CELÉ TÉMA PŘEPLNĚNÉ VĚZNICE NAJDETE V ÚTERNÍM TIŠTĚNÉM VYDÁNÍ DENÍKU ROVNOST

Kolik odsouzených lidí může kuřimská věznice pojmout?

V současnosti, kvůli stavebním úpravám, je kapacita snížená na 468 odsouzených, máme jich tady ale 594. Podle zákona se věznice nesmí dostat s prostorem pro jednoho vězně pod tři metry čtvereční, což v našem případě znamená překročení počtu 608 odsouzených. Vězňů v České republice ale pořád přibývá.

Jak to řešíte?

Každá věznice se snaží využít všechny své možnosti. Kapacitu třeba navýšilo zařízení v Plzni a v Ostrově. My se snažíme zařídit pro vězně ubytování v okolních věznicích i v úplně jiných objektech.

O jakých místech mluvíte?

Zatím informace o nich nechceme zveřejňovat. Nejprve o záměru řekneme starostům jednotlivých míst. Vězeňská služba už má vytipovaných několik budov v České republice, které by případně mohly sloužit jako další věznice.

Čtěte také: Věznice jsou přeplněné. Lehčí zločinci mohou zůstat na svobodě. S náramky

Jak v Kuřimi pomohla amnestie bývalého prezidenta Václava Klause z roku 2013?

V Kuřimi jsme propustili 122 odsouzených a dalších padesát vězňů jsme převezli do poloprázdné Věznice Rapotice.

Měli jste tedy v lednu 2013 podstav vězňů?

Ne, díky amnestii jsme se dostali na naši plánovanou kapacitu 488 vězňů. Už od devadesátých let máme neustále plný stav. Kapacitu jsme i často překračovali.

Jaké zločiny si vězni v Kuřimi odpykávají?

Nejde to říct úplně přesně, ale máme tady recidivisty trestané za majetkovou činnost, ale i lidi, které odsoudili za násilné činy. Někteří si tu odpykávají tresty i za vraždy. Zároveň tu máme i lidi s méně závažnými přečiny, jako je například maření výkonu úředního rozhodnutí nebo neplacení výživného.

Kolik je ve věznici v Kuřimi recidivistů?

Přesná čísla nevedeme, ale ze statistik je možné odvodit, že jsou to necelé dvě třetiny vězňů.