Výzkum pracoval s téměř sedmi stovkami úspěšných uchazečů o české vysoké školy, kteří před šesti lety skládali Scio testy. „Nyní vyplnili dotazníky týkající se jejich životní situace. Čtvrtina nejnadanějších podle našich výsledků teď nejčastěji žije bez partnera. Buďto s kamarády, nebo sami," uvedl za společnost Scio Jáchym Vintr.

Výzkum uchazečů∙ Téměř devadesát procent uchazečů po šesti letech od testů nemá děti.
∙ Studenti s nejlepšími výsledky teď žijí sami nebo s přáteli.
∙ Polovina dotázaných by ráda zůstala v České republice, třetina nejlepších chce žít v zahraničí.

Naprostá většina zapojených zatím nemá děti. Stejně je na tom i čtyřiadvacetiletá Kuncová. „Současně se studiem teď pracuji. Mít tak brzy rodinu si proto představit zatím nedokážu, i když mám známé, kteří to zvládají," okomentovala studentka.

Dvě rodiny a mnoho příběhů, tak vypadal pondělní večer, když s lidmi diskutovali zástupci rodiny Löw-Beerů a Tugendhatů.
Opustit vilu Tugendhat bylo těžké, vzpomíná pamětnice

Že mladí lidé se zakládáním rodiny příliš nespěchají, pokládá za pochopitelné mluvčí Mendelovy univerzity Kateřina Brettschneide-rová Loutocká. „Při náročném studiu na to často nemají čas a ani potřebnou stabilitu," prohlásila mluvčí.

V příštím roce Kuncová odjíždí na stáž do Nizozemska. Stejně jako ona, i třetina dotazovaných by se chtěla na nějaký čas uplatnit v zahraničí.

Krematorium. Ilustrační foto.
Kvůli zpopelnění cestují zesnulí i na druhý konec země, říká ředitel pohřební služby