Pořádající Charita může být spokojená. Zájem o Tříkrálovou sbírku na jižní Moravě roste. Oproti loňsku nosí koledníci více kasiček, už tři roky po sobě se také zvyšuje suma, kterou do nich lidé v kraji přispěli.

Výsledky tříkrálové sbírky na jižní Moravě.Zdroj: DENÍK/Ivo ŠpatnýProblém je ovšem se získáváním koledníků ve větších městech. Zájem lidí o účast ve skupinkách, které žádají o příspěvek do Tříkrálové sbírky, tam není takový, jaký by Charita potřebovala. „Přesto však oproti loňsku počet koledníků mírně vzrostl zhruba o tři sta lidí,“ uvedla mluvčí brněnské diecézní charity Ivana Němcová Reutin.

Na venkově bývá koledníků dostatek. „Tam je ochota koledovat větší než ve městech, třeba v Brně. Stává se nám, že někde obejdou i sto procent domácností,“ dodala.

Upozornila přitom, že nejtěžší je koledování právě ve velkých městech. „Třeba v Brně jsme schopni udělat až 370 skupinek, nicméně na celé Brno je to pořád velmi málo. Odhadem se zde dostaneme jenom do tří procent domácností,“ dodala.

Podle Němcové Reutin mají největší zájem o koledování menší děti ze základních škol, přibližně do věku patnácti let. „Máme pravidlo, že v každé skupince koledníků musí být vždy alespoň jeden člen, který má víc než patnáct let. Proto koledují i starší studenti, rodiče nebo důchodci,“ popsala mluvčí.

Ilustrační foto
Chtěl jsem dát část sebe druhým, říká koledník

Ve Znojmě museli pro letošní sbírku najít víc koledníků než v předchozích letech. „Chtěli jsme posílit koledování přímo v centru Znojma a také v jeho okrajových částech. Těm, kteří se zapojili, jsme slíbili i zapůjčení kostýmu,“ uvedl koordinátor sbírky na Znojemsku Ludvík Mihola.

Na Blanensku je počet koledníků přibližně stejný jako loni. V celém okrese je jich přes šestnáct set. „V Blansku koledují především skauti a také žáci Střední školy gastronomické. Žáky posíláme spíše na náměstí a do ulic a skauti koledují v domech,“ vysvětlila koordinátorka sbírky z blanenské charity Marie Sedláková. Nyní chodí koledníci v podstatě ve všech obcích a městech na Blanensku.

Vybrané peníze pomůžou potřebným. „Letos chceme za peníze ze sbírky bezbariérově upravit budovu komunitního centra v Doubravici nad Svitavou, koupit postele do azylových domů pro matky s dětmi a do noclehárny pro muže a podpořit humanitární pomoc na Blanensku,“ poznamenala Sedláková.

Ředitelka brněnského turistického informačního centra Jana Janulíková.
Zvonek nám z náměstí ukradli snad sedmkrát, říká k trhům ředitelka

V Brně peníze půjdou zejména na vybudování Centra pro lidi sociálně znevýhodněné v Bratislavské ulici nebo rekonstrukci chráněného bydlení v Žabovřeskách.

Na Tišnovsku za příspěvky do Tříkrálové sbírky koupí auto pro pečovatelskou a ošetřovatelskou službu.

Na Hodonínsku peníze ze sbírky pomohou bezdomovcům. Vznikne za ně noclehárna.

Do sbírky pravidelně přispívá třeba Karel Skočík. „Věřím, že peníze jsou využity smysluplně, například ke zkvalitnění péče o staré lidi v pečovatelských domovech,“ zmínil muž.

Lidé si návštěvu koledníků mohou i domluvit. „Ve větších městech jako v Brně se nám pro nedostatek koledníků nedaří uspokojit všechny městské části. Je to však možné v menších městech a vesnicích. Pokud lidé chtějí, aby je koledníci zastihli, mohou si domluvit jejich návštěvu přímo s koordinátorem, který je většinou z jejich farnosti anebo farní charity,“ poradil ředitel brněnské diecézní charity Oldřich Haičman.

Břeclaví prošel tříkrálový průvod. S velbloudem a lamou.
OBRAZEM: Břeclaví prošel tříkrálový průvod. Starosta jel na velbloudovi