I přes velmi vysoké ceny je o místa značný zájem. V současnosti tam žádná volná takřka nejsou k mání. „Mikulov je v kurzu, míst je nedostatek. A mám obavu, že to tak bude pořád. Zájemci jsou hlavně z větších měst," poznamenal mikulovský starosta Rostislav Koštial.

Město se nachází blízko Pálavy i vinohradů. Vzdálenost od Brna je jen pětadvacet minut jízdy autem. „Než aby dali lidé v Brně za byt deset milionů, raději si koupí v Mikulově za tu cenu dům," objasnil Schmidt.

25korun je aktuální cena za metr čtvereční stavebního pozemku v Tavíkovicích na Znojemsku. Zřejmě nejlevnější na jihu Moravy.

V dalších obcích regionu jsou naopak ceny čtvrtinové, i nižší. Například v Drnholci prodával městys stavební místa za 330 korun za metr. „Před necelými dvěma lety jsme dokončili úplně novou lokalitu pro osmadvacet domů. Zasíťovali jsme ji a do roka byly parcely prodané. Aktuálně nemáme ani jeden volný stavební pozemek," uvedl starosta Jan Ivičič.

To v Tavíkovicích na Znojemsku je cena stavebního místa pouhých pětadvacet korun za metr. I přesto zájem není veliký. „Šestnáct parcel nabízíme už zhruba rok, zatím si čtyři zamluvili vážní zájemci. Dva další koupi zvažují," informoval starosta Vladimír Tesař. Obec se zhruba šesti sty obyvateli je vzdálená asi pětadvacet kilometrů od Znojma. Pozemky zatím nejsou zasíťované. Starosta věří, že poté zájem o ně vzroste.

Ve Znojmě, kde jsou nejvyšší ceny v regionu, je volných pozemků málo. Kvůli omezené nabídce někteří lidé musí měnit plány. „Chtěli jsme nové bydlení ve Znojmě. Pozemek pro individuální výstavbu jsme po delším hledání nenašli, nabídky developerů zas neodpovídaly tomu, kdy jsme nové bydlení potřebovali. Proto jsme nakonec koupili zrekonstruovaný byt," řekl Jiří Procházka, který se loni přistěhoval do Znojma s mladou rodinou.

Na Hodonínsku jsou nejlukrativnější parcely v okresním městě, Lužicích nebo Rohatci. „Hodně se stavební pozemky prodávají ve Bzenci. Lidé ale hodně směřují na vesnice, kde si koupí starší domek, zbourají ho a mají levnější stavební místo," nastínila realitní makléřka Lenka Prachařová.

Čtyřiadvacet nových stavebních míst se chystá od loňska v Kozojídkách na Hodonínsku. „Velikost jedné bude kolem šesti set metrů čtverečních a cena přibližně půl milionu," sdělil starosta Otakar Březina. Lokalita je přitažlivá především blízkostí k okolním městům a množstvím cyklostezek.