Na demonstraci přišla s transparentem například Brňanka Romana Střílková. „Mám toho dost. Stydím se za prezidenta, jeho chování, nerespektování ústavy. Nic společného nechci mít ani s Babišem. Chová se, jako by si nás všechny koupil," prohlásila.

Řečníci v proslovech upozornili také na setkání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v minulém týdnu, kde prohlásil, že je novináře třeba likvidovat. „Vtip? Anna Politkovská a desítky zavražděných ruských novinářů nestačí v hrobě radostí chrastit kostmi," glosoval jeden z řečníků.

Zdroj: DENÍK/Markéta Chumchalová

Vtip Zemana o likvidaci novinářů? Smíchy v hrobě chrastí kostmi, glosovali demonstranti. Video: DENÍK/Markéta Chumchalová

Obavy z totalitních prvků, které se prolínají i do dnešní společnosti, sdělila i další z protestujících, Monika Procházková. „Moji rodiče se narodili v době, kdy si nedokázali představit, že skončí komunismus. Nakonec stáli na náměstí a cinkali klíči. Vychovali nás potom v tom, že jsme svobodní, můžeme říkat své názory a představa, že se tady po tolika letech objevují prvky totality, je pro mě nepředstavitelná. Rodiče si mysleli, že nikdy nepřejde a já, že se nikdy nevrátí," vysvětlila.

Proslovy trvaly zhruba tři čtvrtě hodiny, poté se lidé rozešli. Organizátoři chtějí dosáhnout toho, aby prezident Zeman odvolal ministra Babiše a následně se sám omluvil za to, že prodloužil vládní krizi. První bod, zdá se, jim Zeman po svém návratu z Číny může splnit.

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu odpoledne souhlasil s nově navrženým kandidátem na post ministra financí. Babišovo hnutí ANO nominovalo Ivana Pilného. „Jestli se zde sejdeme i příští týden, záleží na prezidentovi a jeho jednání, až se vrátí z Číny," podotkl jeden z řečníků v Brně Petr Jan Kryštof.

Ivan Pilný.
Sobotka souhlasí: Babiše má v čele financí nahradit Pilný, kverulant ANO

Demonstrace se podle mluvčí Brna-středu obešla bez komplikací. Stejně jako minulý týden shromáždění svolal Jan Pobořil. Při první akci se v centru Brna sešlo více než tři tisíce lidí. Protesty s pořadovým číslem dva tolik netáhly.

Při přípravě první demonstrace měli organizátoři problémy, nyní Pobořil obstaral všechna potřebná povolení včas. „Žádost jsem podal pět dní před začátkem akce, přesně jak to požaduje zákon. Vše je tedy povolené a legální," řekl Pobořil.

Demonstrace na náměstí Svobody v Brně. Lidé přišli vyjádřit nesouhlas s chováním a jednáním prezidenta Miloše Zemana i ministra financí Andreje Babiše.
Recesista "Babiš" mával koblihami. Protestů v Brně se zúčastnily tři tisíce lidí