Za čtyři roky v čele Jihomoravského kraje zažil Michal Hašek politický vzestup - stal se prvním místopředsedou ČSSD a ve volbách v roce 2010 ho lidé svými kroužky z nevolitelné pozice dostali zpět do poslanecké sněmovny. Musel se vyrovnávat s kritikou kvůli svému doktorskému titulu, rozpadem koalice a několikrát vyhlašovat krizový stav. K nejtěžším obdobím v úřadu podle jeho slov patřila akce Děkujeme, odcházíme, kdy krajské nemocnice málem zůstaly bez lékařů. „To byly chvíle, kdy jsem několik dní téměř nespal," vzpomíná Hašek.

Do voleb zbývá ani ne týden. Jste nervózní?

Mám asi stejné pocity jako ostatní lídři. Máme za sebou šest týdnů náročné volební kampaně a všichni se těšíme, až v pátek ve dvě hodiny odpoledne začnou volby a bude to za námi.

Překvapilo vás, že předvolební kampaň byla téměř celou dobu poklidná? Mírně se vyostřila jen asi dva týdny před volbami.

Kampaň byla veskrze slušná a já bych ji dával za vzor jiným regionům nebo politikům na celostátní úrovni. Moje dlouholeté krédo je, že v politice slušnost není slabost. To se snažím prosazovat v kampani i v úřadu hejtmana. Před týdnem se objevila data z průzkumů veřejného mínění a možná jasná převaha ČSSD některé lidi vyděsila. Já však nechci tyto údaje přeceňovat a určitě se jimi nenecháme ukolébat. Do voleb zbývá několik dní a my se budeme snažit voliče přesvědčit do poslední chvíle.

Jak jste reagoval, když se útoky zaměřily právě na vaši osobu?

Jsem politický profesionál a v tomto prostředí se pohybuji přes deset let. Politika zejména na centrální úrovni není procházka růžovým sadem. Pokud člověk vyleze na vrcholky, a za to pozici hejtmana považuji, tak musí být zvyklý, že tam fouká. Jinak neuspěje. Ale samozřejmě se mi nelíbí, když někdo zfalšuje e-mail od tiskového mluvčího krajského úřadu. To už do volební kampaně nepatří. Není to žert nebo klukovina, ale je to za hranou zákona. A z podnětu krajského úřadu se tím zabývá policie.

Stávající hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.V médiích se objevila také informace o vaší půjčce od biskupa Československé církve husitské a starosty Újezdu u Brna Jana Hradila. Nepovažujete ji za střet zájmů?

Půjčka je několik let stará a naprosto standardní. Je obsahem majetkových přiznání, která jsem podal. Půjčka je úročená a budu ji splácet pět let. Nemám co tajit a nemám problém smlouvu komukoliv ukázat. Nechápu, proč někdo deset dní před volbami tohle vytahuje. Neudělal jsem nic špatného ani nelegálního, půjčil jsem si od váženého člověka, kterého znám deset let.

Co vás v posledních čtyřech letech ve funkci překvapilo?

Jako hejtman vidím konkrétní dopady svých rozhodnutí v řádu dnů nebo hodin. Mám ohromnou odpovědnost, například za krizové řízení v době záplav nebo požárů. To jsou věci, na které se nejde připravit. Když poprvé stojíte na břehu rozvodněné řeky a máte rozhodnout, jestli je třeba obec evakuovat. Tyto věci člověk pochopí až, když je prožívá.

Které dny nebo hodiny považujete za nejtěžší za poslední čtyři roky?

Patří k nim dny, kdy jsem musel vyhlašovat krizové stavy kvůli živelným pohromám. Nebo akce Děkujeme, odcházíme. Byli jsme desítky hodin od chvíle, kdy hrozilo, že lékaři opustí nemocnice a zhroutí se lékařská péče. Nikomu nepřeji, aby takovouto situaci musel řešit. To byly chvíle, kdy jsem několik dní téměř nespal. I když jsem přišel domů, nedokázal jsem vypnout a přemýšlel jsem, co by se mohlo stát.

