Fotografie znojemské synagogy a také album snímků měst a míst na trase zamýšlené železnice ze Znojma do Raabsu stály na začátku celoživotního zájmu Josefa Vlasáka o historii. Ve své sbírce jich má dnes přes čtyřicet tisíc. Z koníčka se během let stalo i poslání. „Krásné Znojmo si zaslouží, aby ho někdo ukázal. Každý člověk chce, aby po něm na světě něco zůstalo, až jednou půjde na druhou stranu. V mém případě jsou to fotografie,“ říká třiaosmdesátiletý sběratel.

Své rodné město nosí i v paměti. „Naše rodina je ve Znojmě odjakživa. Jen děda se narodil v roce 1872, ale od osmdesátého roku už bydlel tady. A já pamatuji Znojmo od Hitlera po současnost,“ přiblížuje Vlasák.

Na sběratelskou dráhu ho v mládí nasměroval obrázek někdejší znojemské synagogy. Působivá stavba v maurském slohu stála na dnešním náměstí Svobody, než ji nacisté za války zbořili. „Jedna žena mi ukázala knížku, dnes ji mám také, kde byl mimo jiné právě i obrázek téhle synagogy. A mě v tu chvíli napadlo, že tu bych si měl pamatovat, že jsem kolem ní jako kluk chodil,“ vypráví vitální osmdesátník.

O pár let později získal unikát, který ho už pevně postavil na sběratelskou dráhu. „V jedenašedesátém roce mi šéf v přímětickém Sklostroji ukázal album fotografií z oblasti od Znojma po Raabs, které si počátkem dvacátého století pořídil vranovský notář, protože se v té době chystala v této trase železnice. Nakonec nevznikla,“ vzpomíná.

Nakonec si jednoho dne mohutnou zelenou knihu odvezl, nadřízený mu ji prodal. „Jel jsem si pro ni za bouřky na Šumnou na motorce s ruksakem,“ usmívá se nadšenec.

Svou sbírku postupně rozšiřoval na burzách, výměnami a nákupem s dalšími sběrateli. Od mládí také sám fotil a dokumentoval měnící se tvář města.

Snímky mu neleží jen doma v počítači a ve skříních. „Rád chodím mezi lidi. Zjišťuji, co je zajímá. Přednáším například v akademii třetího věku, měl jsem řadu výstav v knihově, domě dětí a ve znojemském podzemí,“ jmenuje Vlasák.

Za jeho neúnavnou činnost ho před dvěma lety radnice poctila čestným občanstvím. „Díky jeho vytrvalosti a dlouholetému zájmu o historickou fotodokumentaci Znojma zůstane pro příští generace zachovaná jedinečná a trvalá vzpomínka na minulé doby,“ uvedl tehdy místostarosta města Jan Blaha, který ocenění předal.

Podle historika znojemského muzea Jiřího Kacetl se u Vlasáka živě spojují obrazové dokumenty a vlastní paměť. „Mezi sběrateli je nejstarší rodilý Znojmák a o starém Znojmu toho velmi mnoho ví z vlastní zkušenosti, což je v našem městě vzácnost. Velmi také oceňuji velkorysost se kterou poskytuje fotografie například na výstavy,“ prohlásil Kacetl.