Jen za červenec se na Gynekologicko-porodnické klinice Fakultní nemocnice Brno narodilo 578 dětí. „Jde o čtrnáctiprocentní nárůst ve srovnání s loňským červencem. Podobný počet novorozenců nemají některé nemocnice za celý rok,“ uvedl mluvčí nemocnice Pavel Žára.

Ilustrační foto.
Nový babyboom? Porodnice hlásí rekordy. Nejvíc dětí se rodí koncem prázdnin

V červenci se na porodních sálech fakultní nemocnice narodilo devět dvojčat. Od začátku roku tam pak přišlo na svět přes tři a půl tisíce dětí. „Červenec nás překvapil. Díky extrémně vysokému počtu letních porodů bychom mohli překročit rekord. Zároveň to ale znamená, že jsou naši zdravotníci velmi vytížení a nemohou čerpat dovolenou, přestože by si zasloužili odpočinek. S vypětím sil zajišťují extrémně náročný provoz, za což jsme velmi vděční,“ sdělil primář Gynekologicko-porodnické kliniky na Obilním trhu Martin Huser.

S přívalem porodů v krizových měsících tamním lékařům brzy pomůže nová moderní klinika za dvě miliardy korun, která vznikne v Bohunicích. „Díky nové budově můžeme lépe plánovat péči o rodičky a práce se zjednoduší. Zároveň ženy získají větší komfort, co se týče porodu i poporodního období,“ vysvětlil Huser.

Počet narozených dětí za dosavadní letní měsíce stoupl i v brněnské Nemocnici Milosrdných bratří. Za červenec tam odrodili 171 dětí. Provoz zatím zvládají bez omezení. „Snažíme se uvážlivě plánovat tak, abychom vždy měli takový počet lékařů, abychom vše zvládali. Není to nicméně jednoduché. Porod přesně nejde naplánovat, a proto musíme být neustále k dispozici,“ zmínil ředitel nemocnice Josef Drbal.

Ilustrační foto
Císařský řez? Na jižní Moravě se tak narodí každé páté dítě. Ženy se bojí porodu

Letos se za první pololetí v Polní ulici narodilo 981 dětí. Loni lékaři zaznamenali dokonce rekordní počet porodů, a to přes dva tisíce. „Díky vývoji letošního roku předpokládáme, že bychom opět mohli hranici dvou tisíc překročit,“ doplnil Drbal.

I v ivančické nemocnici na Brněnsku zaznamenali s příchodem léta více porodů. „V květnu počet mírně stoupl na šestapadesát dětí, letos v červnu už to bylo osmašedesát. Zatím ale naši lékaři i asistenti vše zvládají,“ popsal ředitel nemocnice Jaromír Hrubeš.

I přes letní výkyvy podle něj počet narozených dětí ročně spíše kolísá, než aby dlouhodoběji klesal nebo rostl. V loňském roce se v Ivančicích odrodili necelých šest stovek novorozenců.

I v horkých srpnových dnech odolává přehrada sinicím. Přitom ještě před několika lety se v ní nedalo koupat například už v červnu. Ideální podmínky ke koupání nyní panují na Sokolském koupališti, v Rokli, Osadě i Kozí horce.
Voda v přehradě je i ve vedrech vhodná ke koupání. Potíže představuje doprava

Ve všech nemocnicích pak potvrzují trend stoupajícího věku rodiček. S tím jsou však často spojené porodní komplikace. „Tento trend už pozorujeme poslední desetiletí. Pro ženy je kariéra podstatnější a odsunují také proto první dítě na pozdější věk,“ vysvětlil Hrubeš.