Patřilo k těžkých chvílím i to, když v roce 2010 ODS oznámila svůj odchod z koalice?

Marně jsem hledal důvody a pak jsem pochopil, že se jedná o politicko-mocenskou hru šéfa regionální ODS Jiřího Kadrnky a dalších lidí. Asi měli pocit, že když ODS po volbách sestavovala vládu v čele s Petrem Nečasem, tak už pro ně setrvání v koalici není výhodné. Museli jsme řešit, co dál a velmi rychle jsme se dohodli s lidovci. A po dvou letech fungování této koalice můžu říct, že je stabilnější a také pracovitější než ta minulá.

Proč jste rovnou neudělali koalici s lidovci?

Oni podmínky sociální demokracie nepřijali. ODS se tehdy v koaliční smlouvě zavázala například neprivatizovat nemocnice nebo proplácet regulační poplatky ve zdravotnictví. Pro mě je to uzavřená kapitola, ale dobře si pamatuji, že uprostřed povodní v roce 2010 tato strana bouchla do stolu a odešla od odpovědnosti za jižní Moravu. Až se po volbách bude jednat o nové krajské koalici, tak to svým kolegům z ČSSD připomenu.

Stávající hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Přesto mezi stranami v zastupitelstvu panuje jakýsi soulad a hlasování má širokou podporu. Opozice s vašimi návrhy souhlasí?

Muselo se to odpracovat, ale chtěli jsme ukázat, že politika jde dělat jinak než konfrontačně. Průřezovou podporu měly všechny čtyři rozpočty i čerpání úvěru od Evropské investiční banky.

Přejete si pokračování koalice s lidovci?

Jako občan bych si to přál, protože pro kraj byla a ještě může být prospěšná. Jako politik musím říct, že koalice se sestavují až po volbách. Jižní Morava je konzervativní kraj a pokud něco funguje, nemají lidé tendenci to měnit. Ale žádná dohoda o pokračování neexistuje.

Podle průzkumů má ČSSD silnou podporu voličů. Upřednostnil byste po volbách silnou, početnou koalici nebo třeba menšinovou vládu ČSSD?

Jsem pro, aby rada měla silnou podporu v zastupitelstvu, protože musí být stabilní. A neznamená to, že ostatní subjekty v zastupitelstvu pro nás nebudou partneři. Už za mého období se zástupci opozice účastnili všech schůzí rady, přestože to zákon nepožaduje a nic před nimi nezůstalo utajeno.

Stávající hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.Vaši oponenti vám vyčítají velké množství funkcí. Vnímáte to jako problém?

Nepotkal jsem občana, který by se mě na tuto věc zeptal. Ptají se na to jen političtí konkurenti nebo novináři. Když někdo vypíše výčet mých funkcí a vedle funkce hejtmana tam dá předseda bezpečnostní rady kraje, tak by měl vědět, že to prostě vyplývá ze zákona. A tak je to u několika funkcí, vyplývají jedna z druhé. To, co v Česku vadí není víc práce, ale víc peněz. Slíbil jsem, že ze svého platu poslance budu platit charitativní projekty. I když o tom nedávám vědět každých čtrnáct dnů na tiskové konferenci, slib plním. Můžu doložit darovací smlouvy na víc než sedm set tisíc korun.

Kolik hodin denně spíte?

V průměru kolem šesti, sedmi hodin, když se zadaří.

Podporujete jihomoravské zemědělce v jejich požadavku na odškodné 750 milionů korun za špatnou úrodu?

Samozřejmě. Poslední kompenzace byly za premiéra Miloše Zemana a dotace tehdy řadu podniků uchránily před krachem. Mezitím jsme vstoupili do Evropské unie a vláda se zavázala zemědělcům vyplácet příspěvky na úrovni západních farmářů. Teď je měli dostávat, ale vláda jim svou část téměř neplatí. Odhaduji, že ani těch 750 milionů od současné vlády nedostanou.

