Prodej a podávání alkoholu upravuje v novém zákoně paragraf třináct. „Osoba prodávající nebo podávající alkohol musí být starší osmnácti let. Nezletilí nesmí alkohol ani roznášet, a to i v případě, že jsou v podniku zaměstnaní,“ potvrdila změnu mluvčí ministerstva zdravotnictví Šárka Čechová.

Jedinou výjimku tvoří studenti gastronomických oborů, u kterých je prodej alkoholických nápojů součástí praxe. „Studenti oborů hotelnictví a turismus, obchod, potravinářství nebo potravinářská chemie však musí na praxi předložit potvrzení od školy,“ upozornila Čechová.

Ilustrační foto.
Naučné stezky chátrají vinou času a vandalů. Přesto jich přibývá

Zákon se tak kromě studentů, kteří si chtějí hlavně o letních prázdninách přivydělat, dotkne i provozovatelů hospod nebo vinařů. „Děti vinařů pravidelně chodívaly vypomáhat tátům rozlévat, když se pořádají otevřené sklepy. Nebo obsluhovaly na jaře na koštech. Teď budeme všichni velice limitovaní,” posteskl si člen sdružení vinařů z Čejkovic na Hodonínsku Lukáš Kmenta.

Ten tvrdí, že nezletilí brigádníci byli kvalitními posilami, protože při nalévání neměli takové pokušení alkohol pít. A také si více cenili vydělaných peněz. „Obávám se, že dospělí už buď někde pracují, nebo mají dost jiných starostí a na chození po brigádách nebo na výpomoc nebudou mít tolik času,“ neskrýval Kmenta obavy ze zajištění obsluhy na akcích.

Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici 2017, soutěž o krála slováckých verbířů.
Král verbířů Fridrich: Cítil jsem, že mi těžkly nohy

Se změnou vynucenou zákonem nesouhlasí ani majitel břeclavské restaurace Bejkárna U Vola Ladislav Doubša. „Myslím si, že se jedná o čistý populismus. Politické strany se prostě snaží získat před volbami hlasy. Vždy bylo zvykem, že patnáctiletá děcka chodila na brigádu, a to dokonce i do hospod,” kroutil hlavou Doubša. Ten na mladé brigádnice každoročně spoléhal také ve svém stánku u novomlýnských nádrží v Pavlově, kde roznášely pivo a míchané nápoje.

Někteří majitelé podniků o změně ani po měsíci vůbec neví. „O zákazu jsem ještě neslyšel, je to pro mě naprostá novinka. Naši vinotéku ale zákon stejně nijak nepoškodí, lidi zaměstnáváme striktně od osmnácti,“ řekl majitel vinotéky U Brázdů v Blansku.

Oceněný Vít Bachman z Ladné.
V 8 letech hrdina. Za záchranu kamaráda, pod nímž se propadl led, dostal medaili

Stejně tak sdružení vinařů ve Znojmě ve zpřísnění podmínek takový problém nevidí. „Nezletilí brigádníci u nás na koštech nikdy nenalévají. Vždycky si pozveme mladé učně, kteří práci vykonávají po domluvě se školou v rámci praxe,“ popsal předseda sdružení Jaromír Čepička.

KRISTÝNA HORTVÍKOVÁ
RADIM KŘÍŽ