ZNIČENÁ ÚRODA. Podle zástupců Zemědělského svazu České republiky je sucho nejhorší mezí Znojmem, Břeclaví a Hodonínem. Zasahuje i na Brněnsko. „Na Znojemsku mají problém u všech plodin. Škody zatím nejsou vyčíslené. Problém sledujeme všude na jihu Moravy, zemědělci nám dodají seznam plodin, které pěstují, a vyčíslí škodu,“ podotkl předseda svazu Martin Pýcha.

Jak dodal odborník na ovocnářství Jaromír Čepička, mizerná úroda je letos u třešní. „Tam, kde nemají závlahy, jsou to pouze obalené pecky. Meruňky pomrzly, například ve Velkých Pavlovicích budou mít sklizeň poloviční,“ řekl Čepička.

RADY. Na přímé slunce by podle lékařů neměli vycházet zejména lidé s chronickým onemocněním srdce či plic. „Vypít bychom měli nejméně dva litry tekutin,“ připomněl mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner. Na slunce si mají dát pozor starší lidé a rodiče by před ním měli chránit malé děti. „Zvýšený počet kolapsů zatím nepozorujeme, ale může to nastat, jakmile budou vedra trvat delší dobu,“ varoval Jajtner.

KROPICÍ VOZY. Města se snaží ulehčit bydlícím a turistům pobyt v rozžhavených ulicích. „Kropicí vozy u nás vyjely před dvěma lety. Kdyby vysoké teploty trvaly i nadále, nevylučuji, že bychom je využili znovu,“ naznačil mluvčí břeclavské radnice Jiří Holobrádek.

Naproti tomu vůz, který pokropí a zchladí rozpálenou dlažbu, již vyrazil do ulic Znojma. Jeho řidič bude mít nejspíš plné ruce práce. Vyjíždí, pokud je venku více než třicet stupňů Celsia, a to dvakrát až třikrát denně.

ZVÍŘATA. Horké dny se snaží ulehčit zvířatům například zemědělci. „Prostory ve stájích kropíme vodou, aby byl vzduch vlhčí a dobytku se lépe dýchalo,“ popsal Jiří Němec, který hospodaří na Znojemsku.

O zdraví a pohodu svých svěřenců se starají i v hodonínské ZOO. „Opice dostávají pro osvěžení mražené ovoce a kropíme pavilon exotického ptactva. Tygr má k dispozici jezírko, ale mnohem raději vyhledává stín. Stalo se nám také to, že kolega vzal z kanceláře ventilátor, aby ulehčil tropický den sovici sněžné,“ vylíčila zooložka zahrady Lenka Štursová.

Někteří zemědělci přišli o sedmdesát procent úrody

Znojemsko – Zemědělec Jiří Němec varuje, že zejména znojemský region decimují vysoké teploty provázené dlouhodobým nedostatkem vláhy. Na některých místech hrozí, že hospodáři přijdou až o téměř tři čtvrtiny úrody obilí. Situaci považuje za neřešitelnou.

Můžete odhadnout ztráty na úrodě obilí?
Nyní začínáme sklízet ozimý ječmen, ten ještě dokázal využít zimní a jarní vláhy. S ostatními plodinami to bude horší. Jsou ale regiony, kde přece jen trošku napršelo, takže budou mezi zemědělci velké rozdíly. Škody mohou být deset až dvacet procent, na některých místech i sedmdesát procent.

Jak budete vzniklé škody řešit? Obrátíte se na stát?
Upozorňujeme na problém ministra zemědělství a uvidíme, zda připraví nějaké varianty jak nám pomoci.

Mnozí odborníci často mluví o závlahách. Je to podle vás vhodné řešení?
Právě u obilí je problém těžko řešitelný. Nemůže totiž závlahy využít kvůli ekonomickým důvodům. Navíc řeka Rokytná i rybníky jsou vyschlé, vodu skutečně není kde brát.