Jste také velkým kritikem spotřební daně na víno.

Výnos pro státní kasu je minimální z pohledu celého rozpočtu a negativní vlivy jsou mnohem škodlivější. Na vinařství se vážou tisíce pracovních míst, ale je to také o hotelnictví, gastronomii o turistickém příběhu jižní Moravy, který tady dvacet let vytváříme.

K prohrám vaší krajské vlády patří zrušení zásad územního rozvoje Nejvyšším správním soudem. Kolik stála jejich příprava?

Je to asi šest a půl milionu korun. Příprava trvala čtyři roky a podílely se na ní desítky odborníků. Nyní chystáme zásady nové, nečekáme, až Ústavní soud projedná naši stížnost. Uvidíme, co bude rychlejší. Kdyby soud rozhodl, že zásady platí, byl bych nejšťastnějším hejtmanem ve sluneční soustavě. Ale nemůžeme na to spoléhat. Věřím, že do dvou let budeme mít nový, platný územní plán.

Soud zásady zrušil, protože nevyhodnocují prachovou a hlukovou zátěž na obyvatele obcí v okolí plánovaných silnic. V obhajobě zaznělo, že v zásadách jsou trasy načrtnuté jen přibližně a tuto zátěž tedy přesně změřit nejde. Soud to přesto požaduje. Už se vám podařilo tento problém vyřešit?

Toto budou řešit odborníci, nikoliv politici. Musím říct, že zásadním problémem bylo také nezákonné stanovisko ministerstva životního prostředí. My jsme spoléhali, že bude právně v pořádku, ale soud řekl, že v pořádku nebylo.

Stávající hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.Zásady jiných krajů mají vyhodnocení zátěže řešené jinak?

To je správná otázka, ale odpovídat by na ni měli o pár desítek metrů dál, na Nejvyšším správním soudu. Pokud by se posuzovaly zásady ostatních krajů stejně, jako byl hodnocený Jihomoravský územní plán, tak by problémy byly celostátní.

Kdy začnou výběrová řízení na regionální železnice, do kterých se mohou hlásit i jiní dopravci než České dráhy?

V roce 2009 jsme podpořili memorandum o platbě regionální železniční dopravy a na jeho základě jsme prodloužili smlouvu Českým drahám o pět let. Při sjednání dodatku jsme si vymohli, že až pětapadesát procent tratí můžeme otevřít pro jiné dopravce. Připravujeme teď tendr prozatím na dvacet procent, protože Nečasova vláda zpochybnila peníze pro železnici a nemáme jasno, kolik peněz budou kraje na jejich provoz dostávat. První vytendrovaný dopravce by měl na pětinu tratí v kraji vstoupit v roce 2016. K smlouvě s Českými drahami bych ještě dodal, že se zavázaly investovat do obnovy vozového parku 900 milionů korun, což by měly splnit.

Šéf dopravní firmy Regiojet se ohradil proti vašemu dřívějšímu tvrzení, že ve své nabídce měl zájem jen o hlavní tratě. Podle něj jsou všechny tratě lukrativní a vy jste smlouvou s Českými drahami připravil kraj o sto padesát milionů korun.

Rád slyším, že má zájem. Doufám, že to potvrdí tím, že se jeho Regiojet přihlásí do chystaného tendru.

Také získání vašeho doktorského titulu vzbudilo kritiku. Nezvažoval jste studium na jiné škole, než je slovenské městečko Sládkovičovo?

Až na to budu mít čas, tak to udělám. Pro ty, kteří si myslí, že jsem rychlokvašeným právníkem, musím říct, že jsem řádně studoval práva na Masarykově univerzitě. Rigorózní řízení je o tom, že si vyberete téma práce, kterou konzultujete, a zakončíte ho zkouškou. Tomu jsem se podrobil a zkoušku jsem úspěšně složil. Kdo mi chce vyčítat, že jsem nestudoval na české škole, tak na Masarykově univerzitě jsem členem správní rady. V situaci, kdy bych udělal doktorát tam, tak si umím představit tisíce kritiků, kterým by se to nelíbilo. Olomoucká univerzita v té době možnost rigorózního řízení nenabízela a v Praze jsem angažovaný jako poslanec. O Plzni jsem ani neuvažoval, vzhledem k tomu, co se v médiích objevilo. Slovensko je nejblíž, proto jsem se obrátil tam.

