V Hodoníně předseda kontrolního výboru a opoziční zastupitel za Svobodné Petr Buráň považuje návrh vedení tamní radnice za schůdný. Ocenil především peníze připravené na modernizaci infrastruktury. Zásahu se dočkají školy i sídliště v Brandlově ulici či nedaleký Jihovýchod. „Schodek krytý přebytkem mi nevadí, protože se po dlouhé době nebude brát žádný úvěr. Nicméně si rozpočet před zasedáním ještě detailněji projdu,“ reagoval Buráň.

Ilustrační foto.
Čekání na novou halu: Velké Němčice potřebují získat peníze z dotace

V sousední Břeclavi nabrali s investicemi zpoždění. Podobu rozpočtu tam proto téměř kopírují z loňska. Radní o tom rozhodli minulý týden. Největší investicí se stane nová obřadní síň, která už se staví u městského hřbitova. Stát bude více než padesát milionů, dosavadní práce vyšly zhruba na pětinu. Stejná zůstává pro příští rok výše úvěru, kterou Břeclavští schválili před rokem. Půjčit si mohou skoro sto milionů. „Letos jsme toho nevyužili,“ připomněl místostarosta Jaroslav Válka z ČSSD.

S vůbec nejvyšší částkou budou opět hospodařit ve Znojmě. Ve výdajích se blíží k devíti stům milionům korun. Zaplatit díky nim chtějí opravu staré školy v areálu Louckého kláštera, silnice či chodníky. Pokud většina zastupitelů řekne ano, Znojemští jen do školství napumpují 118 milionů. Pavel Jajtner z opoziční KDU-ČSL podobu rozpočtu kritizoval. Podle něj jeho podoba nezvýší kvalitu života ve městě. „Znojmo prodalo většinu bytů, ale výdaje na správu stoupají. To je zarážející,“ sdělil mimo jiné Jajtner.

Ve srovnání s ostatními se liší Mikulov na Břeclavsku. Stejně jako dříve rozpočet schválí až příští rok. Chystaný schodek chce vykrýt úsporami.

Prezident Miloš Zeman navštívil obyvatele Bučovic. Stal se tak druhým prezidentem, který tak učinil. Hned po Tomáši Garrigue Masarykovi.
Těší mě dojemný zájem novinářů o mé zdraví, řekl prezident Zeman v Boskovicích


Břeclav
příjmy 547 milionů korun
výdaje 656 milionů korun
schodek vykryjí díky úsporám z minulých let a úvěrem schváleným už v loňském roce
největší investicí se stane výstavba smuteční síně u městského hřbitova: 51 milionů korun
schvalování zastupitelstvem: 11. prosince

Hodonín
příjmy 546 milionů korun
výdaje 592 milionů korun
schodek vykryjí díky úsporám z minulých let
největší investicí se stane modernizace sídliště v Brandlově ulici: 17 milionů korun
schvalování zastupitelstvem: 12. prosince

Znojmo
příjmy 769 milionů korun
výdaje 883 milionů korun
schodek vykryjí díky úsporám z minulých let
největší investicí se stane modernizace Základní školy Republiky: 40 milionů korun
schvalování zastupitelstvem: 11. prosince

Na vernisáži výstavy ženy z patchworkového klubu předaly primáři dětského oddělení znojemské nemocnice Petru Bloudíčkovi ušité zavinovačky.
OBRAZEM: Patchworkový klub pomáhá už roky nemocnici. Šije zavinovačky