Strážnický program láká na atmosféru od dob středověku až po rok 1945. „Návštěvníci si projdou jinak nepřístupné prostory, jejichž atmosféru navodí oživlé obrazy z historie tohoto místa," nastínila za Národní ústav kultury Markéta Lukešová. Ústav na zámku sídlí. Dále se na zámeckém nádvoří představí šermíři či středověké divadlo.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

LOUČENÍ U SUDU

Událost z roku 1672, kdy mikulovský zámek navštívil rakouský císař Leopold I. se svou ženou Markétou Marií Španělskou, si připomenou už zítra v Mikulově na Břeclavsku. „Bohatý program je připravený jak přímo na zámku, tak v Diet-richštejnské hrobce či synagoze. Vstupy jsou do těchto památek v tento den volné," uvedla Lenka Křivánková ze společnosti Mikulovská rozvojová.

Muzejní noc na horním nádvoří zámku zahájí v šest hodin v podvečer. Pořadatelé z Regionálního muzea v Mikulově pro tento den zpřístupní jednotlivé expozice muzea, zahraje cimbálová muzika Klaret a kapela Jenprotendnešnídenband. „Pro malé i velké je připravený fotokoutek s kostýmy. O půl desáté večer pak bude v zámecké zahradě noční slavnost ohně a půl hodinu před půlnocí se všichni rozloučí u obřího sudu s bílou paní," doplnila za muzeum Jana Frantelová.

Kde připravili další programBřeclavsko:
Kobylí Noc v muzeu, 27. května od 14.00 hodin, přednáška o kobylském jezeře
Valtice Muzeum vinařství, zahradnictví a krajiny Valtice, 27. května od 17.00 hodin, na nádvoří bude nová výstava s názvem Barevná inspirace, úkoly pro děti, tvořivé dílny
Valtice Muzeum železné opony, 27. května, netradiční prohlídky s kulturním programem
Lanžhot Muzeum žije, 10. června od 12.00
Hodonínsko:
Hodonín Muzeum naftového dobývání a geologie, 19. května od 17.30 hodin, táborák, noční prohlídka za svitu petrolejových lamp
Mikulčice Slovanské hradiště, 20. května od 19.00 hodin, filmy, hudba
Kyjov Vlastivědné muzeum, 19. května od 18.00, retrohrátky
Znojemsko:
Tvořihráz zámek, 27. května od 17.00, historický šerm, koncert, řemesla

Na pohádkovou notu sází zase v Břeclavi. Na Zámeckém náměstí čeká zítra od čtyř hodin odpoledne mimo jiné popletený pohádkový karneval, minidiskotéka či závěrečná ohňová show. Na tu především se těší například Břeclavanka Alena Trlicová. „A také s rodinou asi vyrazíme na prohlídku zámecké věže, která bude součástí programu," těšila se žena.

NAMÍCHAJÍ NÁPOJE

Minoritský klášter, nádvoří muzea, hrad i Dům umění. Všechna tato místa zítra večer otevřou ve Znojmě. Tamní noc věnovaná nejen nadšencům do historie a umění je letos pod heslem Bez práce nejsou koláče.

Aby dostáli takovému názvu, připravili si například studenti z odborného učiliště nabídku míchaných nápojů. Žáci ze základní či umělecké školy zase vystoupí s hudebními čísly a součástí akce budou i tvořivé dílny pro děti i jejich rodiče. „Chybět nebudou ani prohlídky pivovaru s ochutnávkou dobrého vína a piva. Přepravu mezi Domem umění, hradem a minoritským klášterem zajistí zdarma turistický vláček," informovala ředitelka znojemského muzea Vladimíra Durajková.

Celorepublikový festival, který se stal v posledních letech po zahraničním vzoru i u nás fenoménem, trvá až do desátého června. Letos se zapojilo celkem 178 měst.