Zvolenou variantu oznámil ve čtvrtek při návštěvě na stavbě obchvatu Znojma ministr dopravy Dan Ťok. „Most opravit musíme, ale našli jsme variantu, která umožní zachovat jednosměrný provoz středem mostu, včetně kamionů. Počítáme s osazením inteligentních semaforů, které budou samy reagovat na vývoj kolon a jejich délku,“ uvedl ministr Ťok. Po dobu oprav, které odhadl na rok, úřady nevyhlásí oficiální objížďku. „Doufám, že přemýšliví řidiči zůstanou na dálnici D2. Jsem rád, že jsme našli toto řešení, protože ani Znojmo ani Břeclav nemají plnohodnotné obchvaty,“ dodal.

Právě představitelé obou měst myšlenku, že by po zavření mostu kvůli nutným opravám měly tisíce kamionů zamířit na už tak plné průtahy Břeclaví a Znojmem, jednoznačně odmítali. „Podařilo se nám společně přesvědčit silničáře, aby situaci přehodnotili. Do Znojma žádné kamiony navíc dnes jezdit nemohou. V ranní a odpolední špičce se už nyní městem nedá plynule projet,“ argumentoval starosta Znojma Jan Grois.

Ještě do pátku 4. května mohou obyvatelé Znojma elektronicky naznačit v mapě města, kde tráví volný čas, kde je zanedbané prostředí nebo kde se necítí bezpečně.
Obnovují parky nebo dětská hřiště. Pocitová mapa ukazuje, co ve Znojmě změnit

Podobně mluvil jeho břeclavský protějšek Petr Dominik. „Kdyby šlo o čtrnáctidenní objížďku, tak to asi vydržíme, ale toto je na roky. Hlavní je, že oprava mostu se bude dělat na provozu,“ řekl Dominik.

Šéf brněnského závodu ředitelství silnic a dálnic David Fiala upozornil, že cestáři ještě čekají na výsledek práce projektantů. „Musí ověřit, zda oprava za provozu bude skutečně možná a také uvážit cenu jednotlivých variant,“ poukázal Fiala.

Dopravci čekají na první zkušenosti. „Pokud budou kolony a čekání dlouhé, budeme hledat náhradní trasy. Tlak na rychlé dodávky je totiž velký. Zvažoval bych, zda kvůli omezením provoz případně nerozdělit a objížďku nestanovit spíš pro osobní auta,“ přemítal třeba speditér Lukáš Černý.

První omezení začnou na mostě už v sobotu. „Bude tam jen jeden jízdní pruh a auta pojedou nejvýše čtyřicítkou s odstupy nejméně pětadvacet metrů,“ popsal Jiří Klement z krajského úřadu. Kraj o stanovení omezení rozhodl.

Dvě stě padesáti kilovou ženu převáželi tento týden sanitkou krajští záchranáři.
Těžká práce záchranářů. Čtvrttunovou pacientku museli převést v XXL sanitce