Opustit poslanecký skleník se podle svých slov rozhodl sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc kvůli názorovým rozporům o směřování strany. Když na konci března oznámil, že nebude nekandidovat znovu do sněmovny, zařadil se tak mezi další hvězdy jihomoravské ČSSD, které odchází do ústraní.

Důvody odchodu nechtěl Tejc rozebírat. „Sociální demokracie má problémů dost. Rozhodl jsem se odejít, abych situaci nekomplikoval,“ vyjádřil se poslanec.

Na Zelený čtvrtek po setmění socha markraběte Jošta na Moravském náměstí dostala nazelenalou barvu.
Brno v zeleném hávu? Špilberk se zahalí do modré, na podporu hokejové Komety

Do říjnových parlamentních voleb původně mířil na druhém místě kandidátky. Návrat do aktivní politiky neplánuje, stejně jako změnu politického dresu.

Kdo už není vidět
Michal Hašek
- dlouholetý hejtman Jihomoravského kraje se po volbách v roce 2016 stal řadovým zastupitelem

Zdeněk Škromach
- senátor a bývalý ministr práce a sociálních věcí neobhájil senátorské křeslo v říjnu 2016

Jeho odchod nepovažuje politolog Stanislav Balík za následek takzvaného lánského puče proti stranickému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi. „Odešel sám od sebe. Možná o tom kroku můžeme uvažovat jako o strategii pro období po případných neúspěšných volbách,“ nastínil politolog.

To Tejc odmítl. „Kdybych například plánoval, že budu za dva roky kandidovat na předsedu sociální demokracie, tak bych si tímto krokem situaci zkomplikoval,“ reagoval Tejc. Podle něj je pro předsedy stran velkým hendikepem, pokud nejsou členy sněmovny. Zdůraznil ale, že takový plán nemá.

Lítost nad Tejcovým odchodem vyjádřil jeho poslanecký kolega Jiří Petrů. „Je to zkušený člověk, jenž mi velmi pomohl při přípravě návrhů,“ uvedl Petrů.

Za jeho osobní věc považuje opuštění vysoké politiky bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek. „Jeho rozhodnutí respektuji a přeji mu vše dobré,“ uvedl Hašek. Společně s dnes už bývalým senátorem Zdeňkem Škromachem i on patří k známým jihomoravským sociálním demokratům, kteří jsou od loňského podzimu méně vidět.

Podle šéfa brněnské ČSSD Olivera Pospíšila ale strana nemá krizi kandidátů. „Z brněnského pískoviště si stále lze vybrat osobnosti. Například zkušeného bývalého primátora Romana Onderku nebo poslance Romana Sklenáka,“ řekl Pospíšil.

Helena Vondráčková, která bude mít v červnu 70 let, zahájila ve čtvrtek večer v brněnském Bobycentru sérii vystoupení s českými i slovenskými hosty.
Vondráčková v Brně oslavila sedmdesátiny. Zazpívaly jí Zelenková nebo Machálková

Podle Balíka je to pouze náhoda, že se v minulosti stala jižní Morava líhní úspěšných sociálních demokratů. „Za pět let nemusí být ve vrcholné politice ani jeden,“ poukázal politolog.