Ministryně školství Kateřina Valachová minulý týden rozhodla o pozastavení padesáti schválených dotací na sportoviště. Šest z nich se týkalo projektů z Jihomoravského kraje. „Šlo například o dotaci na amatérské sportovní hřiště v Tišnově na Brněnsku za sedmnáct milionů korun nebo víceúčelovou sportovní halu v brněnských Žabovřeskách za dvacet milionů,“ vypočetl ředitel sportovní sekce ministerstva Pavel Kaňka.

Halu v Žabovřeskách už ale dělníci začali stavět. „Ministerstvo nám přislíbilo dotaci a tak jsme podepsali smlouvy na výstavbu. Až minulý týden nám poslali dopis, že je dotace pozastavená a budeme muset o podporu požádat znova. Nemáme ale záruku, že peníze dostaneme,“ uvedl starosta Žabovřesk Pavel Tyralík.

V Bukovanech kromě kaple zasvěcené svatému Janu Pavlovi II. nyní stojí také jeho socha. Autorem více než dvoumetrového díla je akademický sochař Radim Hanke ze Zlína. Požehnal ji arcibiskup olomoucký Jan Graubner.
OBRAZEM: Věřící vítá papež. U bukovanské kaple

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Michal Rapco

Stavbu haly ale Tyralík zastavit nechce. Raději bude hledat, kde na ni vzít peníze jinde. „Můžeme zkusit požádat o dotaci z jiného programu nebo použít peníze z podílu na prodejích městského majetku, které dostaneme v polovině roku nebo z vedlejších příjmů radnice. Chtěli jsme ale letos pořídit třeba nové lední kluziště, protože to současné je staré a drahé na provozování. Asi ho budeme muset oželet,“ uvedl starosta.

Peltova kauza a stop stav na vyplácení už schválených dotací komplikuje také plány starosty Michala Boudného ze Slavkova u Brna na Vyškovsku. Tamní radnice měla dostat dvanáct milionů korun na druhou etapu rekonstrukce atletického stadionu. „Žádost o dotaci jsme podali na základě výzvy. Pana Peltu vůbec neznáme, nikdy jsme s ním nejednali. Zatím nevíme, jak to s dotací pro nás vypadá. Pokud by ji ale kvůli Peltově kauze ministerstvo zamítlo, určitě se ohradíme. V rozpočtu sice máme vyčleněné peníze na celou druhou etapu rekonstrukce, ale to neznamená, že bychom to tak měli nechat,“ okomentoval slavkovský starosta Michal Boudný. Boudnému ale nakonec patrně nezbyde nic jiného než o peníze znovu zažádat, jako to plánují v brněnských Žabovřeskách. Ministryně školství Valachová totiž v pondělí oznámila otevření nového dotačního programu.

Jeden z mostů přes řeku Moravu na Hodonínsku. Stavbu mezi Veselím nad Moravou a Moravským Pískem dělníci opravovali před pár lety.
Dělníci opraví další most přes Moravu, na řidiče čekají objížďky

Zcela jasno o tom, že nedostanou ani korunu, mají v Hodoníně. Tamní fotbalový klub plánoval rekonstrukci stadionu U Červených domků a pořízení umělého trávníku. O podporu Hodonína měl mít Pelta zájem kvůli faktu, že v klubu má vliv společnost Moravské naftové doly. „Ta konstrukce je zcela absurdní. Takovéto spekulace odmítáme,“ řekla mluvčí společnosti Dana Dvořáková. Zároveň upozornila, že hodonínský fotbalový klub je naprosto samostatný subjekt.

Miroslav Pelta měl podle policie zasahovat do rozdělování až 452 milionů korun na dotacích od ministerstva školství. Napomáhat mu měla náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová. Poté, co policie provedla razii v sídle fotbalové asociace a zadržela Peltu i Kratochvílovou, oznámila demisi ministryně školství Kateřina Valachová a do prošetření pozastavila vyplacení dotací, které Pelta mohl ovlivnit.

O peníze na sportoviště požádají znovu

Jižní Morava – Z příhraničních radnic a sportovních klubů Jihomoravského kraje neuspěl s žádostmi na výstavbu a modernizaci sportovišť u ministerstva školství letos nikdo. Nepomohla k tomu ani údajná přímluva šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty.

Ten měl podle informací Českého rozhlasu naléhat na náměstkyni rezortu, aby ministerstvo přikleplo dotaci hodonínskému fotbalovému klubu. „Tohle kdybyste mi nedali, tak umřu," měl říct v policejní odposleších Pelta. Na mysli měl údajně obnovu fotbalového stadionu, kvůli jehož podpoře se v srpnu sešel v Hodoníně i s městskými radními.

Ratíškovičtí funkcionáři Petr Koplík (na snímku vpravo) a Roman Svoboda před sobotním zápasem s Veselím nad Moravou předali bývalému brankáři Romanu Pelíškovi dárkový koš.
Fotbalisté Veselí zazdili penaltu, pak na hřišti v Ratíškovicích excelovali

To ale k umělému trávníku a novým tribunám nevedlo. Modernizace hodonínského sportoviště se mezi jedenadvacet schválených projektů nedostala. Ministryně Kateřina Valachová nakonec dotační program zrušila a do konce měsíce rezort vyhlásí nový, do kterého se mohou přihlásit i neúspěšní žadatelé. Tedy včetně těch hodonínských. Kromě fotbalistů žádala o dvacet milionů radnice, a to na rekonstrukci tenisové haly. „Určitě budeme žádat znovu," ujistil starosta Milan Lúčka.

Podobně budou postupovat i ve Valticích na Břeclavsku, kde chtějí nové zázemí fotbalového stadionu.