Pravidelně se jich do terénu vydává jedenáct. Letos jsou skoro na roztrhání. „Nutně potřebujeme do týmu čtyři nové posily. Navíc věkový průměr značkařů na Blanensku je dvaašedesát let," uvedl Jan Libra z Klubu českých turistů, který obnovuje značení na trasách v regionu.

Značkaři během tří let musí projít všechny trasy, tedy každý rok třetinu. Obnovit na nich všechny značky, případně doplnit chybějící, prořezat porost kolem nich, aby byly dobře vidět, zkontrolovat všechny směrovky tras, prověřit schůdnost tras. „Na Blanensku máme pět set padesát kilometrů značených tras," doplnil Milan Pernica z Klubu českých turistů.

Jedná se o dobrovolnou činnost, ale Klub českých turistů si těchto lidí cení. Značkařům proplácí jízdné, stravné a náhradu za opotřebení vlastního oblečení. „Značkaři dostanou veškerý materiál potřebný ke značení turistických tras i k instalaci směrovek. Například štětce, barvy, ředidlo, drátěný kartáč, zahradnické nůžky nebo pilku," dodal Libra.

Než se ale značkaři vydají do terénu, musí projít školením. „Nejprve zájemce dostane příručku, která mu slouží také jako průvodce daným značením. Pak následuje zaškolení. Pro získání kvalifikace značkař musí absolvovat vyznačkování nejméně deseti kilometrů tras pod vedením vedoucího značkaře nebo instruktora značení. Denní limit je zhruba pět až deset kilometrů, takže je nutné si zarezervovat rovnou dva dny, nejlépe víkendové," přiblížil Libra.

Dvaasedmdesátiletý Eduard Kokrda z Adamova trasy se štětcem a barvami prochází už přes čtyřicet let. „Baví mě to, chodím s manželkou. Dostaneme se tak i na místa, kam bychom se jinak nevydali," řekl muž.

O práci značkařky uvažuje například Jana Kohlová ze Svitav. Už si požádala o poslání příručky. „Myslím, že je to zajímavá a záslužná práce. Pročtu si, co všechno to obnáší a pak se rozhodnu," řekla žena.

Někteří ale stávající turistické značení považují za přežitek. „Podle mě v dnešní době už není potřeba malovat značky na stromy. Dá se to vyřešit mobilní aplikací a značkaři nebudou potřeba," konstatoval například Jonáš Drobík.