Základními tématy debaty mezi politiky byla situace na středních školách v kraji, zásady územního rozvoje, inkluze a netransparentnost krajského úřadu. „Očekával jsem, že se vytáhne i problém s nádražím v Brně. O tom ale nepadlo ani slovo. Přitom třetina voličů je v Brně a téma má mimokrajský přesah," upozornil politolog Masarykovy univerzity Michal Pink.

Televizní debaty mohou podle politologa Miloše Gregora změnit názor voličů hlavně v situaci, kdy je některý kandidát v debatě velmi dobrý, nebo naopak velmi špatný. „Žádného takového kandidáta jsme však v debatě neviděli. Dokonce i Michal Hašek, který bývá většinou dosti průbojný, byl tentokrát spíše opatrný. Proto si nemyslím, že by tato debata výrazněji zamíchala kartami," vysvětlil.

ANO: Bohumil Šimek
ČSSD: Michal Hašek
KDU-ČSL: Roman Celý
KSČM: Ivo Pojezný
ODS: Jiří Crha
TOP 09+Žít Brno: Jan Vitula
Zelení+Piráti: Jiří Hlavenka
STAN+SOM: Martin Maleček

Nejvíce prostoru získal Hašek a kandidát za TOP 09 a Žít Brno Jan Vitula, který mu výrazně oponoval. Hašek je podle Gregora známý tím, že je velmi zdatný řečník a útoky ostatních dokáže dobře odrážet. „To se promítlo i v debatě. Divák si z ní odnesl pocit, že kraj pod jeho vedením funguje dobře a oblasti, které jsou problematické, brzy budou vyřešené. Protikandidátům se nepodařilo jej výrazněji konfrontovat ani s kauzou paní Mrencové, což je pro něj v těchto týdnech asi nejcitlivější místo," zhodnotil.

S tím souhlasí i Pink. „Hašek byl dobře připravený na to, že na něj vytáhnou různé kauzy a jeho oponenti se nedokázali chytnout příležitosti," prohlásil.

Podle odborníka na politický marketing Karla Komínka je pro diváky důležité i oblečení kandidátů. Dva z nich však při debatě vystupovali bez kravaty. „Dojem z oblečení ve voličích přetrvá někdy mnohem déle, než sdělení lídrů. Jiří Hlavenka ani Bohumil Šimek si kravatu nemohli obléct, protože se vymezují proti tradičním stranám. Absence kravaty je důležitý prvek hnutí ANO," popsal.

Diváky zaujal i výrazný brněnský přízvuk Martina Malečka, lídra Starostů pro jižní Moravu. „Kdyby kandidoval v Praze, zřejmě by mu to uškodilo. Na jižní Moravě nikoliv. Za jeho větší problém považuji to, že byl v debatě nevýrazný," podotkl Gregor.

Podle Komínka může přízvuk kandidátovi v krajských volbách pomoct tím, že jej odlišuje od politiků na parlamentní úrovni, kteří většinou mluví velmi spisovně a působí odtrženě od reality. „Přízvuk může kandidáta vykreslit jako člověka, který skutečně v kraji žije a rozumí lokálním problémům," upřesnil Komínek.

Pasivita je podle politologů jedna z nejhorších věcí, co může kandidáta v debatě potkat. „Zvlášť sedí-li s ním ve studiu tolik protikandidátů, se kterými soupeří o pozornost diváků," dodal Gregor.