VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Půl roku s EET: Kvůli maskování tržeb vznikaly nové firmy. Účty lidé nechtějí

Jižní Morava - Tiskárna tiše vrní a po chvíli vyplivne účtenku, kterou obchodník předává zákazníkovi. Ten ji ale většinou nechce, a tak papír končí v koši. Podobná scéna se už přes půl roku odehrává v hospodách a restauracích a od března také v obchodech. Celkem podnikatelé od zavedení elektronické evidence tržeb vytiskli přes jeden a půl miliardy dokladů.

12.6.2017
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Kopáč Jiří

Nezájem lidí o účty potvrdil například Martin Svačinka, který pracuje v hospodě za barem. „Účty vždy vystavím, ale málokdo si je vezme. Podobně se chovám i sám v obchodech, kde si je beru třeba jen u elektroniky kvůli reklamacím," popsal Svačinka.

Na fungování barů a restaurací před a po zavedení elektronické evidence se zaměřil výzkum společnosti Bisnode, která se věnuje analýze fungování firem. „V České republice loni vzniklo 2226 nových firem, které se zaměřují na stravování a pohostinství," uvedla analytička firmy Bisnode Petra Štěpánová. Nejvíce podniků otevřelo v listopadu před spuštěním evidence.

Evidence tržeb· Hospody, restaurace a hotely musí od loňského prosince elektronicky hlásit veškerou tržbu.
· Zákazníci dostávají účtenky s kódem, podle kterého si mohou ověřit, že obchodník tržbu oznámil.
· Od března tržby evidují i malo- a velkoobchodníci.

V Jihomoravském kraji vzniklo loni 362 hospod a restaurací. „Někteří podnikatelé účelově zakládali nové firmy, aby zakryli nápadně skokový nárůst tržeb, který by díky elektronické evidenci odhalily finanční úřady," doplnila Štěpánová.

Podle zástupce ředitele jihomoravského finančního úřadu Davida Stančíka ale není nárůst tržeb v podniku automaticky důvodem ke kontrole. „Pokud ovšem získáme další indicie, že je něco v nepořádku, kontrolu zahájíme," ubezpečil Stančík.

Zkušenost se zakrýváním tržeb pomocí založení nové firmy zatím kontroloři finančního úřadu podle Stančíka nemají. „Nemohu vyloučit, že k takovým případům došlo či dochází. Spíše se ale domnívám, že to tak bylo před spuštěním evidence tržeb," dodal.

Letos v Jihomoravském kraji do konce května vzniklo 112 hospod a restaurací. „Aktuální data nenaznačují hromadné ukončování podnikání, o kterém se v souvislosti s elektronickou evidencí hovořilo. Pokud tempo zakládání nových firem vydrží, může jich letos vzniknout druhý nejvyšší počet za posledních šest let," předestřela možnou budoucnost analytička Štěpánová.

Autor: Michal Rapco

Berete si v hospodách účtenky?

ANO

18 %

NE

82 %

Hlasovalo: 539

Anketa byla ukončena

12.6.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Výměny žížal? Nadšenci se navzájem hledají na mapě

Ilustrační foto.

Více nehod motorkářů v kraji: letos již čtyři mrtví, přibylo i zraněných

Reakcí na bodnutí přibývá. Hmyz útočí i na lékaře

Brno /ANKETA/ - Nejprve pobodali sršni mladého muže, poté zaútočili na dvě posádky záchranářů a kolemjdoucí. Scéna jako z hororu se odehrála v neděli večer v brněnské Bystrci. Výjezdů k lidem, u nichž se projeví alergická reakce na bodnutí včelou, vosou či sršněm, je podle odborníků v létě výrazně více.

Vacenovice i bez slovenských útočníků zdolaly Mikulov, Hovorany schytaly výprask

Vacenovice – Fotbalisté Vacenovic nakročili do nové sezony těsnou výhrou nad Mikulovem 2:1. Premiéru v mužské I. B třídě si odbyl domácí kouč Michal Šimon, který po minulém ročníku nahradil Petra Bezoušku. Radost sedmadvacetiletému kouči udělali hlavně Martin Miléř s Ondřejem Špačkem. Právě jejich branky nedělní duel rozhodly.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Drtiči v přestřelce inkasovali sedm branek a s Havlíčkovým Brodem prohráli

Hodonín – Divoká přestřelka přinesla Drtičům první porážku v letní přípravě. Hodonínští hokejisté ve druhém zápase nestačili na Havlíčkův Brod, druholigovému soupeři v bláznivém úterním zápase podlehli 5:7.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení