Jak sám archeolog přiznává, tak velkou želenou nádobu navíc poměrně dobře zachovalou, ještě za svoji praxi neviděl. „Unikátní je v tom, že se zachoval celý a podařilo se nám jej celý vyjmout,“ říká Humpola.

Objev učinili archeologové na západním okraji Hradiště přímo na původním opevnění velkomoravského předhradí. „Majitel chce na soukromém pozemku postavit garáž, která je situovaná přímo na původním opevnění velkomoravského hradiště,“ naznačuje historii místa Humpola.

Ilustrační foto.
Archeologové vykopali v Brně šálek na kávu původem z Turecka

Když jeho lidé začali rozebírat a zkoumat vrstvy a konstrukce původní dřevohlinité hradby, objevili požárový horizont. „Ten indikuje zánik samotného opevnění a pravděpodobně i hradiště. Podařilo se nám také objevit velkou keramickou nádobu lahvovitého tvaru s výzdobou, která je typická pro polovinu desátého století,“ svěřuje se archeolog.

Největším nálezem pak je sklípek či jáma u paty opevnění, která sloužila jako skladiště. „Při vybírání jsme našli tři kompletní na sebe navazující mlýnské kameny neboli žernovy. Na nich se kruhovým pohybem mlelo obilí. V samotném sklípku byly uloženy nahromadě. Na nich byla dvojice keramických nádob a přes celou tuto hromádku byl dnem vzhůru položený již zmíněný železný kotel. Byl složený z nýtovaných plátů,“ dodává.

Až kotel odborníci zrekonstruují, měl by se objevit v Jihomoravském muzeu ve Znojmě.

Ilustrační foto.
Na obchvatu Znojma rostou mosty. Přibudou dopravní omezení