VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pštrosi lákají už přes dvacet let. Turisty udivuje, že nestrká hlavu do písku

Doubravice nad Svitavou – To krčisko. A ty nožiska. To je pštros, ne? Jedna z hlášek ze známého filmu Dědictví s Bolkem Polívkou v hlavní roli už dávno zlidověla. Řadě turistů určitě naskočí v hlavě při návštěvě rozsáhlého zahradnictví v Doubravici nad Svitavou na Blanensku. Jeho součástí je totiž už přes dvacet let pštrosí farma.

19.4.2017
SDÍLEJ:

Pštrosí farma v Doubravici nad Svitavou funguje už přes dvacet let.Foto: DENÍK / Jana Štégnerová

„Nápad založit pštrosí farmu vznikl, když jsme s majitelem zahradnictví Romanem Koupým přemýšleli, jak využít zdejší areál. Začínali jsme s dvaceti kusy, postupně se stádo rozrostlo na osmdesát kusů,“ vzpomíná na začátky pštrosího chovu Marek Kubíček. Dodává, že za několik let v zahradnictví na okraji obce vznikla také prodejna, kde si turisté mohou koupit produkty ze pštrosí farmy.

Chovatelé zužitkují z exotických ptáků prakticky vše. K mání není jen pštrosí maso, vejce, či bezlepkové uzeniny. Ale také výrobky z pštrosích per, okrasné předměty ze skořápek a dokonce i kosmetika ze pštrosího tuku. „Naše pštrosí produkty opakovaně získávají ochrannou známku Moravský kras regionální produkt,“ dodává Kubíček.

Na doubravickou farmu míří často i školní výlety. Pro ně a větší skupiny příchozích je připravena komentovaná prohlídka spojená s ochutnávkou farmářských produktů. „Zájemci se při prohlídce farmy dozví o životě a chovu pštrosů, zpracování a využití pštrosích produktů. Nejvíc se lidi diví, že pštros nelítá a nestrká hlavu do písku,“ směje se Kubíček.

Největší radost má z toho, když se líhnou mláďata. „Ale na to si musíme počkat až do června nebo do července. Ročně máme sto padesát až dvě stě mladých, někdy až pět set, podle toho, jak vyjde sezona,“ těší se chovatel.

Pštrosi jsou největšími žijícími ptáky na světě. Jejich hmotnost se pohybuje mezi 90 až 130 kilogramy. V ohrožení života dokáží na krátkou vzdálenost vyvinout rychlost až sedmdesát kilometrů v hodině. „Denně spolykají několik hrstí kamínků a písku. Vypijí velké množství vody, ale koupel mají rádi prachovou. Jsou známí i svou popudlivou povahou. Mláďatům trvá někdy i dva dny než se proklovou ze skořápky,“ upřesňuje Kubíček.

Pštros se v zajetí může dožít i sedmdesáti let. Zajímavé je i to, že latinské jméno Struthio camelus pochází z řeckých výrazů pro vrabce a velblouda.

Na doubravické farmě chovají kromě pštrosů také nandu pampového, emu hnědého, kozy a ovce.

JANA ŠTÉGNEROVÁ
JAN CHARVÁT

Autor: Redakce

19.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nálezy. Ilustrační foto.

Ztráty a nálezy? Někdy přijmou i kozla

Ilustrační foto.

Grand Prix: hotely a kempy hlásí obsazeno

DOTYK.CZ

České pivo určené ženám pobouřilo Britky. Je to sexismus, zlobí se

Česká společnost Aurosa Martiny Šmírové uvedla na trh stejnojmenné pivo, určené ženám. Když ho zkusila prodávat v Londýně, narazila. Britských žen se dotklo, že jim někdo předepisuje, jaké pivo mají pít.

Sady s ovocem mizí. Nejvíce ubývá broskvoní a třešní

Brno /INFOGRAFIKA/ – Sadů a zahrad je na jižní Moravě stále méně. Nejvíce ubývá broskvoní. Problémem je levné ovoce z dovozu i počasí.

Veslař Baldrián skončil druhý ve skifu, Rédr proháněl Synka

Hodonín /FOTOGALERIE/ - Slušné výkony přinesly účasti ve finále i cenné medaile. Hodonínští veslaři mají za sebou povedené období. Členové jihomoravského klubu, který letos slaví výročí sto deseti let od svého založení, uspěli na domácím závodě i mistrovství republiky všech věkových kategorií.

Rozmazané fotografie? Možná minulost. Díky metodě brněnských vědců

Brno - Policisté hledají podezřelého. Získají fotografii poznávací značky z kamer, je ovšem rozmazaná. Není to pro ně ale problém. Pomocí metody s umělými neuronovými sítěmi, které matematicky zpracovávají vložená data k žádanému výsledku, mají fotografii brzo doostřenou a značku přečtou. Podobný scénář se může stát realitou díky metodě doostřování fotek, kterou vymyslel Michal Hradiš z Fakulty informačních technologií brněnského Vysokého učení technického.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení