Krajští radní chtějí policistům pomoci obstarat novou techniku pro sledování a vyhledávání migrantů. „Krajské peníze pomohou policistům pořídit věci, na které běžně nestačí peníze z ministerstva vnitra. Půjde například o menší gumový nafukovací člun k využití v pohraničí s Rakouskem na Dyji nebo o monitorování a případné řešení problémů s migrací," řekl hejtman Bohumil Šimek.

Policie zatím jen potvrdila, že o chystaném daru s krajem jedná. „Mělo by se jednat o přenosové vozidlo a motorový člun. Jednání je však v samém počátku, konkrétnější informace by proto byly předčasné," sdělila policejní mluvčí Andrea Cejnková.

Počty běžencůZa celý loňský rok zjistili policisté na jižní Moravě 298 nelegálních migrantů, zatímco předloni jich byly téměř dva tisíce. Nejvyšší počet běženců policisté na jihu Moravy zjistili loni v červnu, šlo o osmačtyřicet osob. Naopak v prosinci zjistili jen dvě osoby.

S neskrývaným překvapením reagovala na plánované zvýšení kontrol na hranicích Břeclavanka Karolína Adamcová. Nazvala to doslova plýtváním peněz. „Ano, možná byl tak rok zpátky o něco zvýšený počet uprchlíků, ale teď už je situace trochu jiná," reagovala Adamcová.

Připomněla, že předloni na podzim ministerstvo nechalo v areálu věznice v břeclavské městské části Poštorná vytvořit stanový tábor pro uprchlíky. Nakonec šlo ale třiadvacet stanů bez jediného použití opět k zemi. „Stejně tak si myslím, že naprosto naprázdno vyzní i tato plánovaná akce na navýšení kontrol. Vážně by mě zajímalo, kde se na tohle berou peníze, když na jiné věci nejsou. Tomu říkám opravdu zbytečné plýtvání. Klidný spánek budu mít jak s kontrolami, tak bez nich," dodala Břeclavanka.

Starosta Vranova nad Dyjí na Znojemsku Lubomír Vedra by nový člun viděl raději na tamní přehradě v rukou místních hasičů. „K záchraně osob na přehradě vyjíždí dost často a na jezero nemají jak vyplout. Zrovna nedávno tu bohužel zahynul pod ledem bruslař. Pokud jde o migranty, problémy tu nejsou, shodli jsme se na tom i na jednání s policií koncem roku," řekl Vedra. Podobně mluvil první muž další hraniční obce, Hevlína na jihovýchodě Znojemska, Antonín Pichanič. „Žádní migranti se tady, pokud máme oficiální informace, nevyskytli, ani tehdy, když tu předloni policisté denně hlídkovali. A nevím, kde by se tu na Dyji, splavné tak pro vodáky, chtěli plavit policisté s motorovým člunem, " kroutil hlavou starosta.