloubky deseti metrů. Chytili jsme ho zavčas, byl pod vodou jen chvilku. Kdybychom nepřijeli, asi by to dopadlo hůře,“ přemýšlí nahlas Gajdoš.