Otázky od politických konkurentů ve volbách

Vojtěch Adam, lídr KSČM: "Šlo by zařídit, aby odbory kraje pracovaly mnohem pružněji a rychleji při řešení konkrétních problémů? Nejrychlejší řešení bývá často i nejlepší."

Hašek: "Pan Adam zřejmě netuší, že jihomoravský krajský úřad dostal řadu ocenění za to, že je otevřený, transparentní, efektivní, užívá normy kvality na řízení jednotlivých procesů i na přístup veřejnosti. Nevím, jak to on dělá v Ivančicích, ale ono někdy lépe platí Dvakrát měř, jednou řež."

Jiří Crha, lídr ODS: "Objevila se informace, že máte už rok v šuplíku audit hospodaření znojemské nemocnice. Proč jste ho nezveřejnil, když už v této kauze padlo i trestní oznámení?"

Hašek: "Žádný audit hospodaření znojemské nemocnice v šuplíku nemám, to ví pan Crha možná i o něco víc než já. Jako ředitel krajského úřadu dostával od podřízených informace o tom, jak to v jednotlivých nemocnicích vypadá a možná i teď mu jeho známí z úřadu nosí spoustu informací. Jestli ví o nějakém šuplíku, kde leží tento audit, ať mi to řekne a já ho rád otevřu. Opakuji, že audit hospodaření znojemské nemocnice neexistuje, vedení kraje ho k dispozici nemá a Jiří Crha se mýlí."

Stanislav Juránek, lídr KDU-ČSL: "Jaké projekty, podporované z evropských dotací, byste upřednostnil v příštím volebním období?"

Hašek: "Já tu odpověď trochu převrátím. Upřednostním jakýkoliv projekt, na který může Jihomoravský kraj získat evropské fondy. A to buď na regionální nebo na národní úrovni. Protože ze státního rozpočtu žádné peníze dostávat nebudeme, tam se utahují kohoutky a ještě budou. Evropské peníze budou jediná příležitost, jak investovat. A do čeho? Potřebujeme investice do krajských silnic, musíme opravovat nemocnice, školy a chceme podpořit příchod nových investorů a vznik nových pracovních míst."

Jan Vitula, lídr TOP 09: "Byl byste ochotný dělat mně nebo Jiřímu Crhovi prvního náměstka?"

Hašek: "Pan Vitula je velký šprýmař. Řekl jsem, že mou metou není funkce. Není to cíl, je to jen prostředek. Já předpokládám, že ČSSD bude mít takový výsledek, že příští jihomoravský hejtman bude sociální demokrat. Samozřejmě budu vděčný, když to budu já, abych mohl dokončit práci, kterou jsem tu za čtyři roky rozdělal."

Jana Drápalová, lídryně Zelených: "Uznáte, že místo staveb silnic jako R43, o které občané Jihomoravského kraje nemají zájem, by se měl kraj soustředit na obchvaty obcí nebo opravu D1?"

Hašek: "Ať si paní Drápalová sedne třeba na kolo nebo se projede jihomoravskou IDS na Blanensko a zeptá se lidí, jestli chtějí R43. Velmi rychle se vyvede ze svého omylu, že o tuto silnici není zájem. Je to záležitost, která není jen o spojení Brna a Svitav, není pouhou čárou na mapě. V této oblasti chybí strategická silnice, která tam přitáhne investory, aby tam vznikala nová pracovní místa. Tento region je hospodářsky zaostalý a bez kvalitní infrastruktury s tím žádný hejtman nehne.