Turistický boom si uvědomuje i pavlovský starosta Zdeněk Duhajský. Zároveň je však přesvědčený, že situace je pořád únosná. „Vinařská nabídka se u nás opravdu rozšiřuje. Ale příliv turistů pomáhá i místním podnikatelům. Zatím jsme nemuseli řešit žádný závažnější problém. Vždy se dá najít rozumný kompromis,“ mínil Duhajský.

I z jiných obcí o pár stech obyvatelích se přes léto stávají přelidněná místa. Zejména díky vinným sklepům a památkám. „Největším problémem, který se neřeší, je necitlivé povolování ubytovacích zařízení a penzionů. Infrastruktura v obcích často nestačí pokrýt nával lidí v sezoně, což se týká i parkování aut,“ upozornila Skopalová.

O návštěvnících jihu Moravy
∙ Ze zahraničních turistů navštěvují jižní Moravu podle Českého statistického úřadu nejčastěji lidé z Německa, Polska a Slovenska.
· Němci tvořili ve druhém čtvrtletí roku 2017 ve sledovaných ubytovacích zařízeních téměř pětinu zahraniční klientely.
∙ Ve 2. čtvrtletí zavítalo na jižní Moravu celkem 513 473 turistů. Od začátku roku je to pak již 758 839 lidí.

Podnikatelům a živnostníkům pracujícím v cestovním ruchu ale situace nahrává. Ubytování v jedné z oblíbených vinařských lokalit, obci Kelčany na Hodonínsku, nabízí například Věra Zdeňková. „Ubytováváme teprve dva roky, ale už se to začíná postupně rozjíždět. Co ale pozoruji, tak na vinařské akce sem opravdu přijíždí čím dál více lidí,“ poznamenala.

Obce návštěvníky lákají především rozmanitostí služeb spojených hlavně s vínem a cyklistikou. „Stále oblíbenější je cykloturistika s hustou sítí cyklotras a moravských vinařských stezek. I čísla návštěvnosti, která dostáváme z jednotlivých informačních turistických center, o tom svědčí,“ řekla ředitelka jihomoravské centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová.


Nápor turistů zvládáme, míní starosta Novosedel Adam Hrůza

Novosedly /ROZHOVOR/ - Největší příliv turistů v Novosedlech na Břeclavsku pozorovali před pěti sedmi lety. „Poslední roky to spíš stagnuje. Navíc k nám jezdí hlavně ti, co už to u nás znají,“ říká starosta vinařské obce Adam Hrůza.

Snažíte se pro turisty vymýšlet další lákadla?
Už ani ne. Snažíme se ten příliv nezvyšovat, ale spíš si je udržet. I proto, abychom zvládali udržovat pořádek a nezatěžovali příliš místní obyvatele.

Setkali jste se v posledních letech v obci s nějakými problémy spojenými právě s turisty?
Problémy se nám zatím naštěstí vyhýbají. I když například čistotu v obci musíme teď samozřejmě hlídat mnohem více. Ať už se jedná o odhozené plastové lahve ve vinicích nebo další nepořádek. Není ale jisté, že je to opravdu od turistů.